Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 21.06.2014.
21:13
Beta A

Srbija planira povećanje broja vojnika u mirovnim misijama

U šest misija UN i dve misije EU trenutno je angažovano 214 pripadnika Vojske Srbije, a do kraja godine planirano je da u rotaciji učestvuje do 500 vojnika, izjavio je danas načelnik centra VS za multinacionalne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Sve više srpskih vojnika će učestvovati u mirovnim misijama
 

"Naši vojnici su trenutno stacionirani u mirovnim misijama UN u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji, Kipru, Libanu i na Bliskom istoku. U Kongu deluje medicinski tim za vazdušnu evakuaciju koji je izvršio već 22 rotacije", rekao je Pajović na seminaru o zadacima savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama u Kovačici.

Prema njegovim rečima, najviše vojnika se nalazi u Libanu gde pokrivaju liniju razdavajanja te zemlje i Izraela.

Kad je reč o misijama EU, u Somaliji i vodama Indijskog okeana, Pajović je kazao da devet pripadnika medicinskog tima VS rade u bolnici na međunarodnom aerodromu u Mogadišu dok je 12 srpskih vojnika učestvovalo u zaštiti brodova koji prevoze hranu za Somaliju od napada pirata.

"Iskustva koja su oni stekli su jako dragocena za nas. Značaj učešća u mirovnim misijama vezan je i za jačanje političkog kredibiliteta države. Srbija je osma država u Evropi i 52. u svetu po učesću vojnika u mirovnim misijama", kazao je Pajović.

On je dodao da je po stend baj aranžmanu Srbija izrazila spremnost da poveća prisustvo i u drugim misijama UN, ukoliko bude bilo potrebe za tim.

"Ako UN izraze potrebu za učešćem srpskih vojnika u mirovnim misijama pod njihovim okriljem, mi ćemo uputiti iz svog kontigenta posmatrače ili medicinske timove gde je to potrebno. Trenutno u VS imamo oko 4.500 dobrovoljaca za učesće u mirovnim misijama", rekao je Pajović.

On je dodao da od finansijskih razloga zavisi da li će se u budućnosti broj pripadnika VS u mirovnim misijama povećati do nivoa čete ili bataljona.

"Država finansira sa 800 miliona dinara učešće pripadnika VS u mirovnim misijama. Jedan deo tih sredstava se vraća nazad kad je rečc o misijama UN dok sve troškove prisustva u misijama EU snosi isključivo Srbija", istakao je Pajević.

Seminar "Zadaci savremenih oružanih snaga u multinacionalnim operacijama" održan je od 20. do 21. juna u Kovačici a organizator tog skupa je Atlantski savet Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 21.06.2014. 21:30
Ratovati za tudje Interese!!Jeste Govna nema sta!!A Naziv"mirovna Misija "mozete okaciti Macku o Rep!!
Subota 21.06.2014. 21:38
A koliko vojske imamo, sta ce biti sa Obrenovcom i poplavama, ocel ministar vojni da pumpa vodu.
Subota 21.06.2014. 22:17
Daj bre, nemozemo da branimo svoje Kosovo, policija ne sme da udje u velikom trnovcu, kriminalci na sve strane, a vi saljete vojsku u drugim drzavama? Pa zar se prvo resavaju problemi u svojoj zemlji ili je ovo neka zajebancija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online