Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 26.02.2014.
15:01
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (1): Udruživanje ili propast

Ako Srbija dobro pripremi svoju poljoprivredu za ulazak u Evropsku uniju onda bi ona mogla od toga da ima velike koristi. Ako se, međutim, ne pripremite kako treba, to bi za vas mogla da bude čista propast: može da vam se dogodi da izgubite zemlju, jer ste je prodali za budzašto, a da vaši seljaci postanu nadničari kod stranih ili tajkunskih poljoprivrednih giganata.

Evropa traži strožu sanirtarnu kontrolu: Prasići van frižidera odlaze u prošlost

Ovo nisu reči nekog protivnika Evropske unije, već odgovor na pitanje šta čeka malog seljaka u EU koji smo dobili od jednog britanskog agroinženjera koji je želeo da ostane neimenovan tim pre što je njegova firma, koja uzima u najam zemljište da bi gajila žitarice, imala loša iskustva u Srbiji zbog, kako kaže, nerešenih vlasničkih odnosa i nepouzdane državne administracije.

Stop za kace i kante

Šta znači ovo upozorenje? Srbija neće moći da izbegne ispunjavanje kriterijuma koji važe za poljoprivrednike u EU. Slike na primer zabrađenih seljanki koje na pijaci prodaju sir iz kace ili iz plastičnih i metalnih kanti - postaće zauvek prošlost.
Biće obavezna prodaja u propisanim frižiderima. Da bi kupili te frižidere, seljaci će morati da se udruže ili da prodaju svoje proizvode direktnim otkupljivačima koji će imati finansijskih mogućnosti da transportuju i prodaju sir u propisanim fitosanitarnim uslovima. Mnogi neće izdržati konkurenciju i moraće da vide od čega će da prežive.


Drugi naš sagovornik, Česlav Adam Siekierski, evropski poslanik i potpredsednik komisije za poljoprivredu u Evropskom parlamentu kaže da će pripreme za ulazak u EU dovesti do velikih promena. Te promene međutim ne moraju da budu loše za male seljake koji po definiciji EU imaju ispod dva hektara zemljišta.
 

Sve manje seljaka

- Od kada je Poljska ušla u Evropsku uniju broj seljaka smanjio se za petinu. Ranije, pre prijema, oko 60 odsto stanovništva živelo je u seoskom području, a sada je taj broj smanjen na 52 procenta. Najveći deo onih koji žive u seoskom području rade u gradovima i žive na selu zbog boljeg kvaliteta života, kako bi izbegli gradsko zagađenje, buku, itd - kaže Siekierski.

- Ako se kao gornja granica označi površina od dva hektara onda ova grupa gazdinstava čini polovinu ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava u EU. Ako se kao gornja granica označi pet hektara, onda mala gazdinstva ispod te granice čine dve trećine od ukupnog broja u Uniji - kaže Siekierski.

Spas u zadrugama

"Pre ulaska u EU mi Poljaci plašili smo se priliva stranih poljoprivrednih proizvoda, plašili smo se konkurencije ali naši su se strahovi ispostavili neopravdanim. Desilo se suprotno, mi smo modernizovali poljoprivredu i posle ulaska u EU i u zajedničko tržište, naš je izvoz značajno povećan, od uvoznika postali smo izvoznici poljoprivrednih proizvoda", dodaje Siekierski, jedan od ključnih poljoprivrednih stručnjaka koji je učestvovao u pripremama za ulazak Poljske u EU.


On naglašava da pored fitosanitarnih uslova, treba organizovati i masovniju proizvodnju.
- Mala gazdinstva treba da se organizuju u kooperative i u proizvodne grupe kako bi mogli zajednički da skladište svoje proizvode i da ih zajednički isporučuju na tržište, kako bi mogli zajednički da organizuju tržišnu promociju i dakle da trguju na način na koji to rade krupni proizvođači - kaže Siekierski.


On međutim upozorava da poljoprivrednici treba sami da se organizuju i udružuju.
- To ne može umesto seljaka da učini država ili neko drugi sa strane. Postoje subvencije i fondovi koje je EU namenila proizvođačkim grupama u oblasti poljoprivrede kao i za investicije - kaže naš sagovornik.


Siekierski ocenjuje da bi u Srbiji moglo da bude kao u Poljskoj: kada se poljoprivrednici uvere da su sve jači na tržištu oni nastavljaju da se organizuju.
- Maloprodaji i velikim trgovačkim lancima više odgovara da otkupljuju od velikih proizvođača nego od malih. Samostalni mali poljoprivrednici nisu u mogućnosti sistematski i redovno da ih snabdevaju i zato su oni okrenuti velikim proizvodnim grupama - upozorava on.

Sutra - Šta čeka srpskog seljaka u EU (2): Programirano uništavanje malih gazdinstava

POVEZANE VESTI

Sreda 26.02.2014. 15:06
Знају они да не могу они да баце Србију на кољена док не униште српског сељака(задњи стуб одбране)зато то и чине.
Sreda 26.02.2014. 23:22
Hajde da pocnemo da slikamo jaganjce, telad, prasice, sudove sa sirom i kajmakom, cvarcima, prsute, slanine, kobasice u pusnicama. Lampek i tabarku, raniju, - kako bi nasoj deci mogli da pokazemo kako smo nekada ziveli i sta smo jeli. A bice i nasem seljaku lakse. Sto da se muce oko svega toga, kada imaju kod matijevica i zlatiboraca da kupe (skoro) sve to. Osim na primer kavurme, jer tamo i ne znaju sta je to. Jer od mesa koje se, dok stigne do nasih vrlih preradjivaca iz Argentine ili ko zna odakle pa prelko Kosova, i po nekpoliko puta do prerade odmrzne i ponovo zamrzne, ne moze da se pravi ta kavurma na primer. Ali zato "fantasticne" kobasice , salame i druge mlevetine. Pa ko voli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online