Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.11.2013.
19:50
Telegraf A

Na pijacama se pojavio "falsifikovani" med

Na rafovima prodavnica i na pijacama nije teško naći med čija je cena oko 300 dinara. Međutim, iskusni pčelari ističu da prirodni med, odnosno onaj koji je spravljen od prirodnih sastojaka ne može imati toliko nisku cenu, a kupcima je teško da naprave razliku između falsifikovanog i prirodnog meda.

Vrlo je teško napraviti razliku između pravog i lažnog meda
 

Kilogram prirodnog meda košta od 500 do 600 dinara. Kako navode pčelari, ukoliko je cena mnogo niža, to je prvi znak za uzbunu da je u pitanju falsifikovani med, jer pčelari ne mogu niskom prodajnom cenom da pokriju troškove njegovog spravljanja. Sa druge strane, troškovi falsifikatora su mnogo niži pa se njima i duplo niža cena od cene prirodnog meda i te kako isplati. Raša Jovanović, koji se pčelarstvom bavi 20 godina ističe da je teško prepoznati prirodni med.


- Jedino se laboratorijskom analizom može ustanoviti poreklo i sastav meda. Ukoliko ga samo probate, ne možete da napravite razliku. Da bi to dokazali organizatori jednog sajma meda u Mađarskoj organizovali su mali test i dali posetiocima da probaju nekoliko vrsta meda. Ispostavilo se da su za najukusniji posetioci tada proglasili med koji nije prirodan. To samo dokazuje koliko je teško razlikovati pravi med od lažnog – kaže Jovanović.
 

Ipak, nije sve izgubljeno jer postoji nekoliko načina da i kao laik utvrdite da li je u pitanju prirodan med.
 

- Primera radi, kada uzmete med kašičicom i polako ga presipate u posudu on teče u jednom neprekidnom mlazu, poput konca, dok sav ne isteče iz kašičice. Drugi način je kupovati kristalizovani ili, kako je u narodu poznat, ušećereni med. Mnogi ne znaju da je to svojstvo prirodnog meda i da falsifikovani med ne može da se kristališe. Međutim, treba znati da cvetni med kristališe posle nekoliko meseci dok bagremov kristališe posle 2 ili 3 godine. Takođe, ta supstanca u tegli mora da bude kompaktna – objašnjava Miroljub Bukilić, koji se pčelarstvom bavi 23 godine.


Po ukusu, mirisu i boji samo iskusni pčelari mogu da prepoznaju prirodni med. Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Kako biste bili sigurni da pazarite kvalitetan med, preporuka je da ga kupujete kod pčelara koji se time bave godinama i u koje imate poverenja.
 

- Med je najzdravija hrana u prirodi, ali i jedini lek koji lekar ne prepisuje. Med pomaže organizmu da bude zdraviji i otporniji, uništava bakterije i ima mnogo vitamina. Osim meda i propolis je izuzetno zdrav, a u prilog tome govori i činjenica da postoji grupacija lekara, takozvani apiterapeuti koji zagovaraju lečenje pomoću pčelinjih proizvoda – dodaje Bukilić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.11.2013. 07:00
Cena meda se oduvek formirala tako da se uklopila u cenu 3 kilograma šećera. Sad, mnogi novopečeni pčelari žele bržu zaradu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online