Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
38
Sreda 16.04.2014.
18:01
S. Sudar A

Italija spasla srpske heroje

Na trgu Venecija u srcu Rima, na simboličnom mestu u zdanju Oltara Otadžbine (popularno zvanom Vitoriano) podno groba Neznanom junaku, jednom od stotina hiljada Italijana poginulih tokom Prvog svetskog rata, u ponedeljak je održana ceremonija kojom je Italija otvorila obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata prezentacijom knjige "Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča".

Herojska epopeja: Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić
 

Reč je o reprint izdanju vojnog dokumenta "Za Srpsku vojsku", koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije.

Ovom svečanom događaju prisustvovalo je oko 500 zvanica, a među njima i ministri odbrane Italije i Srbije Roberta Pinoti i Nebojša Rodić, načelnik

Brinuli i o životima Austrijanaca

Po dokumentu "Za srpsku vojsku", ukrcano je i spaseno 136.000 srpskih vojnika i 11.651 ranjenik i bolesnik, preostala konjica od preko 13.000 ljudi i 10.000 konja, skoro 23.000 austrijskih vojnika koje je još tokom prve godine rata zarobila srpska vojska i uprkos svemu nije ih prepustila sudbini. Ukrcano je i više od 100.000 srpskog naroda koji je odbio da dočeka neprijatelja, utovareno je i 22.000 tona hrane, lekova i drugog materijala, kao i 50 topova.

Generalštaba oružanih snaga Italije admiral Luiđi Bineli Manteli, kao i drugi visoki državni predstavnici domaćina. Republiku Srbiju su predstavljali još general-major Jovica Draganić, zamenik načelnika GŠ VS, general-pukovnik Aleksandar Živković, komandant KoV, brigadni general Stojan Batinić, komandant Prve brigade KoV, pukovnik Siniša Radović, kao i naš vojni izaslanik pukovnik Goran Momčilović i ambasador Ana Hrustanović.


- Italija je danas ukazala veliku počast herojskoj srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Veza Srbije i Italije, stvorena u danima kada se odlučivala i rešavala sudbina moderne Evrope, suština je ovog vojnog dokumenta koji je do sada bio nepoznat našoj istoriografiji, a koji konačno rasvetljava mrak Velikog rata od početka decembra 1915. kada srpska vojska ulazi u Albaniju, pa do 4. aprila 1916. kada je nalazimo na Krfu - kaže za "Vesti" novinarka RAI Mila Mihajlović, vlasnica jednog od poslednjih originalnih primeraka ovog dokumenta, priređivač njegovog reprinta koji je rađen pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića u izdanju Generalštaba oružanih snaga Italije, i osoba koja je njegove stranice prevela na srpski jezik.

Ispravljanje nepravde i istorije

- Ovi dani istorije, skoro zaboravljeni, a kada to nisu, ispričani parcijalno ili pak iskrivljeno, podsećaju da je spokoj današnjice plod žrtava prethodnih generacija, te da su ratovi besmisleni, jer iz njih svi izlazimo kao gubitnici, i pobednici i poraženi, bez razlike. Događaji ispričani na stranicama ove knjige treba da nas podstaknu na razmišljanje i da nas ispune ponosom kao Italijane, kao Srbe i kao Evropljane, vraćajući na svoje mesto istorijsku istinu o dotad neviđenom vojno-organizacionom podvigu, u kom najviše mesto pripada Italiji i njenoj mornarici - rekao je Luiđi Bineli Manteli.


Prisutnima su se obratili ministri odbrane Srbije i Italije, kao i ugledni italijanski istoričar i novinar Paolo Mieli, Mila Mihajlović, idejni tvorac ovog projekta koja je pročitala i pozdravni govor prestolonaslednika Aleksandra II, kao i načelnik generalštaba admiral Luiđi Bineli Manteli, koji je napisao i predgovor za ovo luksuzno opremljeno reprint izdanje.


- Ovo je podsećanje na jedan od najznačajnijih i najvećih poduhvata pružanja međunarodne pomoći i spasa svih vremena, istinske preteče današnjih "humanitarnih operacija" - rekao je admiral Luiđi Bineli Manteli i podsetio da je tada, krajem 1915. godine, u jeku zime, srpska vojska bila albanskim planinama u kleštima armija Centralnih sila pod neprekidnom vatrom neprijatelja koji se ustremio da je potpuno uništi. - Na obalama Jadrana, spasena je zahvaljujući operaciji italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova, te prebačena na drugu obalu mora na Siciliju, u Bari, Valonu i Brindizi.


Zbog veliko značaja, ovaj događaj su propratile ekipe brojnih italijanskih medija, kao i svih nacionalnih televizija, a čak četiri kanala RAI su pratile celu svečanost.

Ponosno marširali i umirali

Od 12. decembra 1915. pa do 29. februara 1916. godine, kako je zapisano u italijanskom vojnom dokumentu "Za Srpsku vojsku", impozantnim operacijama evakuacije spasena je ne samo preostala srpska vojska, već i masa naroda koja se sa njom povlačila, sa kraljem Petrom I Karađorđevićem, regentom Aleksandrom, premijerom Pašićem i članovima srpske vlade.
- Njih 300.000, bili su u teškom stanju, iscrpljeni od gladi i rana, ali su ponosno hodali u koloni. To je zadivilo italijansku mornaricu koja je zapisala: "Srbi dostojanstveno marširaju i umiru!". Uloženi napor u njihovom spasavanju italijanske mornarice je isto tako bio nadljudski i veličanstven - kaže Mila Mihajlović.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 19:07
Hvala Italijanima, za sve a naročito za ovo danas, Italijani veći Srbi od većine Srba. Broz i komunjarska banda su izbrisali srpsku istoriju, ne samo iz udžbenika nego i iz glava/sećanja skoro celom srpskom narodu.
Sreda 16.04.2014. 20:49
Najvise hvala Caru Nikolaju Romanovu, bez njegovog ultimatuma da se pomogne Srbskoj vojsci ili U protivnom Rusija sklapa separatni mir sa Nemackom, ova pomoc ne bi ni dosla. slava Mucenickom Caru i njegovoj porodici.
Sreda 16.04.2014. 21:07
Italija je siromasna ali humana zemlja,pomagala je i pomaze koliko moze,i meni je pomogla,Hvala za sve. http://www.difesa.it/InformazioniDellaDifesa/Pagine/esercitoserbo%E2%80%93unastoriadimenticata.aspx
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online