Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.10.2013.
04:26
Piše: Dušan KRAJČINOVIĆ A

Priča o Jovanki Broz (3): Tajni memoari

Pitanje zašto Jovanka Broz 4. maja 2005. godine, kao i prethodnih godina, među prvima sa buketom karanfila nije došla u Kuću cveća, ipak je ostalo bez odgovora. Kad nema prave istine, onda svašta može da se piše. Protiv toga se ne može. Prostora za laž ima uvek. No, jedna Jovankina rođaka zamolila nas je da ne napišemo, "najbliža", rekla nam je i pre nego što smo popričali i videli je na prozoru, da je Jovanka veliki borac i laf, da je dobro, da joj prijaju toplota i leto i da nipošto ne verujemo zlim jezicima. A što 4. maja 2005. nije bila na grobu Josipa Broza, ili je bila, kad je ona htela, ostaće tajna.

Kako joj je bilo samoj u zapuštenoj kućerini od 650 kvadrata znali su samo ona i nekoliko članova njene porodice: Jovanka Broz
 


KROJAČI SUDBINA
Ali, da Jovanka Broz nije bolesna i prikovana za bolesničku postelju uverili smo se i sami. Na gornjem spratu vile, "kućerine" na Dedinju, jasno se vide razmaknute zavese na prozorima, a naveče upaljeno svetlo koje odaje njeno prisustvo. Gleda televiziju, čita, ponešto i zapisuje. Kako joj je, kako se oseća u praznoj, zapuštenoj kućerini od 650 kvadrata znaju samo njena duša i preostali članovi porodice kojih je malo. Jovankina komšinica iz kuće pored njene tvrdi da "gospođu Broz ne viđa baš često jer gotovo da i ne izlazi". Zdrava je i bolesna. Koliko zdrava i koliko bolesna može da bude žena zašla u devetu deceniju života?

Poklon na analizi

Ivo Eterović o Jovanki Broz priča sa mnogo poštovanja, rado i lako. Prijatelji su godinama. Tu skoro ispričao je da mu je žao što su mnoge njegove kolege za poslednjih 25 godina, čak i njegovi dugogodišnji divni prijatelji, novinari, ostali kratkih rukava, iako se iz petnih žila trudio da umilostivi Jovanku da ih primi. Svi su se neobavljena posla vraćali sa zaključane kapije Jovankine kuće. Jednom prilikom doputovali su novinari iz Mađarske rešeni da se sretnu sa najintrigantnijom udovicom socijalističkog lagera. Posle duže zvonjave i čekanja (kao i mi) otišli su ostavivši na kvaki zakačenu bocu sjajnog mađarskog vina, namenjenog nesuđenoj sagovornici. "Podsetio sam je na tu flašu vina!". "Da, obezbeđenje je odnelo na hemijsku analizu, a kada su se uverili da je bezopasno, doneli su mi ga...".

Dokaza za svaku od tvrdnji ima i nema. Tačno je, dakle, sve što neko kaže, ili izmisli. A činili smo sve što smo u godinama novinarskog života naučili ne bi li uspeli da jedini od svih novinara za deceniju i po govori za naše "Vesti". Govorili su nam njeni prijatelji, ili oni koji se samo tako predstavljaju, a mi smo beležili i slušali sve. Njen život, toga je i sama svesna, odavno ne pripada samo njoj. Htela ili ne. To šta joj se dešava, ili što joj rade, deo je i naših života i - naše budućnosti.


Ispovest jugoslovenske maršalice, sa kojom je Tito tri decenije delio radosti života, žene, to se niko i ne usuđuje da porekne, "koja je bila siva eminencija dedinjske bele rezidencije", koja je na potpuno isti, odmeren ali katkad i žustar, liderski način, istim glasom, rečima i tonom razgovarala sa sobaricama i generalima, predsednicima republičkih komiteja CK SKJ i kuvaricima, poštujući ih ili ne poštujući, zavisno od toga šta su zaslužili, prvi je najavio Vladimir Dedijer, akademik koji je slavu stekao upravo kao Titov biograf. Uz maršala Tita, svog muža, družila se sa stotinama predsednika, kraljica, filmskih diva, ali je slušala i Titova šaputanja sa Hruščovom, Naserom, Kenedijem, Kastrom... Dedijer je tvrdio da je Jovanka već napisala "sve što je imala važno da kaže", da je uspela da zavara čuvare Titovog dela, da je tekstove skrivala u veš mašini i tako ih spasila od policijske zaplene. Uspela je, a ona je žena koja mnogo zna, plašio je Dedijer mnoge, da svoje memoare prokrijumčari kod prijatelja u Indiji, da ih uruči pokojnoj Indiri Gandi, koja joj je obećala da će tamo biti prevedeni i objavljeni. Kada, zna se. Onda kada se memoari obično i objavljuju. Posle ovozemaljskog života.

Toliko o jednom periodu njenog života. Dedijer nije stigao da zapiše i onaj drugi, možda i važniji, tajnovitiji: dolazak na političku scenu i izrastanje porodice Milošević u "krojače sudbina" ne samo srpskog, već i svih naroda bivše SFRJ, o kome jedan od posetilaca veoma posećenog sajta Foruma B92, kaže: "Treba li i pominjati da bi Titova udovica, iako je u nekoj vrsti kućnog pritvora, možda mogla mnogo da kaže i pomogne i u osvetljavanju Slobinog dolaska na vlast.

Brionski plenum

Tek 1952, godinu dana posle gotovo tajnog venčanja, Jovanka je prvi put javnosti predstavljena kao Titova supruga, na svečanosti priređenoj u čast britanskog ministra inostranih poslova Entonija Idna. Tri godine kasnije, u maju, Jovanka odustaje od puta sa Titom po Indiji i polaže veliku maturu u gimnaziji na Banovom brdu. Pridružila mu se 1961. na afričkoj turneji. Pratila ih je brojna svita. Jedan od pratilaca Lazar Koliševski, protestovao je zbog svog tretmana. Tvrdio je da je on drugi čovek delegacije, a to su Brozovi okarakterisali kao puč. Rasplet se završio bez posledica, ali su čarku zapamtile obe strane. Godine 1964, prilikom posete predsednika Čehoslovačke Antona Novotnog i njegove žene Božane, ozbiljno su se sporečkale kume, Jovanka i Slavka Ranković. Ni muževi nisu uspeli da ih izmire. Godine 1966. dogodila se čuvena afera prisluškivanja i Brionski plenum, na kojem je Jovanka dežurala sa pištoljem plašeći se odmazde rankovićevaca. Tada je osuđena tajna policija Udba, a njen šef i idol Ranković je sklonjen.


GENERALOV ŠTIĆENIK
Slobodan Milošević je bio štićenik i favorit (o tome nam je svojevremeno za života veoma detaljno pričao i nedavno preminuli Dragoslav - Draža Marković) bolesno ambicioznog Titovog generala Nikole Ljubičića o kome bi Jovanka imala šta da kaže. Zaista je šteta što Jovanka Broz, zatočena ili izgnana čami u kućnom pritvoru. Ona je svedok jedne epohe. Rekosmo, nije poznata sudbina njenog dnevnika, ili više dnevnika... Možda bi Jovanka mogla da objasni i poreklo Mire Marković? Ko je ona uopšte? Kako je uspela da pridobije toliku moć u Srbiji? To ni Jovanki nije pošlo za rukom, jer Tito je bio državnik a ne papučić k'o Sloba".

Priča o Jovanki Broz:

1. Prognana iz javnosti

2. Sloga pred kamerama

Znamo da ko svoje tajne čuva za sebe, ostaje uvek svoj gospodar. Znamo takođe da žena može sačuvati tajnu samo ako joj niste rekli da je to tajna. Jovanka Broz, međutim, ma koliko se neki trudili da je takvom učine, nije obična žena. Ona je istorija; rečita potvrda istine da istoriju čovečanstva i ne čini ništa drugo do biografije velikih ljudi. Svaki čovek ima neku tajnu o kojoj nikada u životu ne govori. Davno prošle stvari, sramote, pustolovine, boli srca ili ranjavanja duše. Najzanimljivije bi štivo bilo ono koje bi neko na svom samrtnom krevetu ispričao iskreno i istinito, progovorivši o svim tajnama što ih je za života prećutkivao.

Sledeći nastavak - Priča o Jovanki Broz (4): Kost u grlu glavešina

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online