Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.11.2013.
12:36
Đ. Barović - Vesti A

Jovanku ispratili uz tuđe ordenje

Predsednik Subnora Srbije Miodrag Zečević otkriva za "Vesti" da je jedna od kamera u Kući cveća snimila lopova koji je ukrao ordenje Jovanke Broz, ali i potvrdio da tri od pet tih znamenja zapravo i nisu bili njeni.

Ne daju joj u miru da počiva: Gardista donosi Jovankino ordenje
 

- Dobio sam informaciju da policija ima snimak trenutka krađe i osobe koja je to učinila. Pretpostavljam da će brzo uslediti i hapšenja, ali sumnjam da je to bio čin nekog pojedinca, već organizovane grupe koja se ponadala dobroj zaradi - kaže Zečević i objašnjava da se jedino tako može objasniti podatak da je ordenje ukradeno iz sobe u kojoj je morao da se nalazi službenik Muzeja istorije Jugoslavije.
 

Ljajić: Sramota!

Predsednik Organizacionog odbora za sahranu Jovanke Broz i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da je krađa ordenja "neviđena bruka i sramota".
- Ne propuštamo nijednu priliku da se sramotimo. Ne možemo ni mrtvu ženu da pustimo da počiva na miru - ocenjuje Ljajić i dodaje da mu je nejasno zbog čega bi neko ukrao to ordenje kad nema nikakvu materijalnu vrednost.

- Svaki orden bio je prikačen za jastuče i potrebno je vreme da se skine. Drugo, neko je valjda od službenika Muzeja ili posetioca morao da vidi osobu koja otvara fioku i uzima to ordenje. Nemoguće je da je bio sam u sobi - precizira predsednik Subnora.
On dodaje da se lopovi ipak nisu puno ovajdili zato što tri od pet ukradenih medalja uopšte ne pripada Titovoj udovici, a ukoliko neko pokuša da ih proda, po sertifikacionom broju na poleđini je jednostavno utvrditi čiji su.


- Reč je o dva ordena za hrabrost i Partizanskoj spomenici i svaki ima svoj broj koji je ujedno i identifikacija. Jovankina porodica je uspela da pronađe sertifikate i ukaže za sva ta odličja, ali pretpostavljam da u svoj onoj gužvi nisu mogli da pronađu i ordenje pa su nas zamolili da im pomognemo.

Hajka još traje

Autor biografije Jovanke Broz Žarko Jokanović ocenjuje da je krađa nedopustivi propust koja govori da se hajka na Jovanku nastavila i posle njene smrti.
- Kada me je njena sestra Nada pozvala i rekla šta se dogodilo bio sam u potpunom šoku. Iskreno, ne znam da li će policija pronaći počinioce jer u ovoj zemlji se izgleda više ništa ne zna - kaže ogorčeno Jokanović.

- Dana Milosavljević je pozajmila jedan Orden za hrabrost, a Surla Ličina drugi orden i Partizansku spomenicu, uz čvrsto obećanje porodice Budisavljević da će znamenja biti vraćena posle sahrane. Sada je Subnor u neprijatnoj situaciji jer me ti ljudi zovu u strahu da će ostati bez svojih priznanja iz rata. Ali, obećavam da ću ako policija ne pronađe to ordenje, tražiti od vlasti u Srbiji da ih ponovo naprave - kaže Zečević.

Predsednik Subnora ocenjuje da je krađa ordenja Jovanke Broz najbolji pokazatelj totalnog sunovrata nacije.


- Nekada je uzimanje s odra pokojnika bila kletva koja se prenosila i na potomke te osobe, a sada je to postalo uobičajeno. Ovo je ogromna sramota i za državu i za narod jer je Jovanka i ispraćena na pol-državnoj sahrani zato što se Srbija od 1990. godine odriče i Narodnooslobodilačke borbe, Tita, ali i antifašizma. Ništa drugo i nismo mogli da očekujemo u eri neverovatne rehabilitacije profašističkih snaga iz Drugog svetskog rata - zaključuje Zečević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online