Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 19.11.2013.
10:52
Srna A

U kolonama na glasanje prema državi Kosovo

Lokalni izbori na severu samoproglašenog Kosova ostaće zapamćeni po Srbima koji su u kolonama, predvođeni "kontrolorima" u vidu direktora i (iz Beograda) postavljenim opštinskim funkionerima, izašli da glasaju "slobodno i demokratski", piše agencija Srna.

Glasanje na Kosmetu (foto: arhiva)
 

Lokalni izbori,ostaće zapamćeni po tome što su mediji u Srbiji svakih novih pedeset izašlih birača prikazivali kao veliki napredak i potvrdu "razuma", koji je prevladao posle oštrog ubeđivanja vlasti da Srbi samo masovnim izlaskom mogu odbraniti svoje i interese države Srbije. Ništa manje, ovi izbori će ostati zabeleženi po prisustvu vojne demokratije - kosovske i Euleks policije te pripadnika KFOR-a, piše Srna.

Stanovnici Severne Mitrovice, nove kosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, kažu da su "izvedeni na birališta", na ponovljeno glasanje za odbornike i gradonačelnika.

Pročitajte sve o izborima na Kosovu OVDE

Većina kaže da nije imala izbora zbog straha da bi mogli da ostanu bez posla i famoznog minimalca od kog se teško može preživeti.

Nešto manje od pet hiljada Srba, Bošnjaka i Roma, uglavnom dolazeći u famoznim kolonama, izašlo je na birališta i većinom svoj glas dalo Krstimiru Pantiću kandidatu liste "Srpska", koju podržava zvanični Beograd, i Oliveru Ivanoviću nezavisnom kandidatu nosiocu liste SDP.

Uz njih na birališta je izašlo oko 1.300 Albanaca koji su po automatizmu glasali za svog sunarodnika. Pantić i Ivanović će 1.decembra pokušati ponovo da dobiju poverenje građana u drugom krugu izbora.

U prvom krugu izbora 3. novembra glasanje je prekinuto na 27 biračkih mesta posle napada nepoznatih lica, koja su razbila glasačke kutije. Beograd je optužio pristalice Antiizbornog štaba predvođene narodnim poslanikom Markom Jakšićem, dok su Jakšić i odbornici Privremene skupštine Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija optužili srpsku žandarmeriju da su, zbog "kraha izbornog dana", razbijanjem glasačkih kutija spasavali svoju politiku.

Vlasti su pred ponovljene izbore obećavale da će saopštiti imena razbojnika koji su minirali izbore, ali to se još nije desilo, podsećaju Srbi sa severa.

Mnogi na severu pažljivo su saslušali i upozorenje premijera Srbije Ivice Dačića, izgovoreno sa bine na Trgu Šumadija pred izbore, da "rukovodstvo srpske Krajine nije slušalo Beograd pa su krajiški Srbi proterani iz svojih domova, a da je rukovodstvo Republike Srpske poslušalo Beograd i Srbi danas žive u svojoj državi".

S druge strane, zagovornici bojkota veruju da će 1. decembra u drugom krugu bojkot biti još uverljiviji.

Šamar srpskim interesima

Poseban šamar srpskim interesima, ali i zagovornicima izlaska na glasanje jeste činjenica da je rezultate utvrđivala Centralna izborna Komisija samoproglašenog Kosova, uz nadgledanje posmatrača EU. Ta činjenica potvrđuje istinu koja se ne može sakriti - nakon izbora za sve će se pitati Priština.

To je, uostalom, potvrdio i premijer Ivica Dačić, koji je poručio da "Zajednica srpskih opština, čije će sedište biti u Kosovskoj Mitrovici, njenom severnom delu, neće biti institucija države Srbije".

"To će biti prva srpska institucija na Kosovu koju je priznala Priština i međunarodna zajednica. Niko više neće moći da kaže da je to paralelna institucija" - bio je otvoren Dačić.

Kada se sve to ima u vidu, postaje jasno da su Srbi sa severa Kosova, koračajući u kolonama prema izbornim mestima, "umarširali" u samoproglašeno Kosovo, protiv kojeg su se borili svim silama.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 11:00
Džaba je sve to, jer mi smo okupirani, a Kosovo čak i vojno, a okupator kroz NATO prekršio je i Bečku konvenciju (iz 1962., stupila na snagu 1980. kojom se poništavaju svi ugovori i pregovori potpisani pod prisilom) kao i bombardovanja van saglasnosti UN, pa je isto tako i Rezoluciju 12/44. Kada okupator padne, čitav sistem se urušava, a će se tako ugasiti Bondstil i sa njim "nezavisno Kosovo". Nema potrebe za uzbuđivanjem, tako da nije loše sada hvatati se za svaki tračak dobra pa i za taj Briselski, jer kad dođe vrijeme niko više neće pitati gdje bijahu izbori, tzv. "država Kosovo", Tači, Bondstil i ostala govna. Samo da padne Četvrti Rajh svjetski i evropski, a onda "Zdravo đaci!";)
Utorak 19.11.2013. 12:32
valjda su sacuvani spiskovi izdajnika.
Utorak 19.11.2013. 13:10
СВЕ ЈЕ ИСТО САМО ЊЕГА НЕМА!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online