Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 02.12.2013.
13:35
J. Arsenović - Vesti A

"Velika ideja nestala u krvi"

Prvog decembra 1918. godine u kući Krsmanovića na Terazijama proglašeno je ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu istoimenu državu - Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Danilo Šarenac, istoričar

Sa ove istorijske distance i dva krvava raspada te države, prvo u Drugom svetskom ratu, potom devedesetih godina prošlog veka, kod srpskog naroda postalo je dominantno mišljenje da je regent Aleksandar Karađorđević napravio istorijsku grešku kada je posle veličanstvene pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, umesto Kraljevine Srbije koja bi obuhvatila većinu srpskog stanovništa na Balkanu, pristao na stvaranje buduće jugoslovenske kraljevine.


- Mada je to uvreženo mišljenje danas, ne mislim da je to bila greška, a za Aleksandra Karađorđevića, koji je bio na čelu srpske vojske, sve vreme rata ne možemo reći da nije vodio računa o srpskom interesu. Kada pogledamo narode koji su se ujedinili to je bilo nešto čemu su generacije unazad težile samo se nije uvek nazivalo jugoslovenskom idejom.

- Suprotnim stavom se, sa refleksijom krvavog raspada 90-ih, naknadno učitava značenje jedne ideje i njena realizacija u vidu stvaranja zajedničke države, dok se ne sagledavaju sve okolnosti tog vremena - kaže za "Vesti" istoričar Danilo Šarenac.

Država kontrasta

Nisu samo Srbi bili nezadovoljni već su se Hrvati osećali ugroženim u novoj državi?
- Oni su bili nezadovoljni Vidovdanskim ustavom kojim je nova država centralistički uređena. Postojao je problem kako stvoriti zajedničku državu naroda koji su do juče ratovali jedni protiv drugih. Bilo je i revolta srpskih oficira, što im je u novoj vojsci nadređeni postajao hrvatski ili slovenački oficir. Srpskim veteranima se onemogućavalo lečenje u slovenačkim i hrvatskim banjama. Ili kada se pristupilo popisivanju stočnog fonda odmah posle rata, hrvatski seljaci su to oružjem pokušali da spreče. Bilo je čak i mrtvih. Tada su Srbi govorili: pristali ste na mobilizaciju u austrougarsku vojsku, a nećete da date da vam država popiše volove.

Šta je to moglo da spreči Aleksandra Karađorđevića da na talasu pobede srpske vojske zaokruži srpsku državu?
- Kraljevina Srbija jeste u tom periodu imala širok manevarski prostor i mogla je dosta da učini za državni interes, ali ne bez saglasnosti velikih saveznika. Gubimo iz vida i koliko je taj rat bio težak za Srbiju. Već na početku rata Niškom deklaracijom napušta se koncept Kraljevine Srbije i teži se nečem novom, većem što će dati novi zanos i opravdati velike ratne žrtve. To ne podrazumeva samo pomeranje granične linije srpske države, već stvaranje dovoljno velike države kojoj susedi ne bi mogli da prete. Stvaranje velike Srbije bilo je problematično i sa stanovišta izvođenja, jer Srbi nisu živeli na kompaktnoj teritoriji već su bili izmešani sa drugim narodima.


Na fotografiji, kojom je ovekovečen Dan ujedinjenja u Beogradu, nema tadašnjeg predsednika srpske vlade Nikole Pašića?
- Pašić je bio naklonjeniji omeđavanju srpske teritorije pod dinastijom Karađorđevića, nego stvaranju Kraljevstva SHS. Koliko su to bila dinamična vremena govori i to da je taj isti Pašić, doduše nevoljno, pristao na Ženevsku deklaraciju iz 1918. kojom je bilo predviđeno da se oslobođene bivše austrougarske teritorije sa južnoslovenskim narodima ujedine u konfederalni savez sa Kraljevinom Srbijom. Laknulo mu je kada je srpska skupština taj dokument odbacila.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 13:46
Овде није место за озбиљне историјске полемике, али младом историчару треба рећи следеће:Алтернатива Краљевинии СХС је била подунавска федерација коју су гурали Британци. Та федерација је требала да замени Аустро Угарску и контролише пловни пут Дунава.за Британце. У ту државу би ушли Аустрија, Мађарска, Хрватска, Далмација, Славонија, Словенија, Трансилванија, Буковина и Бесарабија, Барања, Срем, Банат и Бачка. Тиме би Србија добила моћног непријатеља на северним границама. Нетачно је да су велике силе нудиле Србији што она хоће.Витешки Краљ Александар је изабрао СХС само као мању несрећу од оне која је предстојала. Треба читати озбиљне историсјске изворе и на основу њих закључивати.
Ponedeljak 02.12.2013. 15:19
nema te sile koja bi mogla da nas natera da ne napravimo svoju drzavu.samo da je bilo volje.ali crnogorac Karadjordjevic je bio pohlepan covek,sebe je video kao kralja balkana.
Ponedeljak 02.12.2013. 15:23
Договором из 1916г. Лондонски споразум нуђена нам је држава : Излаз на море Стон и полуострво Пељешац,Дубровник као засебна бановина са залеђем, БиХ,Србија у садашњим границама(са КиМ) Јужна македонија (названа стара Србија Уједињење са ЦГ и излаз други Србије до Валоне (И север Албаније настањен Србима)Скадар са Враком. Тако да о тој подунавској федерацији није било скоро ни помена. Него овом Нашем краљу упропастељу зинуло дупе да буде краљ свих јужних словена.Мало му био Дубровник са Стоном и Пељешцем и до Валоне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online