Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.03.2010.
16:52
A

Jeremić: Kosmet najveći izazov

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić istakao na sastanku sa ambasadorima 16 zemalja da je status Kosova i Metohije najveći od svih izazova i ponovio da je vlada u Beogradu odlučna da nađe mirno rešenje. Sa ambasadorima razgovarali i ministri Božidar Đelić i Dragan Šutanovac.

Na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem i ministrima Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem, ambasadori 16 zemalja, akreditovani u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi, upoznali se sa osnovnim elemenata naše spoljne, unutrašnje i ekonomske politike.


Jeremić je ambasadorima predstavio četiri prioriteta spoljne politike Srbije - borbu protiv kosovske nezavisnosti, evropske integracije, regionalnu saradnju i ekonomsku diplomatiju.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je Kosmet najveći od svih izazova i ponovio da je vlada u Beogradu odlučna da nađe mirno rešenje.

Jeremić je istakao značaj regionalne saradnje, za koju je rekao da u istoriji odnosa balkanskih zemalja nikada nije bila na višem nivou.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u obraćanju ambasadorima, istakao je da Vojske Srbije sa pripadnicima Kfora na Kosovu i Metohiji ima partnerski odnos, što je važno za bezbednost Kosmeta ali i regiona.

Šutanovac je podsetio da je Evropska komisija 2007. godine prvi put pozitivno ocenila ostvareni nivo civilne i demokratske kontrole nad Vojskom Srbije, što je značajno za evropske integracije naše zemlje i dodao da se reforma oružanih snaga uspešno sprovodi.

Šutanovac očekuje da će Srbija do polovine ove godine otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i da će funkciju vojnog predstavnika preuzeti brigadni general Nebojša Đukanović.

Srbija otvorena za strane investitore

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pozvao je ambasadore, koji su u Srbiji akreditovani na nerezidencijalnoj osnovi, da njihove zemlje ulažu u Srbiju.

Ambasadora su imali prilike da od Đelića čuju neke od osnovnih elemenata naše ekonomske politike, i nekoliko bitnih konstatacije o unutrašnjopolitičkim prilikama u zemlji.

Đelić je konstatovao da je prošla godina bila veoma uspešna za Srbiju kada su evropske integracije u pitanju.

"Politika po pitanju Kosova i Metohije je ostala nepromenjena, i Srbija se aktivno bori protiv kosovske nezavisnosti", istakao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je pozvao ambasadore da se aktivinije uključe i da svoje ambasade presele u Beograd, konstatujući da je Srbija postala jedna od najatraktivnijih zemalja za ulaganje, u regionu.

Današnji skup je nastavak jučerašnjeg događaja, kada su ambasdori predali akreditivna pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Sastanku sa srpskim ministrima prisustvovali su ambasadori Irske, Litvanije, Estonije, Jamajke, Kostarike, Perua, Urugvaja, Dominikanske Republike, Vijetnama, Lesota, Benina, Azerbejdžana, Severne Koreje i Južne Afrike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online