Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.12.2013.
09:33
Beta A

Stopirano formiranje vlasti na KiM: Zamolila EU

Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za utorak 24. decembra, biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU. U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici trebalo je da budu izabrani novi gradonačelnici i odbornici, a sednici organizovanoj tim povodom u gračaničkom Domu kulture trebalo je da prisustvuje i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je do odlaganja formiranja skupština opština na severu Kosova došlo na molbu Evropske unije i dodao da su se prištinske vlasti žalile Briselu na tok i proceduru tog procesa.

Foto: Arhiva
 

Molba EU

"Na molbu EU smo se dogovorili da to u nekoliko narednih dana ponovo razmotrimo jer sada je potpuno normalno i logično da posle lokalnih izbora treba da usledi konstituisanje. Ono, po našem shvatanju i po duhu briselskog sporazuma, jeste statusno neutralno i ta pitanja sigurno moraju da budu razmotrena na način na koji je to predviđeno briselskim sporazumom", naveo je Dačić i istakao da, imajući u vidu da Priština "na svakom mogućem papiru koji postoji" želi da istakne svoju nezavisnost, tako i u tom slučaju postoji želja Prištine da i na tim papirima i dokumentima koje opštine na severu Kosova imaju bude nešto slično.

"U svakom slučaju, to za nas nije bilo prihvatljivo imajući u vidu rokove koji postoje, da ne bismo ušli u probleme koji mogi da izazovu nestabilnost u smislu toga da li će se poštovati rokovi ili ne. Zato je i prihvaćeno da se u narednim danima porazgovara o tome koje rešenje da se oko toga nađe", naveo je Dačić.

"Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu na kojoj je trebalo da se potvrde mandati i odbornici potpišu svečanu izjavu, rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije s predstavnicima Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u Briselu početkom 2014. godine", piše u saopštenju novoizabranih gradonačelnika tih opština.

Na poziv za sednicu Skupštine opštine uredno su se odazvali svi albanski odbornici i zato "iznenađuje pretnja Prištine" da neće priznati legalnost održanih skupština - piše u saopštenju.

"Sada je potpuno jasno da Prištini ne odgovara Briselski sporazum, da Vlada Republike Srbije nije priznala jednostrane odluke Prištine i da se albanski zvaničnici plaše formiranja Zajednice srpskih opština", poručile su novoizabrane vlasti.

Sve dužnosti koje pripadaju lokalnim skupštinama i gradonačelnicima tih opština obavljaće se u skladu sa zakonom, pišu oni i kažu da upozoravaju međunarodnu zajednicu i Prištinu da neće prihvatiti nijednu odluku koja se tiče tih opština, a koja bude doneta bez njihove saglasnosti.

"Mi, legitimni i legalni predstavnici naših građana, nastavićemo da dajemo punu podršku Vladi Republike Srbije da u celosti sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština koja očigledno predstavlja veliku opasnost po separatističke težnje Albanaca na Kosovu i Metohiji", ocenjuju u saopštenju gradonačelnici Krstimir Pantić, Dragan Jablanović, Vučina Janković i Stevan Vulović.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.12.2013. 09:56
ŠTA JE PROBLEM ? IZDAJA ? Kada je tu Krstimir Pantić , Vulin , Dačić i Vučić tu IZDAJA NE MOŽE DA IZOSTANE . ONI DAJU VIŠE NEGO ŠTO ŠIPTARI I TRAŽE .
Utorak 24.12.2013. 12:18
Još jedna u nizu providna FARSA Srpski rečeno LAŽ!!! od strane veleizdajnika Srpstva nikolića vučića dačića i njihovih slepo poslušnih zarad ličnog interesa.Pa to je i vrapcu na grani jasno da je ovo sada samo zamajavanje prevarenog naroda.Pa ljudi moji shvatite jedno da je osnovno NAČELO USTAVA R.Srbije grubo omalovaženo samim tim i svesno prekršeno od strane napred navedenih Srpskih izroda kada su prihvatili raspisane izbore od Tačija i nevidjenim metodama zastrašivanja naterali 10 do 15% Srba sa severa kosova protiv njihove volje da glasaju,i sad treba oni da vladaju po Tačijevim zakonima na Severu Kosova teško i bolno.Znam 100% jer sam jedan od svakodnevnih branioca mosta na Ibru.
Utorak 24.12.2013. 18:49
Naravno da su stopirali ,nisu sigurni dali su bas potpuno uspeli da okrenu stvar u korist Tacija. Sada ce sacekati novu rundu pregovora jer znaju da ce Dacica veoma brzo da ubede kako treba da se uradi. I ako je uradjeno sta je uradjeno sada se vidi koliko je i EU pokvarena jer ona prva krsi i revidira dogovore a vidi se i koliko su nasi pregovaraci jaki , samo sede i klimaju glavom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online