Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 04.04.2014.
16:31
Beta A

Istraživanje: 55% građana podržava članstvo Srbije u EU

Više od polovine građana podržava članstvo Srbije u EU uglavnom iz ekonomskih razloga, poput šanse za zapošljavanje i boljeg standarda, ali smatra da će Srbija biti podređena u procesu pregovora, pokazalo je istraživanje javnog menjenja o EU i evropskim integracijama.

Foto: Ilustracija
 

"Drago mi je što vidimo blagi pozitivni trend podrške članstvu EU jer, prema istraživnaju, 55 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU što pripisujemo novoj fazi odnosa Srbije i EU", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na predstavljanju istraživanja.

Strah za srpsku poljoprivredu

Oko 50 odsto građana veruje će Srbija postati članica EU za 10 ili manje godina i da će to uglavnom doneti više koristi nego štete. Građani očekuju i da će se zbog članstva poboljšati prilike u svim oblastima, pre svega kada je reč o  investicijama, životnoj sredini, zaradi i mogućnosti  zapošljavanja. Izvesne bojazni postoje kada je reč o  posledicama članstva na poljoprivredu, što je navelo 32 odsto ispitanika, a 67 odsto izdvaja tu oblasti kao prioritet za pomoć EU.

Devenport je rekao da je pozitivno i to što 56 odsto građana podržava dijalog sa Prištinom, što pokazuje da građani shvataju da se u dijalogu rešavaju konkretna pitanja u korist građana na Kosovu. Prema istraživanju koje je sproveo u februaru TNS Medijum galup (Medium Gallup) na više od 1.200 ispitanika, 55 odsto građana u potpunosti ili uglanvom podržava članstvo Srbija u EU, a 39 odsto uopšte ili uglavnom ne podržava.

Istovremeno, na referendumu bi se 53 odsto građana izjasnilo za ulazak Srbije u EU, što predstavlja stabilan trend, dok se razlika u procentima građana koji podržavaju članstvo u EU i onih koji bi to podržali i na referendumu objašnjava neodlučnim građanima kojima se teže opredeljuju na referendumu.

Protiv članstva na referendumu bi glasalo 31 odsto građana, dok se procent građana koji ne bi glasali smanjio sa 13 odsto u aprilu 2013. na 8 odsto u februaru ove godine. To se objašnjava smanjenje broja neodlučnih građana. Većina građana ili 56 odsto smatra da će Srbija u pregovorima o članstvu biti podređena i smatraju da je EU ne tretira pošteno već lošije nego druge zemlje u regionu.

POVEZANE VESTI

Petak 04.04.2014. 16:23
A statistiku je pravio Majkl !! Djubrad pokvarena narod Srbije je 99,9% protiv EU!! A vi kenjajte do sutra!! Ovog Majkla treba proterati iz Srbije ili ga obesiti za muda pa na banderu!!
Petak 04.04.2014. 16:33
ЧИСТА ЛАЖ Ма ко пита сада народ нешто .Како им Брисел каже они то напишу и то раде.Хтели или не хтели ми морамо ући у ЕУ и НАТО . Српски народ не жели у ЕУ и НАТО али народ не излази на улице и да се противи.Не постоји ни један политичар који ће извести народ на улице на протест .Зашто СРС , Двери или ДСС не позову народ на протест. Брисел диригује Србијом .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online