Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 06.05.2014.
06:40
D. Dekić - Vesti A

Prljavom igrom protiv čistke

Dolazak Nebojše Stefanovića, jednog od najbližih saradnika premijera Aleksandra Vučića na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, prilično je uzburkao duhove u ovom resoru čiji su funkcioneri godinama unazad prozivani za korupciju, bahatost i veze sa kriminalcima.

Milorad Veljović i Nebojšta Stefanović (u sredini) sa funkcionerima MUP-a
 

Od najavljene rešenosti novog ministra da zavede red i očisti vrh najviše je, prema saznanjima "Vesti" u MUP-u, uplašila generale i načelnike uprava koji u strahu za sopstveni položaj međusobno podmeću afere i pišu prijave jedni protiv drugih.


Ta priča nije samo policijska jer se, prema rečima naših sagovornika, Stefanović sprema da "čisti kuću" od političkih kadrova, prvenstveno socijalista čiji je lider, bivši ministar policije Ivica Dačić.
 

Na udaru Dačićevi kadrovi

Božidar Spasić smatra da će prvi na udaru u MUP-u biti bliski saradnici bivšeg ministra Ivice Dačića.
- Očekuje se i da novi ministar čisti korupciju, pa sam saznao da visoki funkcioneri jedni protiv drugih pišu kompromitujuća pisma, a čak idu tako daleko da navode i da su bili žrtve politike SPS-a - otkriva Spasić šta rade pojedini generali i načelnici uprava da bi zadržali pozicije.

Da je politički upliv u MUP popriličan, tvrde policijski stručnjaci koji ne kriju sumnjičavost u veliku čistku najviših policijskih redova.


Nije neobično, kaže nekadašnji operativac tajne službe Božidar Spasić, da sa dolaskom novog ministra iz partije koja ranije nije bila u MUP-u, svi budu u strahu i "na nogama".


Novog ministra, prema rečima Spasića, čeka čišćenje resora od korupcije, ali je za to neophodno da na visoke pozicije dovede profesionalce što, kako ukazuje, do sada nije bio slučaj.


- Kod nas je iza svakog načelnika politička partija, što nikako ne bi smelo da bude. Upravo će zbog politizacije to biti težak zadatak, pa sumnjam da će biti obavljen do kraja - tumači Spasić za "Vesti".


"Partijski policajci" su, navodi on, u nameri da se zadrže visoko, spremni na međusobne obračune, otkrivanje i podmetanje afera, ali i na prelet iz jednog u drugo partijsko jato.
 

Jočić smenio 400 starešina

- Prvi veliki udar na profesionalnost policije izvršio je ministar policije Dragan Jočić, kadar Vojislava Koštunice koji je pod plaštom dekriminalizacije i depolitizacije smenio 400 starešina, da bi potom dolazili ljudi po kriterijumu poznanstva i političke pripadnosti - kaže Mile Novaković. On se nada da Stefanović u čišćenju neće zaobići takve ljude.

- Osim osnovnog policijskog zadatka očuvanja reda, funkcioneri u MUP-u servisiraju informacije vrhu države, pa se čvrsto drže te uloge, jer im ona otvara prostor za napredovanje u hijerarhiji MUP - kaže Spasić.


Politika je, ukazuje penzionisani policijski general Mile Novaković, toliko ušla u MUP da je osim dekriminalizacije jako važno izvršiti i depolitizaciju. On ističe da se od novog ministra očekuju promene, pa je jasno zašto svi u MUP-u strahuju, jer posle dva mandata lidera SPS-a, u ovaj resor ulazi ministar iz druge stranke.


- Naravno da tako nešto samo mobiliše sve policijske funkcionere, i one koji bi da zadrže funkcije i druge koji se nadaju da ih preuzmu. Zato jedni drugima čačkaju da nađu prljavštine i izbacuju medijske afere od kojih se skoro 99 odsto i završilo na novinama - kaže Novaković za naš list i dodaje da od Stefanovića ne očekuje drastične promene.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.05.2014. 07:30
Koja smejurija, Nesa Slina, supozitorijum p-usnog Eliot Nesa, izvrsice depolitizaciju? On ce sigurno ocistititi SPS policiju, ali postaviti naravno prevrtace SNS-a, jos nesposobnije i bezkarakternije. Curkus se nastavlja do raspada, jadan narod, jadna zemlja sa/pod takvom vlasti.
Utorak 06.05.2014. 08:47
NESA SA MEGATRENDA ZAVODI RED.MALI COSAVI VUCKOV POTRCKO.CITAJTE TABLOID PROTIV MAFIJE INTERNET IZDANJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online