Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 28.06.2014.
09:50
Beta A

Stogodišnjica Sarajevskog atentata

Na današnji dan pre sto godina mladi revolucionar i pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip ubio je u Sarajevu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Hotek, što je događaj koji je doveo do početka Prvog svetskog rata - najvećeg sukoba u dotadašnjoj istoriji.

Ubistvom Franca Ferdinanda pronađen je izgovor za početak rata: Gavrilo Princip
 

Atentat, koji se u istoriji naziva Sarajevski, dogodio se prilikom posete Ferdinanda Sarajevu, koji je boravio u Bosni i Hercegovini kako bi nadgledao višednevne vojne manevre, koji su se vremenski podudarili sa velikim srpskim nacionalnim praznikom Vidovdanom.

Organizatori ubistva iz organizacije Mlada Bosna bili su motivisani željom za oslobođenje Bosne i Hercegovine ali i ostalih teritorija na kojima su živeli južni Sloveni i njihovim ujedinjenjem u zajedničku državu s nezavisnom Kraljevinom Srbijom - Jugoslaviju.

Austrougarska je za organizaciju atentata optužila srpsku vojsku, šefa obaveštajnog odeljenja srpske vojske Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegovog pomoćnika majora Vojislava Tankosića i dala ultimatum Srbiji, iako nije raspolagala nijednim materijalnim dokazom o učešću zvaničnog Beograda u tom događaju.

Srbija je prihvatila sve uslove austrougarskog ultimatuma, osim toga da bečki istražitelji obavljaju istragu na teritoriji Srbije, nakon čega je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Taj događaj izazvao je lanac međusobnih objava rata velikih sila, čime je počeo Prvi svetski rat i u kojem je za četiri godine poginulo i ranjeno više desetina miliona ljudi.

Srbija je, po broju poginulih, ranjenih i raseljenih, bila u samom vrhu na listi gubitaka, naročito ako se uzme u obzir broj stanovnika na početku 20. veka, koji se procenjuje na 3,5 do četiri miliona.

Procene poginulih se kreću od 700.000 do 1,2 miliona ljudi, što je oko 28 odsto ukupnog stanovništva, odnosno čak 62 odsto muškog stanovništva između 18 i 55 godina.

Materijalna šteta u Srbiji u Prvom svetskom ratu iznosila je oko deset milijardi zlatnih franaka ili polovina ukupne tadašnje nacionalne imovine.

Učesnicima atentata koji su uhapšeni suđeno je u Sarajevu oktobra 1914. godine. Petorici zaverenika izrečena je smrtna kazna, dok su Princip i Nedeljko Čabrinović dobili po 20 godina zatvora, jer su još bili maloletni prema austrijskim zakonima.

Obojica su umrla u zatvoru Terezijenštat.

POVEZANE VESTI

Subota 28.06.2014. 09:48
"БЛАГО ОНОМ КО ДОВИЈЕК' ЖИВИ, ИМАО СЕ РА' ШТА И РОДИТ' " !!!
Subota 28.06.2014. 10:38
Jedan od najvecih Srbskih sinova..Gavrilo Princip, rodoljub koji je unistio zutu monarhiju, imperiju zla.
Subota 28.06.2014. 10:04
Гаврило Принцип је био члан политичке организације Млада Босна настала 1904 године која се борила против окупације од стране Аустроугарске.Гаврило не би испалио ни један метак да је Аустроугарска била у својој кући.На затворској лименој порцији Гаврило Принцип је ноктима урезао следеће стихове. Тромо се време вуче И ничег новог нема Данас све као јуче Сутра се исто спрема Право је рекао Жерајић тај соко сива Ко хоће да живи нек мре Ко хоће да мре нек живи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online