Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.11.2013.
14:02
J. L. Petković - Vesti A

Dinkić oprao milijardu sa Kipra!

Domagoj Margetić, hrvatski novinar, ustupio je u utorak Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, 1.400 stranica poverljivih dokumenata o sudbini srpskog novca na Kipru. Margetić je inspektorima dao izjavu u kojoj teško optužuje bivšeg ministra Mlađana Dinkića za "zloupotrebu pozicije u vreme Vlade Zorana Đinđića".

Ne odustaje od potrage za istinom: Domagoj Margetić u Redakciji "Vesti"
 

Hrvatski novinar tvrdi da ima dokaze da je Dinkić prikrio novac koji je pronašao na Kipru, a zatim ga prebacio na tajne račune i posle koristio u operacijama "pranja", što je, kako smatra, bio slučaj i u procesu prodaje Mobtela. Margetić je i ranije javno govorio o ovoj temi, ali kaže da sada za sve ono što je istražujući dve i po godine čuo od svojih sagovornika, ima i papire.


- U toj dokumentaciji koji sam predao policiji postoji trag kako je novac sa Kipra završavao kod Hipo banke na tajnim računima. Poverenik na tim računima je jednim delom bio austrijski biznismen Martin Šlaf, drugim delom njegova privatna firma, a trećim of-šor kompanija sa Kipra Holdenhrus Holding LTD. Taj novac je kasnije opran u "operaciji Mobtel". Svi misle da je Vlada Srbije oduzela Mobtel Karićima i prodala ga Telenoru. Međutim, u međuprostoru te dve transakcije Vlada Srbije je od kiparskog of-šor holdinga kupila 30 odsto deonica, što je dogovarao i potpisivao Mlađan Dinkić - tvrdi Margetić.

Karići žrtve?

Domagoj Margetić kaže da povodom ovog slučaja nije kontaktirao porodicu Karić, ali da se "kroz ovaj postupak postavlja pitanje oduzimanja kompanije".
- Naravno, kada se ovi dokumenti pažljivo razmotre, može da se posumnja i da je postupak oduzimanja Mobtela Karićima bio pokrenut samo da bi se oprale pare koje je kontrolisao Dinkić - kaže Margetić.

Ispričao i potpisao: Policijski zapisnik

On objašnjava da je u toj "kupoprodaji opran novac sa tajnih računa Hipo banke, ali da za sve to postoje ugovori i transferi".


- Uprošćeno, budžetski novac Srbije je opran tako što je Dinkić tim istim novcem kupio 30 odsto akcija Mobtela, a zatim ga prodao Vladi Srbije. Reč je o sumi od oko milijardu evra. Prvi put sam pre dve godine video te papire kod Tihomira Živanovića, koji je bio član međuresorske komisije za utvrđivanje vlasništva Mobtela, tela koji je Vlada Srbije osnovala 2004. godine. On mi je dokumenta do kojih je došao pokazao i obećao da će ih dati, ali se sutradan predomislio. Ove godine sam doznao da je umro. Posle nekoliko meseci pregovora preko posrednika sam ipak uspeo da dođem do papira koji mi nedostaju.


Domagoj Margetić je srpskoj policiji predao dve zasebne zbirke dokumenata. Kako kaže "prva je o novcu kada je bio na Kipru, a druga zbirka o operacijama u kojima je učestvovala i Hipo banka". Na pitanje da li je svestan težine optužbi Margetić kaže: "U svakoj rečenici se pozivam na neki dokument, a Dinkićev je problem što se na njima potpisivao".
 

URS: Margetić policiji ispričao gomilu nebuloza

Marko Selaković

- Prvi put čujem da neko pere novac tako što u budžet države uplati više od milijardu evra. Posebno je tragikomično što kad bi se verovalo Margetiću, ispalo bi da novac pere Telenor koja je jedna od najuglednijih kompanija na svetu - rekao je u demantiju Dinkićeve stranke Ujedinjeni regioni Srbije (URS) njen portparol Marko Selaković.

 

- Ne znamo šta je Margetić doručkovao, ali moguće da su u pitanju bile bunike ili nešto nalik tome, jer je ničim izazvan potegao iz Zagreba pravo u stanicu policije u Srbiji, a onda u toj istoj stanici ispričao gomilu nebuloza i još ih okačio po društvenim mrežama. Ne možemo da mu zabranimo da jede bunike ako želi, ali pitamo: da li svako ko je željan publiciteta i naslovnih strana može da uđe u policijsku stanicu, ispriča gomilu besmislica, pošalje ih medijima i onda osvane na naslovnim stranama? Ako mu je to bio cilj - uspeo je, ali to ne govori toliko o njemu koliko o nama - koliko smo kao država i društvo gladni senzacija i skandala po svaku cenu - kazao je Selaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online