Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 06.12.2013.
11:08
Beta A

"Tužiocu dato 2.500 strana dokaza protiv Dinkića"

Predstavnici Antikorupcijske lige Balkana predali su srpskom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću dokumentaciju na 2.500 strana po kojoj je bivši ministar Mlađan Dinkić navodno našao na Kipru državni novac Srbije, a nije ga prosledio u bužet već na tajne račune Hipo banke.

Dinkić od para sa Kipra otvorio račun u Hipo banci, tvrdi Antikorupcijska liga
 

"Deo te dokumentacije Dinkić je označio sa 'strogo poverljivo', a ona ukazuje da je na Kipru pronašao novac građana Srbije. Prema podacima glavnog austrijskog istražitelja u aferi Hipo Kristijana Bolera reč je o 18 milijardi evra", rekao je Darko Trifunović, koji je sa novinarom Domagojem Margetićem, u ime Anitikorupcijske lige Balkana Radisavljeviću predao dokaze u četvrtak uveče.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS), stranka čiji je lider Mlađan Dinkić, juče su odbacili sve optužbe Antikorupcijske lige Balkana i ocenili da se tim navodima ugrožavaju ugled i investicioni projekti Srbije.

Prema rečima Trifunovića, dokumenti koja je predao tužiocu, ukazuju na to da je Dinkić u vlasničku strukturu Mobtela, koji je prethodno oduzeo Bogoljubu Kariću, uvukao austrijskog biznismena Martina Šlafa, sa kojim je formirao zajedničku firmu čiji je osnivački kapital 130 miliona evra.

"Od tih 130 miliona 90 je otpalo na vlasništvo Srbije, na opremu, repetitore a ostalo je bio navodno kapital Šlafa, za koji mu je Dinkić, isplatio na ime učesća 500 miliona evra iz bužeta i time oštetio Srbiju za pola milijarde", kazao je Trifunović.

Trifunović je rekao da su on i Margetić tužiocu ponudili kontakt sa austrijskim istražiteljima iz afere Hipo od kojih su dobili značajnu dokumentaciju iz koje se navodno jasno vidi kako su kapital sticali srpski tajkuni, kako su podizali kredite od Hipo bake bez ikakve garancije.

"Princip je bio jednostavan - u Hipo banci je otvaran tajni račun na kome su bile kiparske pare građana Srbjie koje je Dinkić pronašao na Kipru i umesto u bužet Srbije poslao ga u Hipo banku. Onda su lokalni tajkuni uzimali kredite bez ikakvih garancija i nikad ih nisu ni vratili, a banka je imala kao garanciju taj tajni račun", kazao je Trifunović i dodao da su na taj način ispumpane ogromne svote novca.

Trifunović je ukazao da je rasčišćavanje ove afare važno jer postoje dokazi da je novac iznet iz Srbije.

"Tužiocu Radisavljeviću smo napomenuli da je kljucni svedok kiparkse afere zapravo ministar Velimir Ilić, koji je javno tvrdio i više se puta se sastajao sa nama da je video dokumeta da je nađeno četiri milijarde srpskih para na Kipru", rekao je Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost.

Trifunović je rekao da su Radisaljeviću predati i podaci o Slavici Đukić, rukovodiocu trezora Beobanke koja je policiji sama izjavila da je samo 1995. i 1996. godine izneto 500 miliona efektive iz zemlje, i da je ona potpisivala sve te naloge.

"Ukazali smo Radisavljeviću da ono što je uradio Dinkić nije samo koruptivno delo, već sticaj više krivičnih dela od zloupotrebe položaja - na dokumente je stavljao oznaku državna tajna, pa do najtežeg dela protiv ustavnog uređenja, zato što je gasio likvidne banke pre svega Beobanku i Jugobanku i na taj način urušio ekonomsku moć Srbije", kazao je on.

Trifunović je rekao da će se danas ponovo sastati sa tužiocem Radisavljevićem.

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 11:23
Nikada mu nisam verovao. Svaki finansijski kriminal bio je povezan sa njim.
Petak 06.12.2013. 11:30
Ova bitanga nesmetano jase Srbiju godinama sa najvise moguce pozicije. Ispitati koji li je jos jedan ministar isao sa njim u grebanje para na Kipar
Petak 06.12.2013. 11:54
Jel spreman neko da se opkladi da će srbija, usled eventualne tužbe ili presude, da plati debelu odštetu ovom debilu ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online