Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.04.2014.
01:39
N. Đorđević - Vesti A

Matične ćelije - Srbija izgubila 24 miliona evra

Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu kasni tri godine i zbog toga je Srbija do sada izgubila najmanje 24 miliona evra. Svetski priznat genetičar profesor dr Miodrag Stojković, koji je i idejni nosilac celog projekta, dok strpljivo čeka izgradnju centra kaže da se osim novca gubi i trka sa razvojem nauke u svetu.

Gubimo i naučnike: Dr Miodrag Stojković
 


- Duplo više godina kasnimo u toj trci, jer nauka u svetu radi danonoćno i nikad ne spava. Ovim tempom mnogo gubimo. Za slanje matičnih ćelija u druge centre u inostranstvu godišnje se odlije 8 miliona evra. S druge strane gubimo i mlade naučnike, koji više ne mogu da čekaju i ne možemo da ih zadržimo u zemlji - kaže profesor Stojković.


O izgradnji ovog centra, koji je svojevremeno proglašen prioritetom Vlade Srbije, počelo je da se priča još 2011. godine. Protokol o partnerstvu sa lokalnim vlastima i Medicinskim fakultetom potpisao je tadašnji ministar za nauku Božidar Đelić, kao predstavnik države.

 

Tada je rečeno da će na leto 2012. ova naučno-istraživačka ustanova, jedinstvena na Balkanu, biti sagrađena najvećim delom od novca iz Evropske investicione banke. Od tada do danas protokoli su potpisivani još dva puta, a lokacija i iznos novca menjani su tri puta. 

Godinu dana kasnije novi protokol o izgradnji potpisao je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović. Rok je pomeren za kraj 2013. godine, ali radovi do danas nisu počeli. Za tri godine provejavala su različita objašnjenja - da se kasni iz proceduralnih razloga, nedefinisanih obaveza partnera u projektu, pa čak i da postoje lobiranja da se centar gradi u nekom drugom gradu.


Kako kaže profesor Stojković, tek je nedavno glavni projekat prošao na međunarodnom tenderu i izabran je izvođač radova.

Grad dao zemljište!

Grad Kragujevac je obezbedio lokaciju za centar na prostoru između Univerziteta i Kliničkog centra, čime je ispunio svoj deo obaveza. U pitanju je infrastrukturno opremljen plac od 1,7 hektara, vrednosti 2,5 miliona evra, a lokalna samouprava je budući centar oslobodila plaćanja gradskih taksi.

- Ako bi krenuli sada da grade centar, ne postoji prepreka da on ne bude završen za osam meseci. Međutim, svi kažu da će to biti krajem 2015. godine. I vi i ja verovaćemo da je izgrađen tek kada ga vidimo svojim očima - kaže Stojković.

Prema poslednjem potpisanom protokolu, ova ustanova nosila bi naziv Centar za regenerativnu medicinu sa bankom matičnih ćelija. Investicija je "teška" 16,5 miliona evra, a bila bi obezbeđena iz Evropske investicione banke. Centar bi imao 11.500 kvadratnih metara i u njemu bi sa najsavremenijom opremom trebalo da radi 60 naučnika iz Srbije i sveta.
 

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 10:08
Taj vajni profesor ne samo da je političar već i običan trgovac. Nema ni jednog ozbiljnog naučnika na svetu da se bavi profesionalno politikom. Napravio je dar-mar u Leskovcu sad juriša na Kragujevac umesto da se bavi naukom u kojoj je veliko ime samo u srpskim medijima. Da je ono za šta ga proglašavaju novinari "naučnik svetskog ranga" malte ne kandidat za Nobela ostao bi tamo gde postoje uslovi za naučni napredak umesto što rasipa vreme, energiju i novac na fantazmagorične projekte.
Subota 05.04.2014. 02:55
Стоп одлив мозгова, смртоносна грешка владајућих кретена........
Subota 05.04.2014. 08:52
I vrapci na grani znaju da je Miodrag Stojkovic 2009. godine pristupio DS i da je 2012. godine na njihovoj listi postao poslanik. Postavlja se jedno logicno pitanje: mogu li nauka i politika zajedno? Nemogu. U svim naprednim drustvima nauka je odvojena od politike, dok je kod nas cist apsurd u politiku hrle i naucnici, istoricari, pisci, reditelji, glumci, pevaci, i ko ne jos. Kukamo da odliv mozgova, to je cista laz, nama svi na koje kukamo da odlaze prvo hrle u politiku, niko nece da se hvata posla, ako nemoze da bude politicar nece da postane nista, onda ko sad Stojkovic kuka da nema posla i da mladi naucnici odlaze. A sta je Miodrag Stojkovic, naucnik ili politicar?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online