Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 08.03.2014.
13:07
D. N. PETROVIĆ A

Kad Suljo prigrli Svetog Savu

Jedna izjava data prilikom prošlogodišnjeg gostovanja u emisiji TV Hepi "Goli život" mogla bi na predstojećim izborima skupo da košta Sulejmana Ugljanina, lidera SDA i još uvek aktuelnog ministra u Vladi Srbije. Ili da mu donese koji glas više, kako se uzme!

Sulejman Ugljanin prigrlio Svetog Savu
 

U pomenutoj emisiji, za koju se ne zna zašto je baš sada reprizirana, Ugljanin je komentarisao zahtev muftije Muamera Zukorlića da deca u Sandžaku ne obeležavaju Svetog Savu kao školsku slavu. Tada je rekao: "Sveti Sava je nama bliži nego vama, on je naš predak i mi ga ne damo."

Uz to, Ugljanin se pohvalio da je bio jedan od začetnika obnove manastira Đurđevi stupovi, zadužbine Stefana Nemanje kod Novog Pazara, naglasivši da se na poleđini njegove monografije "Sandžak" nalaze Kuran i "Miroslavljevo jevanđelje".

Taj deo emisije postavljen je na gotovo svim sandžačkim portalima, a Ugljanina, tvrdeći da je potomak Svetog Save, "vrte" i neke televizije u Novom Pazaru i drugim gradovima. Cilj im je, pošto Ugljanin nastupa samostalno, sa Bošnjačkom listom, da ga svrstaju "u Srbe" i da mu tako oduzmu deo stabilnog (čvrsto bošnjačkog) glasačkog tela.


Na pitanje da komentariše svoju izjavu, Ugljanin je ponovio da stoji iz svake svoje reči, da je ponosan na sve svoje zemljake, pa i na Svetoga Savu koji je, kao što se zna, rođen u selu Deževa (zaseok Miščići) kod Novog Pazara.


"Ponosim se svima koji su sa ovih prostora: i Amelom Terzić i Vladom Divcem, i Muamerom Hukićem, Milankom Petrovićem, Asmirom Kolašincem... Jedina podela koja kod mene i kod nas u Sandžaku postoji jeste na dobre i loše ljude", objašnjava Ugljanin.


Za razliku od reprize, kada je emisija bila premijerno prikazana nije bilo nikakvih reakcija. Ugljanin ne zna da li repriza ima veze s izbornom kampanjom. Neki njegovi politički protivnici, poput Mehe Omerovića, smatraju da je reprizu "naručio" upravo Ugljanin i da je to njegova perfidna propaganda kako bi, pošto gubi glasove Bošnjaka, pridobio bar deo srpskih glasača. Omerović je izjavio da ga ne bi iznenadilo da Uglajnin izjavi "kako je direktni potomak i Isusa Hrista".

Muslimani poštuju srpskog sveca


Mada su Turci 1594. spalili Savine mošti, muslimani u Sandžaku, a i na prostorima bivše Jugoslavije, sve do pre nekoliko godina, dok nije počela kampanja protiv učešća bošnjačke dece na obeležavanju Savindana, poštovali su Svetog Savu. Mnogi ga i danas poštuju kao velikog svetitelja, a oni koji ne kriju svoje poreklo, i kao svog pretka.

POVEZANE VESTI

Subota 08.03.2014. 13:19
морамо да повећамо борбену готовост
Subota 08.03.2014. 14:36
ako je ovako izjavio ja mu skidam kapu svaka cast to i jeste prava podela il si covek il si niko i nista da se ne izrazavam znaci ko da minus na ovaj komentar je niko i nista nije zbog minusa to me ne interesuje toliko ali mi je drago kad se ljudi slazu i kad imaju isto misljenje o pozitivnim stvarima
Subota 08.03.2014. 15:45
Citao sam kako su Turci kao i islamizirani Srbi poslije iscjeljenja od raznih bolesti pred Mostima Sv Save preobracali se u Pravoslavlje odnosno Krstili se i postajali Pravoslavni. Postojao je strah kod Turaka i Sinan Pase da pokrstavanje kod Muslimana ne dostigne masovne oblike. Tada su Srbi u Vojvodini dizali ustanak. Barjak i simbol ustanka bio je lik Sv Save na zastavi. Sv Sava je imao (i ima danas i zauvjek) toliku Blagodat Boziju da su se te Bozije sile koja je narodu davalal snagu i vjeru u oslobodjenje od Osmanlija. Turci se toliko bojali da su spalili Svete Mosti. Postoje teorije da su monasi podmetnuli Sinanpasi mosti nekog monaha koji se upokojio a tajno sklonili Sv Save mosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online