Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.03.2014.
00:50
J. L. Petković - Vesti A

Ubijali, palili, a još uvek slobodni

Tog 17. marta 2004. godine više od 50.000 Albanaca, zapaljena lažnom vešću od ubistvu dečaka u reci Ibar, krenulo je na Srbe. Počeo je pogrom, strahovit talas nasilja koji će se zauvek pamti kao "Kristalna noć na Kosovu", praćena slikom razularene mase koja navija, dok čovek na krovu crkve manijački, rukama i nogama, lomi krst sa crkve Svetog Ilije u Podujevu. I pobednički ga baca na zemlju.

Godišnjica krvavog pira Albanaca na Kosovu
 

Reka mržnje i nasilje začas se razlila ka sredinama gde žive Srbi. Sa solitera južne strane Ibra, koji deli Kosovsku Mitrovicu, albanski snajperista je ubio Borivoja Spasojevića (53) i Janu Tučev (36). Ka Čaglavici, srpskom mestu nadomak Prištine, krenulo je više hiljada Albanaca. Sličan scenario i u Kosovu Polju, Obiliću, Uroševcu, Đakovici, Prizrenu... za dva nepuna dana Srbi su bili proterani iz gradova.

Ubijeno je 19 osoba - osam Srba i 11 Albanaca, dok se dvoje Srba još vode kao nestali. Povređene su 954 osobe, među njima 143 srpske nacionalnosti i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu od napada.

Proterano je 4.012 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, među kojima 18 spomenika kulture. Ni 10 godina kasnije za te zločine niko nije odgovaro. Deceniju kasnije, broj Srba je drastično smanjen. Na prste se broje oni koji su se posle albanskih napada, pljačke i paljevina vratili u svoje domove.
 

Rušili i svetinje

Do temelja su srušeni manastir Devič kod Srbice i konaci manastira Svetih Arhangela kod Prizrena. U Prizrenu su izgorele i crkve Bogorodice Ljeviške iz 14. i Svetog Đorđa iz 16. veka. Uništene su i grobnice cara Dušana u manastiru Svetog Arhangela, i Svetog Joanikija Devičkog u manastiru Devič kod Srbice. Spaljena je i Prizrenska bogoslovija, a oskrnavljeno desetine srpskih gorbalja. Nestalo je ili oštećeno više od 10.000 freski, ikona, odeždi i drugih crkvenih relikvija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 01:52
Kosovo država je rezultat genocida. Genocidna tvorevina šiptara u kojoj je izvršen i etnocid nad srbima i na kraju priznat od 100 država. besramno! Činjenica je da ovom čovečanstvu nema pomoći u svojoj oholosti i bezobzirnosti, toliko ogrezli u zlu da se više ni ne za šta je ispravno ni šta nije. Ovo čovečanstvo nesposobno je da povuče crtu između dobra i zla. Sad jos pokusavaju da prisvoje srpske svetinje.Smesni su.Zar ce normalan svet ikada da pomisli da su ti mogli da sagrade takve gradjevine,duplo starije od njihovog mentora SAD-a.Celokupna svest Siptara i onih kojih su likovali nad ovim pogromom(muslimana,"Bosnjaka",Hrvata,Montenegrina)jeste da mrze sve sto je srpsko i u tome se ogleda.
Ponedeljak 17.03.2014. 07:59
Ubijali, palili, a još uvijek slobodni...i bez ikakve osude " medjunarodne zajednice ". koja je humanitarno bombardovala Srbiju !
Ponedeljak 17.03.2014. 06:56
Srbina i dan danas proganjaju.Nekada nasi dusmani ubijaju,pale kuce i crkve,siluju,proganjaju a danas je Srbin ugrozen od Srbina.Ovi evrofanatici teraju sve sto vredi iz ove napacene Srbije pa je tako jedna od najboljih evropskih fizicara-mehanicara dobila otkaz sa fakulteta tehnickih nauka.I ovi dusmani siluju i ubijaju, ali u mozak ,samo sto kao sto vidimo nakon sinocnjih izbora veliki deo naroda to ne vidi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online