Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 12.02.2014.
13:01
D. Dekić - Vesti A

Sudije kroje nepravdu

Posle odustajanja od gonjenja Marka Miloševića, a prekjuče i Mihalja Kertesa, usledio je novi šok: Apelacioni sud oborio presudu Darijanu Musiću za zversko ubistvo Vladislave Červenko u Novom Sadu. Ovi slučajevi pokazali su da je i pored "reforme reformi iz 2009." srpsko pravosuđe i dalje puno skandala.

Krš i lom: Nikola Selaković
 

Zaprepašćenost nije krio ni ministar pravde Nikola Selaković, brzopotezno obećavši naciji hitno preispitavanje ovih presuda, ali i ponovljeno suđenje za požar u novosadskoj diskoteci u kojoj je smrtno stradalo šestoro mladih. Selaković tvrdi da poštuje načela sudijske nezavisnosti, ali mora da reaguje zbog "uznemiravanja javnosti".


- Iako nemam pravo da se mešam u sudske odluke, građani imaju pravo na pravdu i istinu. Podneću zahtev za nadzor rada svih koji su učestvovali u procesima - obećao je ministar, inače asistent na Katedri za pravnu istoriju Pravnog fakulteta za koga pričaju da vuče pogrešne poteze jer "nikada nije ušao u sudnicu".

Zastareo niz postupaka

Zbog zastarevanja su ruku pravde izbegli akter afere "koferče" Sekula Pjevčević, bivši direktor Kreditno-eksportne banke, vladika Pahomije za pedofiliju i vlasnik piramidalne banke Jezdimir Vasiljević, koji je u pritvoru odležao 4,5 godine. Osim sina Slobodana Miloševića Marka, za prebijanje otporaša, slučajevi su zastareli i brojnim funkcionerima Miloševićevog režima, komesarki za izbeglice Bubi Morini, ministrima zdravlja Leposavi Milićević, pravde Dragoljubu Jankoviću, poljoprivrede Živanku Radovančevu i telekomunikacija Ratku Marčetiću.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ukazuje da ovakvim obraćanjem Selaković ne doprinosi nezavisnosti pravosuđa.


- Ministar posebno ne sme da vrši nadzor kad je predmet nepravosnažan, pa verujem da to obećava javnosti u jeku predizborne kampanje i pere ruke od svojih grešaka - rekla je Dragana Boljević za "Vesti". Ona smatra da je greška ministra što je i pored kritika domaće i strane stručne javnosti, zadržao iz prethodne vlasti poslušne članove Visokog saveta pravosuđa koji vrši reizbor sudija.


Za dovođenje "najgorih sudija" koji ponižavaju građane, naprednjake je optužila Demokratska stranka, a Selaković ih podsetio da su ostavili "krš i lom" u pravosuđu. Ukazao i da je DS bila na vlasti 2010. kada je zastarelo Kertesovo delo.


O liku i delu nekih sudija progovorio je funkcioner DS Vladimir Todorić. On je ukazao na to da Apelacionim sudom koji je ukinuo presudu Musiću, predsedava Novica Peković, poznat što je presudio u korist stranke koja mu je ostavila testamentom nekretnine. Ukazao je i na "stručnjaka za zastarevanje", čelnika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, koji je uticao na oslobađanje Kertesa, jer mu je VKS marta 2013. ukinuo osuđujuću presudu. Milojević je, kaže Todorić, predsedavao i sudskim većem u slučaju protiv monaha Ilariona za zavođenje maloletnika, koji je takođe zastareo. 

Greška za greškom: Dragana Boljević
 


U javne prepirke uključili su se i sami sudovi, pa je Viši sud za Kertesovo oslobađanje optužio tužioca Miljka Radisavljevića jer se pre tri godine nije žalio na presudu bivšem direktoru carine zbog čega je njegovo delo i zastarelo.
 

Politika iznad zakon

Komitet pravnika za ljudska prava kaže da je stanje u sudovima "alarmantno", a reforma izvršena "formalno, bez realne procene".
- Nova mreža sudova ni dva meseca od novih reformi još nije zaživela, a izmene nadležnosti dovele su do zastoja u suđenjima. Slučajevi poput Kertesa su dopuna slike o pravosuđu započete prethodnom reformom - kažu u Komitetu.
Transparentnost Srbija je ukazala na odsustvo "političke volje" da se slučajevi istraže i neuspelu reformu policije i pravosuđa, založivši se za izmene Krivičnog zakonika u delu zastarelosti postupka.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 13:45
Sudije kroje nepravdu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, А калашњиков исправља,,,,,
Sreda 12.02.2014. 13:12
Да није било жутаћа свега тога неби било. За издају треба почети вешати у центру Београда.
Sreda 12.02.2014. 16:22
Kakva drzava takve i sudije ( da ne redjam i ostale "postene" drzavne sluzbe )
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online