Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.03.2014.
14:10
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (4): Srbija bez plana

Za sada, Srbija je bez plana kad je reč o opstanku njenog malog seljaka posle ulaska u EU. Deluje kao da vladajuća elita u Srbiji veruje da je propast malog seljaka neminovnost, nešto takoreći moderno i obavezno, a ne da je reč o uništenju čitave jedne kulture koja je u osnovi naše civilizacije.

Ima li spasa?
 

Mediji u Srbiji prenosili su upozorenja agroekonomiste Milana Prostrana iz Privredne komore Srbije povodom ukidanja carina za 95,1 odsto za proizvode iz EU što je u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpunu carinsku zaštitu od 30 odsto zadržaće ulje, šećer i cigarete, a snižene carine će se zadržati na uvoz još oko 400 poljoprivrednih proizvoda. Po Prostranu, jedina dobra stvar je što će voće i povrće imati sezonsku carinsku zaštitu od aprila do oktobra, osim osnovne, koja iznosi od jedan do pet odsto.

Milan Prostran
 

Gde je spas za seljaka u Srbiji? Po Prostranu potrebno je što pre urediti sistem finansiranja poljoprivrednika i obezbediti kreditnu podršku seljacima sa kamatnim stopama od jedan do tri odsto. Mora se pojačati posed seljaka.

- Ako država prodaje zemlju - da je prodaje malim i srednjim farmerima i da daje povoljne kredite za kupovinu zemlje. Pred Srbijom je tri godine borbe da ojača konkurentnost seljaka dok stranci ne dobiju pravo da kupuju zemlju. Nije problem

Šta čeka srpskog seljaka u Evropskoj uniji

1. Udruživanje ili propast

2. Planski nestanak malih gazdinstava

3. Zemlju ne treba prodavati

konkurentnost onih koji imaju 10.000 ili 20.000 hektara, već malih farmera sa tri, četiri hektara - rekao je Prostran.

Ministar za poljoprivredu Dragan Glamočić izjavio je nedavno da će država uložiti milijardu dinara u kratkoročne kredite za poljoprivrednike, ali je ubrzo postalo jasno da je reč o novcu uzetom iz budžeta za subvencije seljaka.

- Šta će se tu desiti? Ko ima daj mu, a ko nema uzmi mu i to malo da se ne muči - kaže Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika "Paor" iz Crepaje.


Miladin Ševralić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, predložio je da se ukinu subvencije za poljoprivredno zemljište u zakupu čime bi se uštedelo oko 3,5 milijardi dinara. On takođe predlaže da se ukinu subvencije gazdinstvima koja su veća od 50 hektara. Velike uštede mogle bi da se naprave tako što bi se subvencije uplaćivale prema kvalitetu zemljišta, a ne po površini. Tako bi najviše dobijali oni koji imaju najkvalitetniju zemlju.
 

Kraj sela?

Prema podacima Srpske akademije nauka i umetnosti u selima Srbije trenutno ima više od 50.000 praznih kuća. Od 4.600 sela u Srbiji čak 73 odsto nema dom kulture ni biblioteku, u 400 sela nema nijedne prodavnice, u 2.760 sela nema vrtića, a poštu nema čak 2.000 sela. Asfaltnim putem nije povezano više od 500 sela. Manje od 100 žitelja ima čak 986 sela, a 260.000 momaka i 100.000 devojaka sa sela, starosti od 30 do 45 godina, nisu zasnovali porodicu.

 

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online