Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 15.11.2013.
19:21
Srna A

Sećanje na Sarajevski atentat: Srbi izloženi pogromu suseda

Pre i posle sarajevskog atentata, 28. juna 1914. godine, u Beču je krenula medijska propaganda neviđenih razmera protiv Srbije, dok je u BiH počeo strašni pogrom Srba koji su bili izloženi napadima delova hrvatskog i muslimanskog stanovništva - svedoče medijski napisi iz tog doba.

Foto: Ilustracija
 

Dok su u Beču tvrdili da iza svega stoji Srbija i da joj pomaže Rusija, počeo je linč Srba u Sarajevu i širom BiH. "Na ulicama Sarajeva pojavila se grupa hrvatske omladine i studenata špartajući gradom sa povicima: 'Živeli Habsburzi'. Malo po malo, gomila se uvećavala. Skandiralo se 'Dole Srbi'. Omladini se pridružila i muslimanska gomila, zavedena, očigledno, pasivnošću organa reda. Niko od prestupnika nije uhapšen.

Srbija je samo eksponent Rusije

Ako bi neko i posumnjao u to da je Srbija zaista odlučila da zaigra opasnu igru sa mnogo jačom Austrijom, odmah im je objašnjavano da je Srbija "samo eksponent Rusije".

O manipulacijama austro-ugarske propagande tog doba opširno je pisala ruska štampa - navodi Glas Rusije i podsjeća da se u propagandi išlo tako daleko da su i pre atentata izmišljani napadi i navodne provokacije Srbije.

Prve žrtve pogroma bile su srpske prodavnice. Cio njihov kvart je bio razrušen. Nakon toga, opijena masa je počela da atakuje na srpske javne zgrade i stanove u kojima nije mogla očekivati veliki otpor. Na kraju, nije ostala cela ni jedna srpska kuća.

Svuda po ulicama vukle su se gomile otpadaka od zidova razrušenih prodavnica, polomljeni nameštaj i drugi tragovi razgroma. Linč je trajao sve do večeri, kada je proglašeno vanredno stanje" - glasili su novinski izveštaji sa lica mesta.

Svako ko nije znao šta se juče dogodilo - pisao je dopisnik bečkog lista "Noje fraj prese" dan nakon atentata - pomislio bi da se ovde dogodio zemljotres. "Lojalni" elementi u BiH - deo Hrvata-katolika i muslimana, neprijateljski raspoloženih prema Srbima, željeli su da pokažu svoju lojalnost prema vlastima.

Dopisnik "Ruskih vedomosti" izveštavao je sa lica mesta iz Beča: "Velike razmere antisrpskih demonstracija primoravaju dobronamernu štampu da ukaže na opasnost od propagande, koju vode šovinistički organi. Ovi poslednji za sve optužuju Srbiju, uplićući tu i Rusiju...

Trećeg dana nakon atentata, grupa maloletnika je držala pod opsadom ambasadu i uzvikivala 'Dole Srbija'. Ponekad bi se čuli i povici: 'Dole Rusija'. Paljene su srpske zastave..."

Austrijske novine su tada vodile aktivnu propagandu. Cilj je bio da dokažu da iza atentata na nadvojvodu Franca - Ferdinanda stoje uticajni političari iz Srbije.  Kampanja je bila toliko efikasna da je izazvala neviđeni linč Srba i velike demonstracije ispred srpske ambasade u Beču.

POVEZANE VESTI

Petak 15.11.2013. 19:59
NISTA SE NIJE PROMENILO ZADNJIH 100 I KUSUR GODINA ....
Petak 15.11.2013. 20:12
HAHAHAHAHHA "hrvatska omladina" koja viče "živeli habsburgovci" ??? HAHAHAHHAHAHA čuvena "slobodljubiva" "nacija" ???? Lepo to napisa Jovan Dučić da "Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno. Kitio si cvećem svakog osvajača..."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online