Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 03.12.2013.
12:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Za bebu i do 40.000 evra

Ispovest Ranke Inge (46) i Zdravka Studića (50) sa Islanda, koji sumnjaju da im je 1992. godine ukradena beba u porodilištu u Jagodini ponovo je pokrenula pitanje odgovornosti bolnica u Srbiji, koje su godinama suočene sa optužbama roditelja.

Foto: Ilustracija
 

Ranka i Zdravko, rodom iz Sarajeva, u ispovesti za "Vesti" ispričali su kako ih je 2009. godine telefonom pozvala nepoznata žena, koja je potvrdila njihove sumnje. Rekla je "da je njihov sin - koji je navodno umro pri rođenju - živ i da se nalazi u Švajcarskoj i da se zove Ratko".

- Žena koja me je pozvala rekla mi je doslovce: "Jeste li Vi Ranka Studić, izbeglica iz Sarajeva, koja se porodila u Jagodini 7. jula 1992. godine u šest sati uveče? Vaše dete je živo, njegovo ime je Ratko i živi u Švajcarskoj, prodat je dobrostojećoj porodici, koja ga je usvojila - ispričala je Ranka Inga, koja se i dalje nada da će jednog dana pronaći svog sina.
 

Doktor ne veruje roditeljima

Doktor Boban Stanojević, načelnik Ginekologije u jagodinskoj bolnici, kaže da bolnica ne želi da se bavi slučajevima umrlih beba za koje se sumnja da su prodate.
- U to vreme (kada je Ranka Inga ostala bez bebe) nisam ni bio zaposlen u bolnici. Znam da je majkama teško da se pomire sa činjenicom da su izgubile bebe. Ali, ako su lekari konstatovali smrt, to je i razlog što iz porodilišta nisu otišle sa detetom u naručju. Ako sumnjaju, postoje organi koje se bave takvim slučajevima, pa neka se njima obrate. U novinama se svašta piše, a nijedan od navodnih slučajeva prodaje dece nije rasvetljen, jer nije dokazan - navodi dr Stanojević za "Vesti".

                                                                                                            Z. G.

Ovakve priče sve su češće u Srbiji pa Vladimir Cincarević, predsednik Udruženja nestalih beba za "Vesti" kaže da ima čitavu arhivu dokumenata koji dokazuju da je u proteklih 20 godina preko granice završilo oko četiri do pet hiljada beba.


- Nemačka je puna srpske dece. Osim te zemlje, naša deca koja su ukradena iz porodilišta najčešće završavaju u skandinavskim zemljama. Prodaju se zavisno koliko je porodica imućna od 15 do 40 hiljada evra - otkriva Cincarević.


Kako dalje navodi, prema nezvaničnim podacima Udruženja roditelji u poslednjih 40 godina ukradeno je više hiljada beba.


- U ovaj zločin najčešće su umešani zaposleni u porodilištima, od lekara do babica i čistačica - zaključuje Cincarević.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.12.2013. 12:50
Sve zdravstvene radnike koji sputavaju istragu su umješani i treba ih pohapsiti i povešati!
Utorak 03.12.2013. 13:16
sve se lako otkrije dnk test, znaci u ovom slucaju ima se trag , pa ako se desi da je tacno sve aktere iz te 1992. u bolnici pohapsiti i klupke ce se odmotavati ...
Utorak 03.12.2013. 15:02
U celom "biznisu" sa bebama koji traje jos od sezdesetih coveka zapanjuju drskost lopova u mantilima, kvalitet zavere cutanja i usrdna saradnja vlasti svih ovih decenija. Sve se pedantno zataskava iako su roditelji organizovani u udruzenje vise puta dizali javnost na noge pa i u vise navrata nalazili svoju decu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online