Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.12.2013.
05:05
Z. Gligorijević - Vesti A

Priča o železnici za Ginisa

Jovica Nikolić iz Lapova, vođa smene vatrogasaca železničke ispostave Lapovo, ima 35 godina radnog staža. Novinar je 33 godine, na železnici radi 13 godina, a radio je i u firmi Prvi maj. Pisao je za "Svetlost", "Večernje novosti", "Šumadiju", "Omladinske novine", "Prugu" i "Glas Lapova". Objavio je 7.503 teksta. Svojevrsni hroničar varoši u koju je prvi voz došao 1884. godine pisao je o zanimljivim sudbinama i neobičnim dogodovštinama običnih ljudi.

Priznanja koje je dobio: Jovica Nikolić

Protivpožarac, poslovođa, publicista, pesnik i pisac, kako sam sebe voli da definiše, veliku pažnju privukao je knjigom "Perini pajtaši", koja sadrži 2.765 reči na slovo P bez veznika, psovki i ružnih reči. Zapravo, Jovica je kroz 30 pričica ispričao sagu o pružnom poslovođi Petru Petroviću, ali i o jednoj varoši tako što svaka reč u knjizi počinje na slovo P.


"Pružni poslovođa Petar Petrović, poznatiji pod pseudonimom Pera Picajzla, preko pragova prelazi puno puta. Prvo pogleda prugu Paraćin-Popovac. Pešači polako... prag po prag...", počinje ova zanimljiva knjiga.


- Na tog pružnog poslovođu niko ne obraća pažnju. A on proverava svaki prag, priteže, prijavljuje, potpisuje. Desetak godina posle Prvog svetskog rata imali smo 525 pružnih radnika, a danas je zaposleno samo 13. Svaki od njih dnevno prelazi 17 kilometara po kiši, snegu, suncu. Ovom knjigom hteo sam da ovekovečim njihov nesebičan rad radi sigurnosti svih putnika - priča Jovica za "Vesti".

Dežurno pero

Svoju prvu knjigu, "Dežurno pero", objavio je 2005. godine povodom 25 godina novinarskog rada. Usledila je knjiga "Sto godina Crvenog krsta Lapovo", potom "Perini pajtaši" i "Šest decenija postojanja Udruženja penzionera opštine Lapovo".

Kako je on treća generacija železničara u svojoj porodici, na ovaj način je ovekovečio i dedu Životu, pružnog radnika, i oca Dragoljuba, koji je radni vek takođe počeo kao pružni radnik, ali ga je završio kao rampadžija, odnosno čuvar putnog prelaza.
Kako je naš sagovornik uspeo da pronađe 2.555 različitih reči koje počinju slovom P, hteo je da konkuriše za Ginisa, ali nije uspeo, jer je teško prevesti na bilo koji jezik.


- Prijavila se i Kaja Nikolić iz Ražnja, ali su i nju odbili. Ona je imala samo 1.600 reči na slovo P, ali su samo 900 bile različite. U međuvremenu sam pronašao i 500 reči na slovo S. Tako sam napisao priču "Seks i selo Saranovo", jer Amerikanci imaju "Seks i grad". Obradio sam i slovo N sa 350 reči, a slovo A i J na po 100 reči. Na ovih sedam slova imam 5.000 reči - dodaje Jovica.
 

Sve objavljenje knjige
 

"Perini pajtaši" promovisani su u desetak gradova Srbije, a Jovica se sa ovom knjigom, kao specijalni gost Srpske književne radionice i dobitnik Počasnog pisma Velikog građanina varoši Lapovo, predstavio na tradicionalnim oktobarskim kulturnim susretima u Frankfurtu na Majni 2011. godine.
 

Jovica Nikolić u svojoj avliji

- Bez prestanka sam pričao 45 minuta. Prevodilac se smejao, zamuckivao, ali nije uspeo da prevede. Jednostavno, na drugom jeziku je to nemoguće bez veznika, a s druge strane, te njihove reči ne počinju na slovo P - pojašnjava Jovica, član Udruženja novinara Srbije, međunarodne Federacije novinara, Udruženja železnika umetnika Srbije i Udruženja književnika iz Lapova.


Zanimljiv, originalan i vrcav na jeziku, ovaj Lapovac je ustanovio i da u Srbiji ima 25 imenjaka i prezimenjaka, od kojih je najpoznatiji Jovica Nikolić iz Jagodine, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online