Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.10.2013.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Bivša vlast znala i prećutala kriminal

Kreditima iz Fonda za razvoj Srbije, dodeljivanim po matrici sličnoj velikoj aferi sa Agrobankom, baviće se stručnjaci Ministarstva privrede, ali je pod znakom pitanja da li će iko odgovarati za još jednu u nizu pljački građana.

Delili šakom i kapom: Verica Kalanović i Mlađan Dinkić

U Vladi Srbije se, prema saznanjima "Vesti", razmišlja da se posle analize rada Fonda, iz kojeg je tokom decenije otišlo oko 2,5 milijarde evra kredita tajkunima i političarima, ta institucija u idućoj godini pripoji Agenciji za osiguranje i finansiranje kredita. Izvor "Vesti" kaže da nije izvesno hoće li posle izveštaja o rasipništvu Fonda uslediti istraga policije i tužilaštva.

Pročitajte još:

* Fond za razvoj: Opljačkali narod i nikom ništa!

- Teško je to reći, pošto Ministarstvo privrede radi globalno, a ne bavi se pojedinačnim slučajevima. To, međutim, ne sprečava taj resor da redovno komunicira s policijom i tužilaštvom ukoliko naiđe na malverzacije - objašnjava naš sagovornik.


Ministarstvo privrede je privremno obustavilo isplatu kredita, ali rad ovog Fonda i dalje prati niz nepoznanica za građane koji su kao poreski obveznici bili finansijeri tajkuna poput najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića, trgovaca strujom Vojina Lazarevića i šećerom Miodraga Kostića. Radilo se netransparentno, a uvid u zapisnike sa sednica upravnih odbora nije bio moguć. I dalje nema odgovora na pitanje zašto je rad jedne finansijske institucije politizovan učešćem više ministara u njenom Upravnom odboru.
 

Madžar: Skandalozno

Fond mora da izvrši selekciju biznisa koje će kreditirati i, za razliku od komercijalnih banaka, to mora da bude javni podatak. Javnosti na uvid mora da se daju i otplate mesečnih rata kredita. Ovako kako se radilo u Fondu je, prema oceni ekonomskog stručnjaka Ljubomira Madžara, prava sablazan.
- Tu su se uplitali nerelevantni politički interesi i veze političara, ne samo u Fondu već i u Razvojnoj banci Vojvodine - kaže Madžar.

Da je reč o političko-finansijskoj instituciji ukazuje ekonomski analitičar Ruža Ćirković. Ona kaže da Fond "finansira sve one koje banke neće".


- Tačno je da su svi tajkuni od Fonda dobili pare i nema sumnje da je pristup tim sredstvima velika privilegija jer je od kamate koja ide na tri do četiri odsto, veća inflacija. To pokazuje i da prostor za zloupotrebe postoji - kaže Ćirkovićeva.


Ona podseća da je krajem 2010. državni revizor Radoslav Sretenović rekao da ne može da daje mišljenje o finansijskom izveštaju Fonda, što znači da je negativno ocenio taj rad, kao i da je podneo tri prijave protiv rukovodilaca za privredni prestup.


- To je već bilo uznemirujuće za javnost jer neki nisu dobijali kredite, a drugi jesu i više puta. Ne znam zašto o Fondu nisu raspravljali parlament i Vlada - pita Ćirkovićeva i dodaje da u izveštaju revizora na 200 strana ima dovoljno slučajeva kreditiranja iz kojih se mogu izvesti zaključci kako su se sredstva delila.
 

Dinkić carovao

Upravni odbor Fonda je, u vreme bivše Vlade i izveštaja revizora, vodio Mlađan Dinkić. Prema podacima Agencije za privredne registre, Fond je 2011. imao gubitak od 3,8 milijardi dinara. U novoj Vladi Dinkić je to mesto prepustio najbližoj saradnici Verici Kalanović sa čijim je dolaskom bio ispisan skuplji finansijski plan za 2013. Troškovi sa prošlogodišnjih 308 miliona povećani su na 390 miliona dinara.
Sada je na čelu Upravnog odbora Fonda novi ministar za regionalni razvoj naprednjak Igor Mirović.

POVEZANE VESTI

Petak 25.10.2013. 17:17
Kada sam video SPISAK LOPOVA koji su dobili pare jasno mi je da ti PLJAČKAŠI DOK JE OVE VLASTI NEĆE ODGOVARATI .
Sreda 13.11.2013. 18:51
Nije mi jasno ko služi kazne po srbijanskim zatvorima, kada su svi ovi, koji su opljačkali državu i narod još uvijek na slobodi i još uživaju privilegije ! Zašto nas uopšte obavještavaju, bolje da ćute svoju sramotu i saučešće !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online