Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.10.2013.
08:19
D. N. Petrović - Vesti A

Svetinju na Zlataru čuvaju protini potomci

Lepo vreme u oktobru ide naruku majstoru Mihajlu Miletiću iz Drmanovića koji žuri da, pre prvih kiša, novom borovom šindrom pokrije crkvu - brvnaru u selu Radijevići na Zlataru.

Na grobu u porti: Ćerka Dragica sa potomcima
 


Kad krov bude gotov i crkva bude potpuno zaštićena od vremenskih neprilika, majstori će nastaviti radove u unutrašnjosti, biće sanirane pukotine na kamenom zidu i ponovo će biti postavljeni stubovi u podrumu ispod poda crkve. Ako sneg i mraz ne porane, majstori će izbetonirati i urediti staze u porti svetinje.


Crkva Svete trojice u Radijevićima stara je više od 200 godina. Građena je po ugledu na drevne kuće, sa kamenom apsidom i od brvana, ima i podrum u kome je nekada bila škola, redak je primerak narodnog graditeljstva i kao kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja, pod zaštitom je države. Radovi se izvode po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.


U crkvi se čuvaju i vredne ikone Andrije Raičevića koje se smatraju najstarijim i najvrednijim ikonopisnim delima tog vremena koje su do danas očuvane u crkvama-brvnarama Srbije.

Dobija novi krov: Crkva u Radijevićima
 


Krov je prokišnjavao i pretilo mu je rušenje, ekipa majstora na čelu sa Mihajlom Miletićem najpre je zamenila deo greda i utegla krovnu konstrukciju, a trenutno je u toku slaganje 20 kubika borovine koja je danima tesana, sušena i pripremana za u šindru. Crkva će biti obezbeđena za duži period i neće izgubiti ništa od svog originalnog izgleda, priča Mića Ćenadić, protojerej-stavrofor koji nadzire obnovu i stara se da svetinja bude potpuno zaštićena.

Novi zvonik i ograda ranije urađeni 


Crkvu Svete trojice u Radijevićima sagradio je 1808. godine, na proplanku iznad sela, sveštenik Vasilije Purić koji je ovamo došao sa obala Tare, rodonačelnik lože koja je dala čak osam služitelja oltara u ovoj svetinji. Poslednji je bio Relja Purić (1902 - 1944), sveštenik čiji su život, krajem Drugog svetskog rata, u bratoubilačkim sukobima na Zlataru, prekinuli komunistički meci. Upravo potomci Relje Purića, koji počiva u porti crkve, ćerka Dragica Dimkić (86) i njeni sinovi: Milan, Dejan i Zoran Dimkić, svi građevinski inženjeri u Beogradu, pokrenuli su prošle godine obnovu crkve i njeno uređenje. Najpre je podignuta ograda, a tokom prošle godine do tada metalni stub za zvonik (od dalekovoda) zamenjen je novim zvonikom sagrađenim u istom stilu kao i crkva Svete trojice.


Kako ističe protojerej Đenadić, osim porodice Dimkić, sredstva za obnovu crkve u Radijevićima obezbedili su kanadska eparhija, skupština opštine Nova Varoš, mileševska eparhija, deo monaštva i pojedinci iz ovog kraja.

Olga pored Relje

Kada su pripadnici partizanske jedinice 1944. godine tokom noći opkolili kuću prote Relje Purića i počeli da je pale, njegova supruga Olga Purić (1903-1969), koja potiče iz ugledne porodice Čkonjević iz Štitkova, izbacila je kroz prozor posteljinu na koju su skočile ona i ćerka Dragica, a Relju su posekli mitraljeski meci.
Olga je posle rata pet godina provela u zatvoru, a Dragica je sa 17 godina, teško bolesna i siroče, morala da se bori za život. Danas ima divnu porodicu koja je prošle godine ispunila zavet majke na samrti da bude sahranjena pored svog supruga, prote Relje u porti crkve Svete trojice u Radijevićima.


Duhovni stožer

Osim što ispunjavamo bakin zavet i evociramo uspomenu na našeg dedu, crkvu Svete trojice obnavljamo, jer se radi o divnom spomeniku kulture i stožeru narodnog duha, verujemo da će ova svetinja biti ogledalo i ponos sela. Verujemo da će doprineti da očuvamo naše korene i našu tradiciju, kaže Milan Dimkić.

Četvrtak 24.10.2013. 09:01
Bog vas blagoslovio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online