Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
16:02
alo.rs A

"Divlji” mesari satarama jurili inspektore

U upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede u sredu su potvrdili saznanja „Alo!“ o postojanju horor „klanice na otvorenom“ u selu Ristovac kod Vranja, na kojoj se, kako je naš list pisao, svakog vikenda nezakonito kolje i prodaje najmanje desetak teladi i petnaestak jagnjadi i jarića.

Konzumacija zaraženog mesa može dovesti do smrti, pa građani moraju voditi računa da sveže meso kupuju na mestima odobrenim za prodaju (Foto: Ilustracija)
 

Veterinarski inspektori su, po dobijenoj prijavi, još 5. januara, izašli na teren, ali su ih vlasnici „robe“ vređali i pretili im mesarskim noževima.

- Republička veterinarska inspekcija izašla je na teren, bez asistencije policije i komunalne inspekcije, gde su doslovce otimali zatečeno meso. Vlasnici robe su pobegli dok su veterinarski inspektori bili izloženi nizu neprijatnosti, od vređanja do pretnji mesarskim alatom - noževima i satarama. Veterinarske inspektore vređali su i kupci, govoreći „vi primate plate, a mi moramo nešto i da jedemo“ - opisali su u Upravi za veterinu iskustvo kroz koje su prošli inspektori. Međutim, oni nisu odgovorili na pitanja „Alo!“ kada su tačno i koga obavestili o ovom slučaju, kao ni zbog čega nisu imali komentar na pitanja novinara pre objavljivanja teksta.

Moguća čak i smrt od zaraženog mesa!

Sava Lazić iz Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu kaže za „Alo!“ da je izuzetno opasno konzumirati meso koje nije kontrolisano, jer neke životinjske bolesti mogu dovesti i do smrtnog ishoda ljudi.
- Najčešće bolesti kod životinja su ešerihija koli, salmonela, stafilokok i trihinela. Svaka od njih može izazvati ozbiljne probleme po zdravlje čoveka. Naime, ešerihija koli izaziva probleme organa za varenje, urinarnog trakta, zapljenje pluća i sepsu. Salmonela je odgovorna za trovanje praćeno dijarejom i povraćenjem, stafilokoke mogu izazvati zapaljenje koštane srži, a trihinela može dovesti i do smrti- upozorava ovaj stručnjak.

Oni su, naime, u saopštenju koje su poslali, samo napomenuli da ih je tek 21. maja 2014. godine, komunalna policija Vranja pozvala da zajedno obave kontrolu nelegalnog klanja u selu Ristovcu. Međutim, prema navodima Uprave, to se nije desilo.


- Dežurni inspektor Dragan Trajković je pomenutog dana bio na licu mesta u osam časova, dok su se dva komunalna policajca na navedenoj lokaciji samo provozala u vozilima jasno obeleženim komunalna policija. Vlasnici i počinioci ovog ilegalnog dela, videvši vozilo komunalne policije pobegli su sa lica mesta - naveli su u Upravi.


- Nadležnost veterinarske inspekcije je kontrola u klanicama koje ispunjavaju uslove, koje su upisane u registar Agencije za privredne registre i koje imaju prijavljenu delatnost klanja. Sve drugo je nadležnost lokalne samouprave - naveli su u Upravi i dodali da odgovornost za posledice, „koje ovim propustom nadležnih lokalnih vlasti mogu nastati“, snose prodavci, lokalna samouprava, ali i građani. (?!)


- Posledice od eventualnih šteta i zaraze su na licima koji se bave ilegalnim klanjem i prodajom mesa, ali i na onima koji na sopstvenu odgovornost kupuju takvo meso pod opravdanjem „jeftinije“, a svesni su da ga kupuju van mesta koje je odobreno za prodaju - zaključuju u ovoj Upravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online