Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
12:03
Novosti, Vestionline A

Bara Venecija: Naselje od vagona u sred Beograda

U čudnom naselju Bara Venecija kod Mostarske petlje u Beogradu već decenijama žive bivši i sadašnji radnici "Železnica Srbije“. Uz prugu, neki i više od dve decenije, žive u starim vagonima.

Boško Kuzmić u svom stanu-vagnu

"Samo još da sačekamo da neka manevarka prikači ove naše vagone i gurne ih u Savu zajedno sa nama“, govori Božo Kuzmić (55), penzionisani železničar, koji sa ženom Sandom živi 12 godina u vagonu zaustavljenom u čudnom naselju Bara Venecija kod Mostarske petlje u Beogradu.

Prvobitno su železničari bez stana “zauzimali“ napuštene kancelarije nekadašnje okretnice lokomotiva, zatim su sami gradili kućerke, a vagone je sama “Železnica“ dogurala kao “privremeni“ smeštaj za mašinovođe, skretničare, pružne radnike, konduktere, otpravnike vozova. Aleksandar i Milka Stojanović žive već 25 godina u vagonu, pišu “Novosti.“

“Ne želimo ništa da kažemo", poručuje Milka sa praga vagona. "Svi su mnogo obećavali, ali se ništa nije promenilo. I ne nadamo se ničemu. Naš vagon je ovde stao, a sa ove „stanice“ nema polazaka.“

Život u vozu, ispod mosta, uz reku i prugu 

Novo je što je ovih dana prvi put napravljen popis stanova i stanovnika na zemljišnoj karti Bare Venecije.

“Dobili smo 210 potvrda o prebivalištu i rešenja o dobijenom "privremenom“ smeštaju od “Železnice“", priča Milorad Bata Nikolić, predsednik Udruženja stanovnika Bare Venecije, čiji je cilj legalizacija objekata.

“U kućama i vagonima su porodice, ukupno oko 800 ljudi, većinom zaposleni u "Železnici“ ili naši penzioneri.Odrasli, pa i deca, na putu u školu, moraju da pređu četiri "žive“ pruge kojima jure vozovi. Onda prelaze Savsku ulicu ili se penju stepenicama oko Gazele.“

“Sve moguće papire sam predao Udruženju, koje bi trebalo da stupi u kontakt sa "Železnicom“ i čelnicima grada“, navodi penzioner Kuzmić.

“Neki me pitaju: Kako ćeš, ’leba ti, da legalizuješ vagon?! Pa, ja sam vagon dobio kao neuslovan stan, uz obećanje da ću ostati na stambenoj listi. To što moja “kućica“ ima gvozdene točkove umesto temelja, nije suština“, priča Kuzmić.

Pola kilometra dalje, prema Sajmu, petnaestak vagona poređanih kao barake. Uz njih je većina stanara sazidala neke udžerice i spojila ih sa starim vagonima. Između komšija tu i tamo poneka od zime uvela bašta. U proleće se sadi povrće, a procveta i cveće.

“Ovde sam se doselio još pre gradnje Gazele i ni makac“, kaže za “Novosti“ bivši železničar, čovek sa kućicom i vagonom.

Penzionisani mašinovođa Zoran Dimov je od vagona napravio garažu, a preko puta sazidao kuću. Sada, kao i ostali, čeka legalizaciju. U centru naselja je i bezimena kafana, improvizovani lokal aluminijumske konstrukcije, a drži je Milenko Jevđić.

Kada se zaviri u stan-vagon Boža Kuzmića čini se nalik svakom manjem stanu ili garsonjeri. Ima predsoblje, kuhinju, dnevnu i spavaću sobu, kupatilo sa klozetom, čak i špajz. Vagon dug 12 metara.

“Bio je to putnički vagon prvog razreda“, objašnjava Kuzmić.

U dnevnoj sobi TV, orman sa vitrinom, stočić i kauč. Na zidovima lamperija. Razne reprodukcije slika. Na jednoj dve jedrilice brode morem. Na zidu i ikona sv. Nikole. Voda sprovedena plastičnim cevima.

Upotreba toaleta je dozvoljena u ovoj "stanici“. Struja dolazi žicama sa krova vagona, na njemu postavljena i satelitska antena. Unutra greje TA peć.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online