Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 24.10.2013.
12:33
Đ. Barović, R. Lukić - Vesti A

Hteli opelo za Jovanku?!

Organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz, supruge osnivača i doživotnog predsednika SFRJ, dogovorio je gotovo sve detalje sahrane koja je planirana u subotu, u Kući cveća. Ali, kako "Vesti" saznaju, mnogo manji problem bio je najavljeni govor premijera Srbije Ivice Dačića od toga da li da se ukop obavi u skladu sa pravoslavnim običajima, odnosno u prisustvu sveštenika.

Precizirani detalji sahrane Titove udovice Jovanke Broz
 



- Mada su i Tito i Jovanka bili zakleti ateisti, postojala je ozbiljna ideja da ona bude sahranjena uz crkveni obred, ali se postavilo pitanje kako to može biti izvedeno kada će njena grobnica u svakom smislu, pa čak i u fontu slova, podsećati na Titovu - kaže naš izvor.
 

Tajno pismo

U javnosti se pojavilo i navodno Jovankino pismo čelnicima Srbije u kome ih ona obaveštava o svom teškom životu i da jedva sastavlja kraj sa krajem. Njen dugogodišnji advokat, Toma Fila kaže da o tome ne zna ništa.
- Ukoliko je i pisala nekom od zvaničnika Srbije to nije išlo preko mene već sam i ja o tome pročitao iz novina - kaže Fila.

 

Opljačkan stan sestre Zore

Na dan kada je Jovanka Broz preminula, 20. oktobra, provalnici su obili stan njene sestre Zore Aleksić. Ona nije bila voljna da kaže šta su lopovi odneli, ali je druga Jovankina sestra, Nada Budisavljević, uplašena zbog ove pljačke, odmah zamenila vrata, novim sigurnosnim.

U Patrijaršiji, ujedno i Beogradskoj eparhiji, "Vestima" je rečeno da im se niko nije obratio povodom mogućeg opela, ali objašnjavaju da je verska sahrana moguća zato što je Jovanka Broz krštena pošto je rođena pre Drugog svetskog rata. Takođe, moguće je da bude sahranjena bez krsta poput Slobodana Miloševića. S druge strane, u Organizacionom odboru tvrde da crkvenog opela sigurno neće biti zato što je porodica odbila takav predlog.
 

- Predložena im je i ta mogućnost, ali posle konsultacija unutar porodice, složili su se da ne bude opela - objašnjava naš izvor koji kaže da će premijer Dačić sigurno održati oproštajni govor, ali i da će ova sahrana koštati "kao i svaka druga" u zemlji.


- Grobnica će biti pokrivena mermerom, ali JKP Pogrebne usluge će naplatiti samo materijal i to će biti sav luksuz jer porodica nije imala drugih zahteva - kaže ovaj član Organizacionog odbora.


Radnici JKP Pogrebne usluge Beograd tokom jučerašnjeg dana završili su ne samo sa iskopavanjem grobnog mesta koje će se nalaziti levo, metar od Titove grobnice, i to na prostoru koji je do sada bio u sitnom belom šljunku i sa ukrasnim biljem, već i sa postavljanjem siporeks blokova na koje će kasnije biti nalepljen mermer. Naime, grobnica će, kako saznajemo, biti istovetnog oblika, ali i od istog, belog mermera kao i Titova. Razlikovaće se jedino u visini ploče i debljini.


- Za razlliku od Titove grobnice koja je visoka 80 centimetara, Jovankina će biti 30 centimetara i sa mermerom debljine osam centimetara što će omogućiti i jednostavnije montiranje. Na gornjoj ploči će istim fontom i zlatnim slovima biti ispisano njeno ime i godina rođenja i smrti - saznaju "Vesti".
 

Duplo veća poseta

Kustos Muzeja istorije Momo Cvijović kaže da će Jovankin grob poremetiti koncept Memorijalnog centra, ali da će suštinski doprineti mnogo većoj poseti nego do sada.
- Titov grob je od 1980. godine do danas posetilo 20 miliona ljudi, a očekujem da će se te posete, posebno sledećih meseci, znatno intenzivirati - kaže Cvijović.

Završne pripreme: Čišćenje ispred Kuće cveća

Bila je majka Jugoslavije

Aras Balić, naš zemljak iz Rintela kod Hanovera, koji je Jovanki pre odlaska u bolnicu ponudio gostoprimstvo u svom domu i lečenje u Nemačkoj, odmah posle vesti o njenoj smrti u razgovoru sa našim dopisnikom izrazio je veliku tugu i zamolio da porodici i poklonicima prenesemo njegovo duboko saučešće.


- Veoma sam tužan što je ovaj svijet napustila drugarica Jovanka Broz. Njenim odlaskom ostala je velika praznina u mojoj duši. Praznina i sjećanje na SKJ i lijepo vrijeme provedeno u zemlji koju su Tito i Jovanka vodili. Draga Majko Jugoslavije, bilo mi je veoma žao što nisi došla kod nas u Nemačku, ali sam bio veoma počastvovan zahvalnošću koju si za moje ponuđeno gostoprimstvo uputila putem novinara Žarka Jokanovića, pisca tvojih memoara - rekao je Balić za naš list.


On je dodao da i pored svega što se dogodilo na našim prostorima, ostaje veran idejama za koje su se Tito i Jovanka borili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online