Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.10.2013.
16:09
Beta A

"Priština provocira, hoće da nas zastraši pred izbore"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je najava hapšenja ministra zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina još jedna provokacija Prištine, sračunata da izazove nestabilnost i odvrati što je moguće veći broj građana od izlaska na lokalne kosovske izbore, 3. novembra.

Đurić: Mora se poštovati dogovor o putovanjima na Kosovo
 

"Mislim da su politički krugovi u Prištini procenili da za srpske interese na Kosovu i Metohiji predstavlja ozbiljan i suviše veliki korak napred ukoliko bi u najmanje deset opština srpska zajednica osvojila ubedljivu većinu i da mnogi razmišljaju o tome kakva je budućnost rešavanja statusnog pitanja u uslovima u kojima su srpske institucije potpuno legitimisane kroz ovaj izborni proces", rekao je Đurić.

On je dodao da ga zbog toga ne čudi što ekstremni krugovi u Prištini pribegavaju i zastrašivanju, koje neće odvratiti Srbe ni od učešća u izbornom procesu, ali ni od nastojanja da građanima Srbije na Kosovu bude preneta poruka o značaju učešća na izborima 3. novembra. Na pitanje da li će predsednik SNS Aleksandar Vučić i ministar Vulin ići 31. oktobra na Kosovo, Đurić je rekao da, s obzirom na ukupnu situaciju, nije zahvalno spekulisati datumima.

"Ono što je sasvim sigurno je da dogovor o slobodi kretanja mora da se poštuje. To je nešto što je dogovoreno na najvišem nivou i u pitanju je kredibilitet ne samo Beograda i Prištine, nego i Evropske unije, koja je bila posrednik i garant u postupku dogovora", rekao je Đurić.

Upitan da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić ići na Kosovo uoči izbora, Đurić je rekao da je veoma važno da se dogovor o putovanjima poštuje u celosti.

"Ne možemo stvarati uslove koji su poražavajući ili koji su suprotni onome što je dogovoreno u Briselu. Ne možemo ograničavati slobodu kretanja i ne poštovati sporazum o slobodi kretanja", rekao je on.

Upitan o najavama zamenika predsednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimira Pantića o mogućnosti bojkota izbora ukoliko se sa biračkih spiskova ne ukloni oznaka republike Kosovo, Đurić je rekao da se u Briselu konstantno razgovara o tome kako da svi tehnički aspekti budu u sklopu sa sporazumom.

"To znači da ovo jesu statusno neutralni izbori i da svi elementi ovih izbora moraju da uvažavaju minimum interesa obeju strana", rekao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 16:46
Šiptari su svoje rekli . ČIK neka im Vulin stane na crtu ? AKO SRBI IZAĐU NA IZBORE ONI SAMIM TI DOBROVOLJNO IZLAZE IZ SRBIJE . MISLITE O TOME .
Nedelja 27.10.2013. 17:11
Koga to "NAS" ?? vi odavno niste "MI" ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online