Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.10.2013.
18:35
Beta A

Predsednici: Srbija i RS nikad bliže

Republika Srpska i Srbija su u poslednjih godinu dana značajno intenzivirale saradnju, ocenili su predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

Predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

"Ja vidim sve čvršću i jaču saradnju u budućnosti", kazao je Nikolić nakon razgovora sa Dodikom.

Predsednik RS je ocenio da u odnosima Srbije i RS "postoji potpuno razumevanje pitanja od zajedničkog interesa", dodavši da je saradnja dve vlade u poslednjih godinu dana dobila "novu dinamiku u odnosima".

Nikolić: Nećemo dozvoliti stigmatizaciju Srba; Dodik: Turska da ne pravi probleme u regionu

Srbija i Republika Srpska treba da usaglase delovanje povodom obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, izjavio je u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić. "Pojedinci pokušavaju u poslednje vreme da iznova pišu istoriju kako bi srpski narod predstavili odgovornim za tragediju iz Prvog svetskog rata", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, posle današnje sednice Veća za saradnju Srbije i RS. "Učinićemo sve da ne dozvolimo falsifikovanje istorije i stigmatizaciju srpskog naroda", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik ponovo je, osvrćući se na nedavnu izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je "Turska Kosovo, a Kosovo Turska", izrazio podršku stavovima Srbije po tom pitanju. Dodik je ukazao da je "Turska velika zemlja koja ima rastuću ekonomsku moć, ali to ne zači da ima neograničeno pravo da se meša (u unutrašnja pitanja drugih zemalja) i da stvara probleme u regionu".

"Nama politika Turske pravi ogromne probleme, zato što u BiH i u Veću za implementaciju mira predstavlja Organizaciju islamske saradnje i zato što podržava isključivo političke stavove Bošnjaka na štetu političkih stavova iz RS", zaključio je Dodik.

Na sednici Veća za saradnju Srbije i RS, prema rečima dvojice predsednika, razgovaralo se o jačanju privredne saradnje, novim investicijama, zajedničkom izlasku na treća tržišta, kao i realizaciji projekata "Srednja Drina" i "Južni tok".

"Konstatovan je visok stepen realizacije do sada postignutih dogovora" između Srbije i RS, rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare, i dodao da se bolja budućnost Srbije i RS ogleda u čvrstoj regionalnoj saradnji posebno u oblasti privrede, energetike, saobraćaja i pravosuđa.

"Unapređenje odnosa u regionu jedini je način da se omogući napredak Srbije i Republike Srpske", kazao je srpski predsednik. On je rekao da je u poslednjih godinu dana učinjeno mnogo da specijalni odnosi dve vlade budu jači i kako bi se Srbija i RS učinile "poželjnijim za investicije", kao i da se "radi na stvaranju uslova za zajedničke nastupe na trećim tržistima i zajedničku proizvodnju".

Delegacije Srbije i RS složile su se i da treba intenzivirati saradnju na realizaciji projekta "Srednja Drina" i "Južni tok" da je potrebno što pre potpisati bilateralne sporazume u oblasti pravosuđa.

Nikolić je najavio dalje intenziviranje saradnje Srbije i RS i realizaciju brojnih "zajedničkih ciljeva".

"Nastavićemo i dalje intenzivno sve čvršće i sve jače. Nas na to nije obavezao Dejtonski sporazum, nama je to samo legalna mogućnost (saradnje), a ja u budućnosti vidim da ćemo imati mnogo toga što ćemo zajednički da realizujemo, mnogo zajedničkih ciljeva i ja vidim apsolutno zajedničku budućnost Srbije i RS", rekao je Nikolić.

Dodik: Srbija pomaže RS

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da su političke aktivnosti države Srbije na uspostavljanju regionalne stabilnosti doprinele da se situacija u regionu, i posebno u BiH, "bitno stabilizuje".

"Danas je mir dominantan i Srbija tome doprinosi", kazao je Dodik. On je rekao da rukovodstvo RS podržava politiku Srbije u pogledu odnosa prema RS i BiH.

"Mislimo da svojom politikom Srbija afirmiše Dejtonski sporazum i u tome u Srbija ima konstruktivan pristup i pomaže RS da afirmiše prava dobijena sporazumom", rekao je.

"Situacija u BiH nije dobra", dodao je Dodik ocenjujući da je karakterišu značajni zastoji u realizaciji zajedničkih pitanja na unutrašnjem i međunarodnom planu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online