Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.05.2014.
21:06
blic.rs A

Gradovi i opštine traže lokacije za jeftine stanove

Vlada Srbije bi trebalo već u ponedeljak da donese uredbu kojom će se omogućiti ulazak u projekat izgradnje jeftinih stanova, saznaju beogradski mediji.

Mnogi smatraju da je realno da cena stana u Beogradu bude ispod 400 evra po kvadratu
 

Da bi se postigla cena od 380 evra po kvadratu, država bi morala da investitoru ponudi besplatno zemljište na kojem bi gradio stanove i da prepolovi komunalna davanja i takse. Upravo takvu preporuku Vlada bi trebalo da uputi gradovima i opštinama kroz uredbu koju će usvojiti na sednici početkom nedelje, navodi ''Blic''.

Na taj način trebalo bi da se omogući priprema svih procedura za početak realizacije projekta jeftinih stanova koje bi gradila i investirala svetska kompanija “Araptek” iz Emirata.

I Železnik i Surčin moguće lokacije

Kao lokacije na kojima bi moglo da se gradi veliko naselje navodi se zemljište oko aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, teren koji pripada PIK “Zemun” oko Batajnice, u Železniku bi to mogao da bude veliki plac kod fudbalskog stadiona.

Pošto je premijer Aleksandar Vučić poručio da će to biti stanovi na periferijama, već sada su mnogi počeli da licitiraju sa potencijalnim lokacijama, posebno u Beogradu. Zvaničnici grada, međutim, još ne izlaze sa predlogom.


Direktori velikih građevinskih preduzeća smatraju da je odluka o tome gde će se tačno graditi velika naselja i najvažnija u proceni realne cene. Jasno je da bi zemljište trebalo da bude na periferiji i da država mora da se odrekne zarade koju ubire na ime nameta.


''Ako se država odrekne dela prihoda, onda je moguće postići nisku cenu. Treba imati u vidu da bi to ipak morao da bude uređen komunalni prostor, jer ako to nije tako, da bi se zemljište pripremilo za gradnju i stanovanje, opet treba uračunati te troškove'', kaže za ''Blic'' Ratomir Todorović, direktor građevinskog preduzeća ''Planum''.

Pošto se u prestonici još ne zna koje bi to lokacije mogle biti ponuđene za gradnju, direktor ''Energoprojekta'' Vladimir Milovanović kaže da je još rano govoriti o tome da li je cena od 380 evra po kvadratu realna, posebno u Beogradu.

''Nemamo detalje o lokacijama a na cenu kvadrata utiče infrastrukturna opremljenost i bez više informacija o tome teško je reći da li je Vučićeva cena realna, čak i pod uslovom da se zemljište besplatno ustupi investitoru'', kaže Milovanović.

On kao primer pokušaja gradnje jeftinih stanova navodi naselje Stepa Stepanović, gde je ''Energoprojekt'' gradio po ceni kvadrata od 375 evra.

Agenti nekretnina veruju da bi masovna stanogradnja mogla da spusti cene nekretnina i do 30 odsto.

''Država u vlasništvu ima dosta zemlje preko Dunava, od Borče ka Krnjači. Kada se završi most, do centra grada će se stizati za desetak minuta. Jedini problem sa tim delom je što je plavan i morao bi da se naspe peskom. Takav poduhvat se ne isplati ako je površina manja od 1.000 hektara'', kaže za beogradski list vlasnik agencije “Legat” Nedeljko Malinović.

Subota 10.05.2014. 23:06
Picko je rekao Terazbije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online