Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 10.12.2013.
06:10
D. N. Petrović - Vesti A

Kopaonik: Slomite nogu samo sredom

Kada je krajem novembra pozlilo jednoj trudnici, gošći hotela Grand na Kopaoniku, njen muž i domaćini u ovom elitnom i skupom hotelu bili su na muci i u velikoj panici, "državna ambulanta", jedina na planini, nije radila, padao je sneg, kolovoz je bio klizav, a najbliži lekar u Domu zdravlja u Raški, bio je udaljen 50 kilometara.

Skijaši najskloniji povredama
 

Srećom, sve se dobro završilo, a na videlo je ponovo isplivao problem koji decenijama krnji turističku ponudu Kopaonika i koji opština Raška, Ministarstvo zdravlja i ovdašnji turistički radnici nikako ne mogu da reše.

- Mnogo puta imali ovakve situacije, bilo je i ozbiljnih "drama" samo zbog toga što na Kopaoniku, gde u špicu sezone bude i po 20.000 gostiju, nije bilo lekara - priča Milan Penjišević, direktor "Olge Dedijer", najstarijeg hotela na planini. - Prošle zime smo, u januaru, po mrazu i velikom snegu, putem koji još nije bio rasčišćen, morali da jednog gosta iz Rusije, koji je imao visoku temperaturu, vozimo do Raške, a potom i do još udaljenijeg Novog Pazara. Neverovatno je da u ambulanti na Kopaoniku, koja postoji godinama i u kojoj ima dovoljno prostora za rad više lekara, radi samo jedan lekar i to samo sredom i samo pre podne. Bolju zdravstvenu zaštitu imaju i najzabitija sela na Goliji i Rogozni - naglašava Penjišević i strahuje kako će biti ove zime.

Ambulanta otvorena samo sredom pre podne
 


Direktor Doma zdravlja u Raški, dr Miladin Andrić, podseća da je Kopaoniku lekar potreban ne samo u sezoni već tokom cele godine.


- Znamo za problem, i mi godinama pokušavamo da na Kopaoniku organizujemo bolju zdravstvenu zaštitu, bilo je godina kada je lekar radio po 24 sata, imali smo i dežurne specijaliste, sve to nam je, iako imamo dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja, ukinuto, ambulanta na Kopaoniku ima status seoske ambulante, predviđena je samo za "starosedeoce", žitelje mesne zajednice Lisina - kaže dr Andrić.


Na Kopaoniku je niklo ogromno vikendaško naselje, pravi mali grad na planini, i dalje se gradi.


- Leti u ovdašnjem centru imamo po nekoliko hiljada ljudi i kad je sezona najmrtvija, u aprilu i oktobru, ambulanta treba da radi, imam zakazan razgovor u Ministarstvu zdravlja, pokušaćemo da nađemo neko trajnije rešenje - ističe dr Andrić.

Dr Miladin Andrić

Uprkos činjenici da je ambulanta uglavnom pod katancem, gosti Kopaonika ove zime ipak će moći da računaju na pomoć lekara. U poslednjem trenutku, spas je stigao iz Urgentnog centra Srbije koji je u kompleksu Konaci "Sunčani vrhovi" otvorio Trauma centar u kome će, dok je sezona, raditi šest lekara specijalista, dve medicinske sestre i medicinski tehničar. U centru će privremeno biti instalirana i moderna oprema, vredna oko 300.000 evra, a moći će da se izvrši i analiza krvi.


- Svako ko je osiguran moći će da računa na pomoć Trauma centra, bićemo na usluzi gostima Kopaonika u svakom trenutku, obezbedili smo i pedijatra iz Dečje klinike u Tiršovoj, raspolažemo sanitetskim vozilom, a u slučaju potrebe i hitnih slučajeva na raspolaganju će nam biti i helikopter - kaže dr Zoran Lončar, direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije.


Mada ne znaju do kada će "Trauma centar" ostati pod Pančićem, turistički radnici, vlasnici više od 2.000 vikendica i gosti Kopaonika ne kriju zadovoljstvo što će, bar do kraja februara, biti zdravstveno zaštićeni, ali i upozoravaju nadležne, pre svih Dom zdravlja u Raški i Ministarstvo zdravlja, da Kopaonik zaslužuje stalnu zdravstvenu ustanovu i da ovdašnja ambulanta treba da preraste u mali Dom zdravlja.
 

Ortoped najtraženiji

U špicu sezone, kad su u pogonu sve staze, a na njima hiljade skijaša, gotovo da nema dana, a da neko ne iščaši nogu ili ruku, česti su i lomovi, a i druge slične povrede za čije je saniranje potrebna pomoć ortopeda. Nažalost, poslednjih godina ovakvog specijaliste nije bilo na Kopaoniku, pa su mnogi povređeni transportovani do Novog Pazara.


Bezbednost turista

Svečanom otvaranju Trauma centra prisustvovao je i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović koji je istakao da je Kopaonik mesto koje privlači veliki broj turista, da je poznat u celom svetu i da je ovdašnjem ski-centru potrebno obezbediti ključnu stvar: bezbednost i sigurnost gostiju.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 07:31
Zbog "pristupacnosti" cena na kopaoniku ja ga nikada necu videti pa me zabole da li ima lekara za one koji mogu sebi da priuste da potrose moju platu za jedan dan.
Utorak 10.12.2013. 09:46
Ја једном скијао и Богу хвала без проблема по мене. А скијам као Гром....мало мало па у дрво. И од тада нисам вољан да изигравам Грома.
Utorak 10.12.2013. 07:32
...cetvrtkom ruke,petkom glave...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online