Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
57
Nedelja 23.02.2014.
11:12
Politika, Srna A

Upoznati svet sa genocidom NDH nad Srbima

"Srbija treba da napusti svaku ideju o nagodbi sa Hrvatskom i treba da iskoristi 'svetsku pozornicu' Međunarodnog suda pravde da međunarodnu zajednicu upozna sa genocidom koji je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) izvršila nad Srbima," smatra bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Vladislav Jovanović: Srbiju pred zakazanu raspravu pred Međunarodnim sudom pravde ne smeju da sputaju obziri prema Hrvatskoj
 


Jovanović je podsetio da se za taj strašni genocid nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima, Hrvatska provukla uz pomoć politike bratstva i jedinstva i nije odgovarala ni pred jednim međunarodnim ili nacionalnim sudom, niti je poput Nemačke bila denacifikovana.


On je ukazao da će, bez obzira na to što genocid NDH nad Srbima nije predmet rasprave na Međunarodnom sudu pravde, dokazi koje će Srbija izneti ući u anale tog suda, a time i u istoriju Drugog svetskog rata na tlu Kraljevine Jugoslavije.


"To će suštinski pomoći da današnja međunarodna zajednica stekne pravu predstavu o masovnoj tragediji Srba u NDH i da se objektivnije i nepristrasnije vide procesi u isprovociranom i nametnutom rasturanju SFRJ", ocenio je Jovanović u autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj "Politici".

Manjak borbenosti Beograda

On je naglasio da Srbiju pred zakazanu raspravu pred Međunarodnim sudom pravde ne smeju da sputaju obziri prema Hrvatskoj, koja je dospela u psihološki povoljniji položaj zbog manjka borbenosti Beograda.


Iza Hrvatske su interesi Zapada da Srbiju, i pomoću ove tužbe, zadrži u defanzivnom položaju dok ne budu ostvareni svi njegovi strateški ciljevi, od Kosova nadalje, kaže Jovanović.


"Nije slučajno što je u pisanju tužbe Hrvatske učestvovao i istaknuti američki pravnik (kao što je i u pripremi ’Oluje’ učestovala grupa penzionisanih američkih generala). Nije slučajno ni što je hrvatska tužba podignuta u godini kada su SAD i NATO morali da naknadno opravdavaju bombardovanje Srbije, koje nije odobrio Savet bezbednosti UN", rekao je Jovanović, ističući i da hrvatska tužba ne bi bila podneta "bez miga SAD", a da predlozi Srbije za nagodbu ne bi bili sistematski ignorisani.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.02.2014. 11:19
Covek je sve lepo reko u ovom intervjuu.mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Nedelja 23.02.2014. 11:22
SVE bi bilo drugačije da SRBIJU VODE ČASNI LJUDI . Ovako SNS , SPS I DS BANDITI sami se nameštaju i rade NA ŠTETU SRBIJE . Što se HRVATSKE tiče TREBA sve učiniti da se SVE HRVATSKE FIRME ISTERAJU IZ SRBIJE PO SVAKU CENU . Kada izgube tržište od 3 MILONA POTROŠAČA DNEVNO drugačije će i ceniti SRBIJU .
Nedelja 23.02.2014. 11:33
Trebala je nama jedna stroga nacionalistička diktatura. Mi smo to preskočili dok su svi drugi to imali u regionu. Zato ovako i prolazimo. Samo što se oslobodismo za vrijeme Miloša Obrenovića odmah Ustavom krenusmo u nekakvi liberalizam i parlamentarizam i gluposti, i to zadržasmo kasnije sve do danas, umjesto da smo bar jednom u životu imali čisti nacionalistički strogi kurs i neki oblik fašizma. Drugačije bi nas gledali! Ovako smo preskočili tu jednu stepenicu i to nam se danas obija o glavu. Nikakva Jugoslavija nije trebala, samo povezivanje PRAVOSLAVLJA, pod cijenu toga da se povežemo sa Rusima. ALi i komunizam je bio taj koji nam je donio gubitak vremena od pola vijeka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online