Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 13.11.2013.
13:02
Đ. Barović - Vesti A

A gde su optužnice protiv Sandžaklija?

Izjava tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića da samo u Beogradu slobodno šeta najmanje 300 osumnjičenih za ratne zločine, ali i "pojašnjenje" njegovog zamenika Bruna Vekarića kako mora da odgovara svako ko je "počinio kažnjivo delo", za Milivoja Ivaniševića, direktora Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. veku, predstavlja "vrhunac cinizma".

Srpsko tužilaštvo prevršilo svaku meru: Milivoje Ivanišević
 

- Niko normalan neće poreći da svaki zločinac treba da se nađe iza rešetaka, ali ovde je u pitanju selektivno tretiranje pravde od strane Tužilaštva za ratne zločine, kao što je bilo i ono u Haškom tribunalu. Zbog čega se procesuiraju samo državljani Srbije srpske nacionalnosti, a ne i oni koji su činili zločine protiv Srba - pita Ivanišević. On pokazuje samo deo spiska od nekoliko stotina muslimana iz Raške koji su tokom rata u Bosni zauzimali ključne funkcije u Armiji BiH i činili nezapamćena zverstva, čak i u okviru jedinice El mudžahedin.


- Član ratnog Predsedništva BiH i zamenik Alije Izetbegovića Ejup Ganić je rođen u Sebaševu kod Novog Pazara, ratni komandant Glavnog štaba Armije BiH i jedan od osnivača Patriotske lige, general Sefer Halilović je iz Taševa kod Prijepolja. U ratu u BiH učestvovao je i njegov rođeni brat Hajrudin - Mrčo koji je jedno vreme bio komandant logora Visoko. U tom logoru je bilo 477 zatvorenika, uključujući i 26 žena, a on se isticao po najmonstruoznijim prebijanjima i mučenjima - tvrdi Ivanišević pokazujući spisak deset ubijenih Srba, ali i brojnu dokumentaciju i izjave svedoka.


- Ukoliko Vukčeviću i Vekariću nedostaju dokazi o njemu neka pogledaju niz knjiga ili barem "Muslimanski logor Visoko 1992-1993. Dnevnik i kazivanje logoraša" iz 2007. Mogli bi da razgovaraju i sa Ratkom Šarencem ili Rajkom Dabićem koji su tužili BiH zbog naknade štete - navodi Ivanišević.
 

Nezanimljivi Vukčeviću

Na spisku osumnjičenih za ratne zločine u BiH, a rođeni u Srbiji su i Murat Kahrović iz Sjenice, pomoćnik komandanta Prve sandžačke brigade u Sarajevu, Bećir Skrobanović, vozač iz Prijepolja, jedan od rukovodilaca tzv. Zelenih beretki u Sokolovića koloniji, Ramiz Delalić Ćelo iz Priboja na Limu, Ramiz Pljakić, iz Sjenice, Omer (Medo) Čaušević, iz Bijelog Polja, ali i Jovan Divjak, rođen u Beogradu, zamenik komandanta Glavnog štaba Armije BiH.
- Svima njima su ruke u krvi do lakata, ali njihovi zločini izgleda nisu zanimljivi srpskim tužiocima - ogorčeno zaključuje Ivanišević.

Na spisku koji je dostavljen "Vestima" nalazi se i Nihad Bojadžić Niho iz Novog Pazara, koji je prvo bio zamenik komandanta, a potom komandant po zlu poznate Zukine jedinice i logora na Igmanu u kome su takođe ubijeni srpskih zatočenici.


- Dokazi se mogu lako pronaći u Izveštaju Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, ali i u arhivi Dokumentacionog centra Republike Srpske, kao i u Komesarijatu za izbeglice Srbije - veli Ivanišević.


Na tom spisku je i Ekrem Mandal iz Priboja, jedan od komandanata Zengi i Handžar divizije sastavljene od Albanaca sa Kosova i muslimana iz Sandžaka, te Ramiz Duraković iz Prijepolja koji je bio komandant Zelenih beretki na ratištu oko Vogošća i 43. brdske brigade u Goraždu, pa Medo Haznadar iz Gustina kod Brodareva, komandant Prve sandžačke brigade i jedan od komandanata na Igmanskom ratištu, pa Zulfikar Ališpago Zuka, komandant specijalne brigade Zukini borci ili Zulfikar sastavljene od ljudi iz Sandžaka, Foče, mudžahedina iz arapskih država i aktivan učesnik i predvodnik u napadima na Žuč, Ilidžu, Stup, Neđariće...


- Većina tih slučajeva nikada nije procesuirana, ali je najtužnije što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije postalo servis da se takvi zločini i počinioci amnestiraju od svake odgovornosti - ogorčeno zaključuje Ivanišević.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 14:45
Interesuje me samo kako bi prosao tuzilac u hrvatskoj koji bi sudio hrvatima za ratne zlocine, a kad bi taj imao srbina za pomocnika? Daklem krajnje je vreme da drzava Srbija nesto preduzme protiv ovog placenika vukcevica.
Sreda 13.11.2013. 15:38
Право питање;само је проблем што није постављено правој особи ("свемогућем" Вучићу!) и на правом месту,тј у скупштини Србије!
Sreda 13.11.2013. 21:25
nek se naša tajna služba bavi svom poslom koji je da likvidira neprijatelje Srbije. Ako je dobro obavljen posao, medije će staviti te likvidacije na račun bilo koje lokalne mafije. Nažalost , članovi BIA se bave kriminalom, švercom, reketiranjem ..., i Srbija i njen narod nije u njihovom interesu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online