Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.05.2014.
03:36
D. N. Petrović - Vesti A

Deponija na jezeru

Ako čelnici opština Novi Pazar, Tutin, Rožaje i Zubin Potok hitno nešto ne preduzmu, jezero Gazivode, koje je doskoro važelo za najveći "rezervoar" pitke vode u jugozapadnoj Srbiji, postaće klasična deponija i izazvaće ekološku katastrofu neviđenih razmera.

Svugde boce i plastika, ekološka katastrofa
 



Na ovakvu opasnost danima, a posebno nakon što su jezerom počele da plutaju hiljade tona smeća, fekalija i drugog otpada, upozoravaju žitelji Ribarića, Jezgrovića, Starčevića, Poda, Tabalija, Gazivoda, Zubinog Potoka i drugih mesta sa obe strane doskorašnjeg "prirodnog bisera" koji ističu da će, čim otopli, sa jezera buknuti neka ozbiljna epidemija.
 

Spiro Ganjak

-Bilo je i ranijih godina, posebno u proleće, plastičnih flaša i sličnog otpada koji je plutao jezerom i koji smo nekako uspevali da, raznim akcijama, posebno ekoloških društava i ribolovaca, očistimo. Ovoga puta na jezeru je kilometarska deponija, praktično, kompletna površina je prekrivena smećem koje je Ibrom stiglo i još stiže iz Rožaja i Tutina - ističe Mersudin Sinanović iz Ribarića i naglašava da opštinske vlasti u Tutinu i Ribariću kumuju uništavanju "dragulja" kojim se ceo kraj ponosio.


-U Rožajama su gradsko smetlište namerno locirali na periferiji grada i na obalama Ibra, pa sav otpad brzo stigne do jezera Gazivode, slično je i sa brojnim divljim deponijama u dolini reke Vidrenjak kod Tutina, pritoke Ibra, kojom u jezero Gazivode stižu i ogromne količine fekalija iz kanalizacije, užasno je gledati kako jezerom, u kome smo doskora lovili šarane i drugu ribu, plove uginule životinje, otpad iz klanica, automobilske gume i sl. Upozoravamo, ali nas niko ne čuje, sami smo nemoćni da bilo šta preduzmemo - kaže Mehmed Elesković, žitelj Jezgrovića, najvećeg naselja na obalama jezera pored koga se nalazi i poznata plaža Pode.

Mujo Muković


Na katastrofu upozoravaju i političari, narodni poslanik Mujo Muković iz Tutina i njegova Bošnjačka demokratska stranka pozivaju čelnike opština Novi Pazar, Tutin i Rožaje da hitno "sednu za sto" i naprave strategiju za spas jezera Gazivode.


- Ugroženo je neprocenljivo prirodno blago. Udruženim snagama i jasnim programom, čija realizacija mora početi odmah, još imamo šansi da spasimo Gazivode od potpune propasti. Svako oklevanje vodi nas u katastrofu, ako dozvolimo da se od jezera Gazivode napravi deponija uništićemo budućnost naše dece - upozorava Muković.
Iz Zelene ekološke stranke apeluju na svoje članstvo, ali i na sve građane Tutina, Novog Pazara, Rožaja, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i drugih mesta kojima je stalo do jezera Gazivode, sa koga se vodom za piće snabdeva više opština na Kosovu i Metohiji, da se spreme za akcije čišćenja, a od čelnika opština traže da budu inicijatori ovakvih akcija i da građanima koji dođu da spašavaju Gazivode na raspolaganje stave sve svoje potencijale.


-Do pre dve-tri godine pili smo vodu iz jezera, skoro da nije bilo ribe koja nije "uspavala", imali smo primerke šarana i somova teških i po 15-20 kilograma, sve će to smećem biti uništeno-upozorava Mirko Luković, ribolovac i žitelj Tabalija.

Nebriga

-Neverovatno je kolika je nebriga opština Rožaje i Tutin za prirodu u i jezero Gazivode. Bez obzira što su u drugoj državi, čelnici opštine Rožaje ne bi trebalo tako da se ponašaju, naša država bi morala da reaguje-ističe Spiro Galjak koji strahuje da će ogromne količine smeća stići sve do dela jezera kod Čečevo u opštini Zubin Potok gde živi i gde "prljavi talas" još nije stigao.


Svačije i ničije

Jezero Gazivode "dele" opštine Tutin, Novi Pazar i Zubin Potok, delom je u Srbiji, a delom na Kosovu i Metohiji. Mada na rečima svi pokazuju veliku brigu za ovaj ogromni prirodni potencijal, u praksi niko o njemu, sem udruženja ribolovaca i ekologa, niko ne brine. Opštine su dozvolile da na obalama, bez ikakvih planova i urbanističkih dozvola, nikne na hiljade kuća i vikendica iz kojih se kanalizacija najčešće ispušta u jezero. Za upravljanje jezerom Gazivode ozbiljno je zainteresovana i vlada Hašima Tačija u Prištini.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.05.2014. 03:47
Zitelji okupirane Raske Oblasti samo znadu da idu ko zacarani svaki dan na svoje mesto a da se nenakane svoju bastu ocistiti-isticu tudje zastave a zive u zivotinjske uslove-truju im pamet razni filozoficari stranih uvoznih lazi i obmani-oni zasluzili nijesu zivjet u Srbskoj Oblasti no vracajte se okle vasi okupatori vase gene donesose-u pustinje daleke arapske vase domovine-napustajte dok vremena imate u suprutnom bice velike kolone od granice do vese daleke azije...........
Nedelja 25.05.2014. 15:22
Па коме су припале Газиводе?Зар нису шипуљцима?Ако јесу треба употребити као септичку јаму Газиводе па нека говна говна пију!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online