Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.11.2013.
06:07
D. N. Petrović - Vesti A

Crkva u zavičaju Nemanjića

Kraj je građevinske sezone, a u Deževi podno Golije, nedaleko od ostataka Saborne crkve Stefana Nemanje, radnici Megalita iz Raške, predvođeni inženjerom Radišom Biorcem, "pletu tone gvožđa" i spremaju se da, pre nego što zahladni, izbetoniraju osnovicu i prvu ploču hrama Svetog Save koji se u postojbini prve srpske države i nedaleko od zaseoka Miščići i Savine rodne kuće, gradi prilozima vernika iz ovog kraja, Srbije i dijaspore.

Za nastavak radova potrebno još mnogo donacija
 

Uz radnike je od prvog jutarnjeg zvona koje je ovamo privremeno doneto sa obližnjih Đurđevih stupova svakog trenutka i paroh deževski Radoslav Janković koji od početka na svojim leđima nosi ovu misiju.


- Nije lako, ali uz Božju pomoć polako napredujemo. Prošle godine osveštali smo temelje, letos smo ih izbetonirali, a ovih dana pripremamo betoniranje osnovice hrama, ugradićemo tone i tone gvožđa i stotine kubika betona, ovako veliki i ovako značajni hramovi grade se "jednom u hiljadu godina", imamo novca za osnovicu, a ostatak ćemo, nadamo se, prikupljati tokom zime i narednih godina. Nismo ni računali da ćemo sva potrebna sredstva prikupiti odmah i sve završiti za jednu godinu - ističe otac Radoslav, srećan što radovi odmiču u godini koja slavi 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

AKCIJA U ŠVAJCARSKOJ

Boško Bešević i otac Radoslav
 

- Plac smo platili 10.000 evra, još toliko potrošili smo za materijal, bar 5.000 evra, kojih još nemamo, trebaće nam za izvođača radova koji rade na poček, imamo nekih obećanja, pomoći će nam dobri ljudi da i njih isplatimo, deo će nam otpisati, jer i oni žele da daju svoj doprinos povratku Svetog Save u rodni kraj, u Deževu, odakle ga je otac i osnivač prve srpske države Stefan Nemanja poslao da po svetu širi pravoslavnu veru i na najbolji način predstavlja Srbiju. Ima Sveti Sava svoju zadužbinu i u Beogradu, ali hram u rodnom kraju, ovde gde je sve počelo, ipak je nešto posebno. Trebalo ga je započeti još davno, nije se moglo, teška su vremena bila - priča otac Radoslav koji je svojevremeno sa ocem Petrom (Ulemekom) išao čak u daleku Australiju da prikuplja sredstva za obnovu Đurđevih stupova.


Upravo novac iz Australije pomogao nam je da devedesetih godina započnemo obnovu Đurđevih stupova i izgradimo manastirski konak. Nikad nećemo zaboraviti braću iz dijaspore koja se odmah uključila i u prikupljanje novca za izgradnju hrama Svetog Save u Deževi. Nije Deževa samo naša, nas koji smo ovde ostali, Deževa, Nemanja i Sveti Sava u srcu su svakog Srbina - dodaje Janković.

Majstor Mile Marković žuri da preduhitri zimu
 


Na gradilištu srećemo i Boška Beševića, žitelja Deževe koji decenijama sa porodicom živi i radi u Švajcarskoj. Među prvima je dao prilog za izgradnju hrama.


- Do sada sam uz pomoć prijatelja u Švajcarskoj sakupio i Odboru za izgradnju doneo oko 7.000 franaka, Milenko Puzović prikupio je više od 4.000 franaka, Božica Radović iz Australije poslala je 2.000 australijskih dolara, Rajica Tiosavljević iz Italije 1.800 evra... Puno su pomogle i firme iz Novog Pazara čiji su vlasnici Lazar Sretenović i Dragoš Plavšić... Nećemo stati, čim se vratim u Švajcarsku nastavljam akciju, predložio sam ocu Radoslavu i igumanu Đurđevih stupova ocu Gerasimu da i oni tokom zime posete srpsku dijasporu, pomoć, siguran sam, neće izostati. Mada je još sve na početku, meni je srce puno - kaže Boško Bešević.
 

Kurirovo ime

Ni osnovna škola u Deževi ne nosi ime Svetog Save, iako je od rodne kuće velikog svetitelja udaljena nepun kilometar, umesto što bi bilo najlogičnije - Savinog, nosi ime u ovom kraju anonimnog partizanskog kurira Aleksandra Stojanovića Lesa.
- Do pre nekoliko godina niko nije dolazio u Deževu, ali nakon što smo velikim krstom obeležili rodnu kuću Svetog Save i započeli hram, sve više đačkih ekskurzija dolazi u Deževu, bila nam je nedavno i grupa Beograđana, navraćali su i neki Francuzi i Finci, biće u Deževi i vernika i turista - uveren je dr Nikodinović.

 

Pomoć

Vernici koji žele da pomognu izgradnju hrama Svetog Save u Deževi mogu to da učine preko računa Crkvene opštine za Rašku oblast kod Komercijalne banke u Novom Pazaru broj: 205 - 64772 - 63 sa naznakom za izgradnju hrama Svetog Save u Deževi. Kontak je moguć i posredstvom telefona na broj 064 -8196 - 418.


NIGDE ARHEOLOGA
Tomislav Komatina, domaćin iz Deževe i član Odbora za izgradnju hrama, kaže da je važno da se uključi što više vernika:


- Pomogao sam koliko sam mogao, pomagaću i ubuduće, ako treba i od usta ćemo odvajati za hram posvećen našem Rastku Nemanjiću, koji je ovuda kao dečačić trčkarao i ovde naučio prva slova i običaje.


Osim Rastka Nemanjića, u Deževi su rođeni srpski carevi Dušan Silni i Uroš Drugi, kasnije nazvan Nejaki, i više srpskih kraljeva. U vreme komunizma ovaj kraj je bio potpuno zapostavljen, jer niko tada nije mario za srpsku istoriju. Iako je ovo veliki arheološki lokalitet, a svaki kamen istorija, arheolozi ovde još ni kramp nisu zaboli, ko zna šta se sve krije ispod ove svete Nemanjićke zemlje - pita se dr Dobrosav Nikodinović, više godina organizator Nemanjinog Deževskog sabora i predsednik udruženja Ras.


- Ne razumem ni ove koji danas vode državu, kao da se stidimo naše najsvetlije istorije. Siguran sam da će Srbiji krenuti tek kada shvatimo gde su nam koreni, ko smo, šta smo i odakle smo. Narod koji se stidi svoje istorije ne zaslužuje poštovanje drugih. Nadam se da će, kad bude završen hram Svetog Save u Deževi ovaj kraj biti mnogo poznatiji i dostupniji turistima iz celog sveta - naglašava Nikodinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online