Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 29.01.2014.
03:01 >> 11:45h
BHRT, RTS, Beta A

Srbija raspisuje poternicu za Orićem?

Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu poternicu za Naserom Orićem i još četvoricom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u Podrinju 1992. godine, prenosi Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

Naser Orić tokom suđenja u Hagu

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH dobila je zahtev od Interpola Beograd za proveru Nesera Orića, zbog namere pravosudnih organa Srbije da za njim raspisiše međunarodnu poternicu, navodi BHRT na svom portalu.

Kako se navodi, zahtev za proveru od Interpola Beograd stigao je za pet osoba, među kojima su, pored bošnjačkog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića, i ratni načelnik policijske stanice u Srebrenici Hakija Meholjić i još trojica Bošnjaka.

Zahtev je podnet zbog sumnje da su oni 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH. Naser Orić i drugi osumnjičeni terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti, piše u saopštenju.


Rešenje o sprovođenju istrage doneto je 9. decembra 2011. godine. Prema važećim procedurama, zahtev Interpola Beograd prosleđen je nadležnoj agenciji za sprovođenje zakona u BiH na dalje postupanje.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je s Glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o mogućnosti da se na osnovu Protokola o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i zločin genocida, razmene informacije i dokazi u tom predmetu, iako je istraga počela znatno pre potpisivanja Protokola.

Naser Orić je bio ratni komandant srebreničkih Muslimana.


Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine, ali je kasnije, nakon žalbe na presudu, oslobođen i proglašen nevinim.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 03:09
Bojim se da je i ovo samo deo Vuciceve izborne kampanje .
Sreda 29.01.2014. 07:38
Vučić sam sebi skače usta.Vrlo brzo će da bude provaljen od naroda kao lažov i manipulator.Odlukom haškog suda naser orić je odlukom haškog suda oslobođen nažalost svake krivice.
Sreda 29.01.2014. 09:31
U zvoricko srebrenickom kraju I ptice znaju da je Horic zlikovac nad zlikovcima ubijao je nas srpski narod ali I svoj muslimanski da bi dolazio do materijalne koristi da bi ga nakraju Z.L.I.K.O.V.C.I iz Haga oslobodili zbog nedostatka dokaza.Pa zar nije dovoljan dokaz nekoliko hiljada Srba pobijenih na najsvirepiji nacin kuce popaljene samo je srpskom pravosudju bilo potrebno vise od dvadeset godina da napravi poternicu .U najmanju ruku cudno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online