Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.10.2013.
03:09
Piše: Dušan KRAJČINOVIĆ A

Priča o Jovanki Broz (4): Kost u grlu glavešina

Dragomir Popov, nekadašnji direktor Savezne direkcije za imovinu Republike Jugoslavije, želeći da nam koliko-toliko pomogne da se sretnemo sa Jovankom Broz, a možda i da nas uveri da stvarno ima najbolje namere da joj pomogne, dao nam je još 2001. godine telefon Jovankine sestre Nade, koja nam je pružila mnogo podataka. Ali, i pored svega, susret i viđenje sa Jovankom Broz nije uspela da nam utanači.

Pripisivano joj i da je htela da sruši Tita i dovede neke generale na vlast: Jovanka Broz
 



NEKO JE UPRO PRSTOM
Koliko je Jovanka Broz i danas medijska ličnost prvog reda svedoče svakojake vesti koje novine brže-bolje, i ne želeći da ih provere, objavljuju: "Tito je 1977. godine kod Bugojna ustrelio medveda kapitalca, svetskog prvaka koji je vredeo 439,42 poena, po svim svetskim tablicama, dobivši tako laskavu titulu najboljeg lovca na svetu", pisao je nedavno jedan tabloid. "No, u zagrebačkom lovačkom muzeju tik uz Titovog medveda stoji jedan manji, medvedić, koga je lično svojom rukom odstrelila Jovanka Broz!" Smešno je i nama. A verujemo da će, bude li ovo pročitala, i nju uveseliti. Ali, hartija trpi sve. 


Makedonski sledbenici bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita organizovali su 25. maja (2005. godine) u Skoplju grandiozan slet nalik na nekadašnju masovnu manifestaciju u zajedničkoj Jugoslaviji organizovanoj na Stadionu JNA povodom Titovog rođendana i Dana mladosti. Istovremeno, skopska Građanska nestranačka asocijacija za čuvanje uspomene na lik i delo J. B. T. na skopskom Gradskom stadionu organizovala je završnu priredbu povodom dolaska štafete mladosti na koju su pozvali Jovanku Broz, ali i mnoge poznate estradne zvezde bivše Juge. Do pred samo održavanje priredbe organizatori nisu znali kome da predaju štafetu mladosti! Gospođa Jovanka Broz, naravno, iako pozvana u Skoplje, nije otišla.

Treća najlepša žena na svetu!

U anketi svetski poznate asocijacije za izbor najlepših žena sveta MSNBC sredinom šezdesetih godina prošlog veka Jovanka Broz svrstana je među tri najlepše žene u istoriji sveta. Na prvom mestu našla se egipatska faraonka prelepa Nefertiti, na drugom Merilin Monro i na trećem - Jovanka Broz.

Jovankina sestra Nada i njena deca su među malobrojnima koji viđaju Jovanku.


- U prizemlju kuće u kojoj živi Jovanka Broz su momci iz obezbeđenja. Ona stanuje na spratu. Zapravo, od tolikih soba u kući koristi samo dve, ali je u njima zimi užasno hladno. Kuća čas ima, čas nema grejanje, više je hladno nego toplo jer kotlarnica je malo-malo, pa u kvaru - pričala nam je sestra Nada. - S obzirom na to šta je sve preživela u ovih tridesetak godina, i dobrog je zdravlja. Zimi se obično prehladi, hladnoća joj nikad nije prijala, teško ju je podnosila i u ratu, dok je bila mlada, a kamoli sada u ovim godinama u čemerno hladnom stanu. Čovek i ne može da bude raspoložen, pa stoga s pravom postaje nervozna. Zimi je gotovo neprekidno u krevetu, ispod ćebeta, a da se ne smrzne spasava je i džemper-prsluk od debele vune iz Sirogojna koji sam joj poklonila pre nekoliko godina.


Pune tri decenije, od trenutka kad se i udala za Tita, Jovanka je nekome kost u grlu. Smenjivali su se savezni i republički funkcioneri, partije na vlasti, umišljeni Titići i imitatori Tita, a njoj je bilo isto: teško i nikako. Otuđena, odbačena, skrajnuta u samoću da ne bi bila poštovana i voljena, nikad nije ni reč progovorila zašto je to tako. A zna, sigurni smo... Ono što joj je pripisivano, da je htela da sruši Tita i dovede neke generale na vlast, svoje, nabeđivali su je, miljenike, i sebi potčinjene, nikada niti je dokazano, ozbiljno sudski proveravano, a kamoli dokazano. Ili, ako i jeste, nije to učinjeno javno, jasno i glasno. Kao što je i red. Uz svu priloženu dokumentaciju i dokaze i pokazano narodu.


Ne. Neko je samo upro prstom!

Priča o Jovanki Broz:

1. Prognana iz javnosti

2. Sloga pred kamerama

3. Tajni memoari

Da je uostalom kriva, odavno ne bi bila u vili, već u zatvoru. Što narod kaže, ispada da je kriva zato što je živa. A bar po onome kako je izgledala kad smo je videli, malo popričali i fotografisali, nadživeće mnoge od onih koji su je oklevetali.


Neverovatno je da se, evo, već četvrt veka odnos države prema supruzi pokojnog predsednika Josipa Broza ne menja. Od njegove smrti 1980. godine menjali su se državni i partijski funkcioneri na najvišim mestima i svi su prema njoj bili isti, ili slični. Ponašali su se kao ljudi koji imaju nasleđen veliki problem od koga se treba što više sklanjati, bezmalo bežati što dalje. Takvo ponašanje bilo je donekle shvatljivo kad je reč o generalnoj politici koja je vladala neposredno posle smrti J. B. Tita. Bili su to članovi tog čudno sklepanog kolektivnog Predsedništva SFRJ koje je trebalo da odglumi Tita i sprovede geslo: "I posle Tita Tito", s čim se, osetili smo na svojoj koži, baš i nisu proslavili. 'Ajd da im spomenemo i imena: Lazar Koliševski, Cvijetin Mijatović, Sergej Krajger, Petar Stambolić, Mika Špiljak, Veselin Đuranović, Sinan Hasani, Lazar Mojsov, Janez Drnovšek, Bora Jović. Znali su da od 1977. godine, kad je optužena da je nelojalna Titu i da mu ne misli dobro, kad su je praktično razveli sa Titom, Jovanka Broz nije Tita ni videla. Nekoliko izmenjenih pisanih poruka, moguće i krišom prošvercovanih (baš bi bilo interesantno da nas je gospođa Broz primila i ispričala nam nešto o tome), do nekoliko, opet možda tajnih telefonskih razgovora s Titom. Sve se završilo, a za nju čini se i počelo 1980. godine iskrenim bolnim plačom nad odrom mrtvog muža.

Razmirice rastu

Jovanka Broz je 1971. bila izložena osudi maspokovaca u Hrvatskoj. Pevalo se: "Druže Tito ostavi Jovanku, Srpkinja je, j... majku". A 1975. pred uzvraćenu posetu švedskom kraljevskom paru, Jovanka je stavila ultimatum: Tito putuje ili njom, ili sa ađutantom generalom Milanom Rapom. Tito je odabrao generala, a Jovanka je tek naknadno primila odlikovanje koje joj je bilo namenjeno. Naredne godine održava se u Kolombu Samit nesvrstanih, i tu isplivavaju ozbiljne razmirice među Brozovima, zbog jedne lepe maserke. Jovanka je potom stavljena u kućnu izolaciju zbog "afere general Jovanić". Tito je 1977. bez Jovanke krenuo na spektakularnu turneju po Severnoj Koreji i Kini, posle koje se prekidaju kontakti među supružnicima iako su često bili pod istim krovom.


NOĆNO ISELJAVANJE
Četvrtog maja te godine umro je Josip Broz Tito. Sahranjen je u Kući cveća, a pošto prizor polaganja kovčega u grobnicu nije pokazan, krenula su nagađanja da li se Titovo telo uopšte nalazilo u sanduku. Ako se isključi takva nedoumica, onda je Broz sigurno sahranjen u civilnom odelu, a ne u pešadijskoj maršalskoj uniformi kako je predlagao general Ljubičić. Sigurno nije ni balsamovan, a amputirana leva noga mu je sačuvana i pridodata telu. Šta o ovome zna Jovanka? Iste godine, 10. jula, obijena je Jovankina spavaća soba u rezidenciji u Užičkoj ulici. U noći, 30. jula, Jovanka je preseljena. Zvanično, ona je "dislocirana" odmah preko puta u vilu u ulici Bulevar Oktobarske revolucije (danas Bulevar mira) broj 75. Dozvoljeno joj je bilo da iznese samo 198 raznih stvari, od mesingane vazne, do plakara za odeleo, i svog veša. Na istom "dislociranom mestu" proslavila je 2004. 80. rođendan, a prve komšije su joj princ i princeza Karađorđević, stanari Belog dvora.

Sledeći nastavak - Priča o Jovanki Broz (5): U zatvoru bez rešetaka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online