Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 15.03.2014.
12:53
telegraf.rs A

Priča patrijarha Pavla koja pogađa u srce

Na prijemu kod Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, između ostalih, gosti su bili patrijarh Pavle i Kofi Anan. Tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Patrijarh Pavle
 

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on je odgovorio da svaki put tako jede i ispričao šta je mrva hleba za svakog čoveka i šta znače u odnosu na poštovanje čoveka, života, onih koji nemaju.

''Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola'', rekao je tada patrijarh Pavle, a gosti su bili u šoku i zamišljeni zbog ovih reči, priča sagovornik ''Telegrafa''.

Da je njegov odnos prema hlebu i mrvicama zaista bio takav potvrdili su i manastiru Gračanica u kome je patrijarh boravio. On bi svaki put grdio monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio kako se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

''Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči, da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče'', piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

POVEZANE VESTI

Subota 15.03.2014. 13:02
Moj vecni Patrijarh gospodin Pavle.on je sada u Carstvu Nebeskom.jos nam je ostao precasni vladika Artemije, I manastir Esfingem na Hilanadaru od cistog Pravoslavlma.ostali su prodate jude papisticke.
Subota 15.03.2014. 14:06
сматрам да је грехота бацати било коју храну, а посебно хлеб.. али те мрвице хлеба које би ми просули, заправо не би бацили у канту.. ја их увек проспем кроз прозор у двориште да птичице и мравићи поједу.. оне нпр зими ретко да ће моћи да преживе да не нађу тако "ђубре" које је човек бацио.. и сматрам да то што је патријарх ставио и последње мрвице хлеба у свој стомак неће најести децу у африци, кини, камбоџи итд..лепа прича, али и птичице су жива бића.. да је дете из африке поред мене, свакако бих му дала да поједе, не бих га оставила гладним.. лепа је причица, не треба спремати много више него што може да се поједе, управо да се не би бескорисно бацало, али мрвице треба поделити..
Subota 15.03.2014. 16:27
Odrasla sam uz baku koja je mene i brata od malena učila da se prema hrani odnosimo sa poštovanjem, i da za hranu ne valja govoriti pi naročito prema hlebu! Uvjek nam je govorila ako ne možemo pojesti onu zadnju koricu hleba " poljubi pa ostavi"..baci ptici ili životinji ali ne bacajte na pod....GRIJEH JE !!! I dan danas svaku mrvicu pokupim pa iznesem na terasu pticama! Ne bacam! A užasne me recimo kada pored kontejnera ili na asfaltu nađem više od polovine hleba onako bezobzirno bačeno...:( Kukamo kako su teška vremena i teško se živi....ja tvrdim da nije dokle god mi hleb tako bacamo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online