Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 26.01.2014.
18:15
Budo Simonović A

Jedanaest metaka u dečaka u Pandi

Lazar Obradović rešen je da sazna ko je, po čijem nalogu i s kakvim ciljem zverski ubio njegovog sina Ivana i petoricu njegovih drugova, a od svake istine za roditelje je strašnije ako se pokaže politička ujdurma.

Lazar Obradović zatekao jezivu scenu u kafiću svog pašenoga
 

Prošlo je 15 godina od monstruoznog zločina u kafiću Panda u centru Peći, kad su dva maskirana, u crno obučena zlotvora rafalima iz automatskog oružja pokosila šestoricu srpskih mladića - učenike: Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Vukotu Gvozdenovića, Dragana Trifkovića i studenta Ivana Radevića - od kojih je samo Radević bio punoletan.


Sve do pre neki dan taj stravični masakr bio je gotovo zaboravljen, a onda je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posejao sumnju da to možda i nije, kako se verovalo, zločin albanskih zlikovaca, da sigurno nije zlodelo stranih tajnih službi i organizacija, a kako je na tapetu srpska tajna policija iz te Vučićeve izjave mogao se izvesti zaključak da su nedužni mladići žrtve njihove ruke.

Traži istinu, ma kakva bila: Lazar Obradović

Lazar Obradović je otac najmlađeg među poginulim, 14-godišnjeg Ivana Obradovića, odličnog đaka prvog razreda gimnazije. Lazar je bio i očevidac tragedije:


- Bio je ponedeljak, 16. decembar 1998. godine - kaže za "Vesti" Obradović. - Moj pašenog Suad Šabović pozvao nas je te noći na večeru. Negde oko sedam sati uveče, supruga Slavica i ja sa dve ćerke (jedna je tada imala 12, a druga tek četiri godine) stigli smo kod njih. Sa nama je pošao i sin Ivan koji je te noći odustao da ide na trening košarke.

Moj pašenog je u prizemlju kuće držao taj zlosretni kafić, koji je u stvari bio neko gimnazijsko sastajalište. Radio je samo pre podne, a uveče je tamo navraćalo samo odabrano društvo mladića koji su ulazili na sporedna vrata, igrali karte, slušali tihu muziku. I te noći ih je bilo desetak-dvanaestak, među njima i brat blizanac mog pašenoga Mirsad Šabović. Dok su moja svastika Snežana i supruga pripremale večeru, ja sam sa pašenogom sišao u lokal gde je bio i moj sin. Sedeli su za dva stola, a moj Ivan na jednoj barskoj stolici odmah do vrata. Pašenog i ja smo seli u odeljku povezanom sa glavnom prostorijom. Negde oko osam sati dvojica od tih mladića, dva brata, krenuli su kući na večeru. Izašli su na glavni ulaz i vrata su ostala nezaključana. Nije prošlo ni deset minuta, začuo se prvo tresak vrata, a odmah potom rafali... Nemam snage da opišem to što smo zatekli pašenog i ja kad smo utrčali i to ne bih poželeo ni najvećem krvniku. Nije nam padalo na pamet da idemo napolje za ubicama. Pritrčao sam sinu, ali sam odmah video da mu nema pomoći. Pogođen je sa čak 11 metaka.


Lazar je bio najprisebniji i pozvao hitnu pomoć, ali, nažalost, ni njegovom sinu, ni još trojici mladića više nije bilo pomoći. U bolnici su malo potom ranama podlegla još dvojica, a lekari su se izborili za život trojice nešto lakše ranjenih.


 

Lazar i Slavica Obradović na grobu sina

- Uviđaj nije mogao, niti smeo da počne pre verifikatora čuvene Vokerove misije - kazuje dalje Lazar Obradović. - Oni su samo ušli u lokal, pogledali onaj užas i otišli, a da nikoga ništa nisu upitali. Ja sam kasnije tražio njihov zapisnik o uviđaju, ali su mi odbrusili da podatke ne daju fizičkim licima. Vokerov zamenik, Francuz Keler, koji će kasnije biti i francuski amdasador u Srbiji, kazao nam je posle da je on u izveštaju napisao da je to bio masakr nad nedužnim srpskim mladićima, ali Voker nije pustio takav izveštaj, već je sve to okarakterisao kao klasični "incident". Nisam, naravno, bio začuđen što me Vokerovi "verifikatori" nisu ništa pitali šta se i kako desilo, ali kad su na isti način postupili i srpski istražni organi, posumnjao sam da od svega neće biti ništa - kaže Obradović.

Još punih šest meseci nakon zločina srpska policija je i u Peći imala svu vlast i mogla mnogo toga da učini na rasvetljavanju ovog zločina, ali nije ništa.


- Samo nekoliko dana kasnije Nikola Šainović, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije, saopštio je da su uhapšene ubice dece u Peći.

Kad smo saznali da su u pitanju gotovo retardirane protuve koje ne mogu ni muvu zgaziti, a pogotovu kad su i oni nedugo potom pušteni iz zatvora, bilo je jasno da je to samo politička ujdurma koja je imala za cilj da trenutno umiri ogorčenu javnost. Smenile su se od tada do danas u Srbiji nekolike vlasti. Nesrećni roditelji pobijenih mladića su kucali na vrata svih, ali niko nije ni prstom makao - veli Lazar Obradović.

- Mi smo otvoreno pitali Mila Novakovića, tadašnjeg šefa tajne policije Srbije, oko 2000. godine da li može da nam garantuje da to iz nekih razloga nije možda učinila naša ili strana tajna služba. Bez predomišljanja nam je odgovorio da nam to ne može garantovati. Od tada se kod svih nas roditelja pojavio crv sumnje.


Nedavna izjava Aleksandra Vučića i sve što je potom usledilo, lavina napisa i svakovrsnih nagađanja za nesrećne roditelje bilo je veliki šok posle gotovo cele decenije ćutanja.


- Do moje pameti još ne može da dopre da je to uradila naša služba, naša tajna policija, ali spreman sam čak i tu strahotu da prihvatim ako mi neko argumentovano dokaže ko je to učinio, po čijem nalogu i posebno s kakvim ciljem je žrtvovan život mog maloletnog sina i njegovih pet drugova. Više se ne plašimo ni takve istine, ali strahujemo, a to bi bilo novo ubistvo naše dece, ako se ispostavi da je i ovo sada samo nečija velika zakulisna igra i politička ujdurma i špekulacija za trenutne, dnevne potrebe.

Ni u grobu mira


Pobijeni mladići su bili sahranjeni u Peći, a pola godine kasnije počeo je egzodus Srba sa Kosmeta.
- Mi smo Ivana sahranili u staru dedinu grobnicu, ali smo ga šest i po godina kasnije preneli u Crnu Goru jer više nismo mogli da podnesemo nevolje, ogromno obezbeđenje međunarodne vojske, prevoz u oklopnim vozilima, to što smo se ponekad vraćali a da nas i ne povedu do groblja jer je, navodno, bilo nebezbedno, da i ne govorim o mukama kad zateknemo oskrnavljen grob, obaljenu nadgrobnu ploču, polomljene i uništene srpske spomenike okolo...


Osumnjičeni


Izvesni Agron Kolčaku, jedan od dvojice osumnjičenih za masakr u Pandi, koji je hapšen i kratko boravio u leskovačkom zatvoru, javio se posle nedavnih izjava Aleksandra Vučića i drugih o ovom zločinu, i tvrdi da on nema veze sa tim. On čak kaže da u optužnici koja je tada podignuta protiv njega nema ni reči o zločinu u Pandi, iako je zvanično označen kao jedan od ubica, već da je uhapšen po sasvim drugom osnovu. Zanimljivo je i to što je na stotinak koraka od Pande dežurao policajac Srbin, koji je obezbeđivao stan tadašnjeg predsednika opštine, ali ni on nije ništa ni video ni čuo.

 

Žive rane


- Sad smo - kaže Obradović - zvanično zatražili prijem kod Aleksandra Vučića i imamo samo jedan zahtev: da nam, konačno, kaže punu i potpunu, argumentima podastrtu istinu, ili, a on to može, da zaustavi ovu užasnu medijsku harangu i ludilo priča bez ikakvih valjanih dokaza kojima ponovo ubijaju našu decu i raskrvavljuju naše žive rane.


Saučešće


- Moja porodica i ja nikad nećemo zaboraviti kako nam je, možda ni deset minuta kasnije, dotrčao u kuću naš prijatelj Albanac, kojeg su svi upozoravali da to ne čini, da ćemo ga ubiti. "Neka me ubiju, ali ja ne mogu a da sada ne budem uz Slavicu i Laza", kazao čovek i došao - seća se Obradović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.01.2014. 18:39
Ево сад иде и годишњица злочиначког бомбардовања РТСа и веровато ће наш вођа да изађе на исти тај РТС и каже да је "неко" имао дојаву да ће зграда бити бомбардована и само "45." минута пре удара пројектила побегао у три лепе материне ,,,,,,,,, али ,,,,,,,,, име тог неког никад нећемо сазнати, иако сви знамо о коме се ради!!!
Nedelja 26.01.2014. 18:47
Bojim se da ce Vucic ovo koristiti u izbornoj kampanju
Nedelja 26.01.2014. 19:11
zločin su počinile ubice obučavane u kampovima SAS-a, u albaniji... TO dramoser zna i TO dramoser mora da "opere".... a gluperde u srbiji će da progutaju tu glupost... za usrani sendvič poverovaće i da je dramoser potomak Aleksandra Velikog... beskičmenjaci smrdljivi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online