Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.02.2014.
12:02
D. Dekić - Vesti A

U raljama vlasti i tajkuna

Otvoreni napad odlazeće ministarke energetike Zorane Mihajlović na deo štampanih srpskih medija da rade protiv naprednjaka i poruka da će građani birati "između vlasti naroda i vlasti tajkuna", otvorila je Pandorinu kutiju veza politike, biznisa i medija.

Juriš na Beograd: Zorana Mihajlović i Siniša Mali
 



Mihajlovićeva je ilustrovala da je na nacionalnoj TV Hepi gostovao čelnik Demokratske stranke Dragan Đilas, dodajući da je programsku šemu promenio njen vlasnik, biznismen Predrag Ranković Peconi.

Eho ove njene izjave osvanuo je odmah u tabloidu bliskom vlasti koji je prst krivice za šverc cigareta s kraja prošlog veka, težak 100 miliona evra, uperio upravo na ovog tajkuna. To se u političkim krugovima tumači kao opomena Rankoviću da pazi šta radi u predizbornoj kampanji.

Oprezno sa Peconijem: Dragan Đilas i Dragan Šutanovac
 


Priča o vezama biznisa, medija i politike datira iz davnih dana kada je Bogoljub Karić, koji je bio i vlasnik BK, TV priznao da je finansirao "skoro sve" stranke, čak i Dragoljuba Mićunovića. Najbogatiji Srbin Miroslav Mišković je otkrio da je stvorio dnevni list "Press", a priča se da je nepisani vlasnik nedeljnika "Vreme" da bi ovih dana u političke krugove bila puštena i priča da je iza TV Nova u stvari njegov, a ne inostrani kapital. Mada ovaj tajkun nikada nije govorio koju je stranku finansirao, šaputalo se da za svaki slučaj, svim strankama daje novac.

Svojevremeno je predsednik Srbije Tomislav Nikolić priznao da je u vreme kada je bio deo radikala Mišković toj stranci platio jedan deo kampanje. Nikada nije dokazana ni spekulacija da je Mišković najviše davao socijalistima i Ujedinjenim regionima, kao i da je Mlađan Dinkić dobijao pare i od biznismena Branislava Grujića. Na nivou medijskog trača ostala su i saznanja da je biznismen Milan Beko uložio u liberale Čedomira Jovanovića i SNS. Dok javno mnjenje bruji da naprednjaci kontrolišu sve medije u zemlji, oni tvrde da je Đilas taj koji ima svoje medije.

Važniji klijent od istine

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi misli da sloboda medija u Srbiji nije toliko loša kao što neki pričaju, mada ni toliko dobra koliko treba.
- Kada se govori o slobodi medija, možda se ne uzima u obzir uvek i ekonomski aspekt. Ako imam medij, a glavni oglašivač ima proizvod za koji moj novinar kaže da je otrovan za čitaoce, da li ću o tome napisati članak i izgubiti klijenta koji mi obezbeđuje trećinu prihoda - slikovito je objasnio Kirbi.

Koliko novca, toliko glasova Čedomir Jovanović
 


Dugogodišnje zamagljivanje istine o finansiranju partija i njihovih predizbornih kampanja, prema rečima urednika antikoruptivnog sajta "Pištaljka" Vladimira Radomirovića je vrlo povezano sa zakulisnim uticajem na medijsku uređivačku politiku.


- Neki tajkuni su krili da su vlasnici medija, pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać pokazala da to nije teško utvrditi. Ako je ona uspela može i Agencija za borbu protiv korupcije, državni revizor i Tužilaštvo. Međutim, neće, a zašto, Barać je odgovorila. Uticaj političara na sve je prevelik, pa su institucije države, zarobljene institucije - objašnjava za "Vesti" Radomirović zbog čega nije odmotano klupko političara, tajkuna i medija.

Izgubljena milijarda evra

O vezama politike i tajkuna juče je progovorio vicepremijer Aleksandar Vučić. On tvrdi da je država uspela da zaustavi "državno-političko-tajkunski kriminal" kojim je kroz samo četiri banke Srbija izgubila oko milijardu evra.
Povodom hapšenja poslanika SNS-a i predsednika IO Univerzal banke Dragana Tomića, Vučić je rekao da su te banke bez obezbeđenja izdavale višemilionske kredite.
- Sad je to prekinuto na bolan način - rekao je Vučić dodajući da su upleteni i neki od njegovih prijatelja, ali da ničija partijska knjižica ne može da oslobodi krivice.

POVEZANE VESTI

Petak 14.02.2014. 12:13
Šta reći ? SVOJI SU a "napadaju se". Predizborna FARSA se nastavlja . U Srbiji postoje dva bloka IZDAJNIČKI I PATRIOTSKI . Izdajnički čine svi osim DSS , SVERI I SRS . Dakle izbor je jednostavan GLAS ZA SRIJU JE GLAS ZA DSS , DVERI I SRS . Sve ostalo je GLAS OLOŠU IZDAJNIČKOM .
Petak 14.02.2014. 16:03
ЈАОООООООЈ ВИШЕЕЕ! ДОКЛЕ СА ОВИМА? Дајте људи изађите против њих. За некога ко ће вредети нацији и држави, а не искључиво себи. К`о што Прота рече - `Ајмо сви заједно фу.... да ка....! :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online