Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.10.2013.
02:06
Piše: Dušan KRAJČINOVIĆ A

Priča o Jovanki Broz (1): Prognana iz javnosti

Priča o Jovanki Broz koja sledi nastala je 2005. godine iz pera Dušana Krajčinovića, novinara i saradnika "Vesti". Njemu je tada prvom pošlo za rukom da Titovu udovicu, posle decenija ćutanja, nakratko izvuče iz duboke anonimnosti u koju se povukla i odobrovolji za razgovor.

Prva dama SFRJ: Jovanka Broz se 2005. godine novinaru "Vesti" pojavila na prozoru da bi odagnala glasine da je na samrti

USELJENA NA SILU
"Živa sam, vidite!" Jovanka Broz, udovica jedinog predsednika SFRJ, prvi put nije položila buket crvenih karanfila, svog omiljenog cveća, na grob Josipa Broza u Kući cveća, na 25-godišnjicu njegove smrti, 4. maja ove godine. Šta se dešava sa dugogodišnjom prvom damom Jugoslavije? Jovanka Broz već par godina i ne izlazi iz kuće, ni u kupovinu. Jede ono što ima. Jednom nedeljno joj momci iz obezbeđenja (trojica ih je) donose hranu. Kad svrati neko od rodbine, za praznik, ili njen rođendan, na stolu se nađe i voće. U takvim prilikama, kad ima, Jovanka i te kako ume da odabere. Tada, voli da pojede par zalogaja dimljenog lososa ili popije gutljaj dobrog vina. Kao u dobra stara vremena. Ali, to su tek retke prilike.


Iz "viletine i trule kućerine", kako naziva svoj sadašnji dom u koji je na silu useljena i u kome živi četvrt veka, ne odgovara na telefonske pozive. Da li su popravljeni struja i grejanje, zbog čega je zimu provela ispod ćebadi u sobi sa urušenim krovom koji prokišnjava? Koliko je iskrenosti u pozivima zvaničnika da se iseli iz oronule kuće i pređe u stan dostojan njene ličnosti i godina?


Mozaik neispričane priče o Jovanki i njenim poslednjim godinama sa Josipom Brozom popunjava se i ovih dana, ma koliko ona izbegavala da javnosti otkrije svoje uspomene. Nečijom voljom, 81-godišnja udovica Jovanka Budisavljević Broz, još za života Tita u njegovim poslednjim godinama, pa i kada je bio prikovan za postelju, postala je izgnanik iz javnog života. Posle njegove smrti, već dve i po decenije ona je i zatočenik vile u Bulevaru mira 75. Bliži li se kraj toj čamotinji?


Zvonili smo uporno. Sa kraćim prekidima punih pet minuta odlazeći i vraćajući se do zvonca. Četvrtak, 16. jun, oko podneva. Bilo je sparno, slutilo je na kišu... Predosećali smo da nam metalnu, zelenkaste boje - ko zna kad poslednji put ofarbanu - kapiju prostranog dvorišta niko kao i mnogo puta dotad neće otvoriti. Upadljivo širok otvor za poštansko sanduče na kapiji zaličio je na razjapljenu zverinju čeljust.

Trula kućerina: Poslednje prebivalište Titove udovice
 


Jedina stanarka oronule vile u Bulevaru mira 75 na Dedinju, Jovanka Broz - to smo znali od ranije - zbog urušenog krova i posle kiša uvek vlažnih zidova strepi od pljuskova, čak i onih plahih, letnjih. Zbog snegova i zime mnogo je propatila. Strah pripada čoveku isto toliko koliko i sve drugo što ga čini čovekom. Nezdravo je, kažu ostati bez straha, jer to je kao da je neko postao slep.


Momak iz obezbeđenja, nekadašnje Titove rezidencije, preko puta ulaza u vilu u kojoj sada stanuje Jovanka Broz, nemo nas je posmatrao. Gledao je u našem pravcu sa kapije, o ironije, ulaza u Beli dvor, njenog nekadašnjeg doma u kome je tri decenije provela sa Josipom Brozom, maršalom, svojim suprugom. Momak nije reagovao. Ni glasom, ni pokretom. Bio je nezainteresovan. Kao da nas i ne primećuje. To što zvonimo na kapiji gospođe Jovanke Broz, nije ga zanimalo.

Kuća strave

U kući strave u Bulevaru mira 75, u kojoj bi i Agata Kristi i Žorž Simenon dobili inspiraciju, Jovanka zimi sedi u kaputu, ogrnuta ćebetom. Televizor je jedino što u kući, na svu sreću, radi. Ona pažljivo bira šta gleda. Ponekad nešto i zapisuje. Ili je bar zapisivala. Uveče,oko deset, ponekad i nešto kasnije, odlazi na spavanje - u onu sobu koja je najmanje vlažna i hladna. Kad nekoga i primi, sedi u omalenoj sobi sa stolom, u kojoj su još i dve olinjale fotelje i komoda, sa Titovom slikom u maršalskoj uniformi na zidu, u jednostavnom ramu. Kad bi joj tek tu i tamo, s godine na godinu, ranije, svratio neko od političara, uvodila bi ga u salon koji samo na prvi pogled može da podseti na nekadašnji sjaj ove vile u beogradskom Bulevaru mira.

Ohrabreni njegovom nezainteresovanošću, tužni što posle tolike zvonjave niko ne izlazi iz vile, u kojoj znamo da živi nekadašnja prva dama socijalističke Jugoslavije, saputnica nekrunisanog kralja Balkana i Pokreta nesvrstanih, ohrabrilo nas je da na zvonce "legnemo" još žustrije. Uostalom, zato smo i došli, da je sretnemo i razgovaramo s njom desetak minuta, ili makar minut, da samo vidimo da li je živa. Čak smo i lupali po metalnoj kapiji da bismo privukli njenu pažnju. Jednom, dvaput, triput... Možda zvono ne radi. Ima li u kući uopšte struje? Da li je živa? Može li nas čuti?


Otkako je četvrtog maja, na 25-godišnjicu Titove smrti izostao njen buket karanfila koji je uvek dosad oko 7.30 časova polagala na Titov grob u Kući cveća, medijske i čaršijske spekulacije munjevito su se umnožavale: bolesna je, i to teško; ne ustaje iz kreveta; da li je u bolnici; vlast o svemu ćuti? Želja je bila da saznamo istinu, da dobijemo prave odgovore.


Cimali smo kapiju još jače, hvatali za kvaku, jedino ne pokušasmo s onim: "Eheej, ima li koga?!" Niko nije odgovorao. Odjednom, tačno u 11.57, Jovanku je pobedila znatiželja. Nije odolela da vidi "ko to tamo lupa". Zavesa na prozoru, otvorenih metalnih žaluzina, u prizemlju, žustro je razmaknuta. Na prozoru se pojavila Jovanka Broz. Stasita, uredno počešljana, u elegantnoj teget haljini, nasmejana, dostojanstvena.
 

ZNATIŽELJA POBEDILA
Mahnuli smo joj. Otpozdravila nam je mahnuvši. - Kako ste? - pitali smo prodornim glasom, sa nekih desetak metara. Delila nas je ograda. -Dobro, dobro sam - čuli smo jasno. - Kako je zdravlje? Vidimo da ste zdravi i da dobro izgledate. Lep je dan! - Volim kad je lepo vreme.


- Mi smo iz redakcije "Vesti". Raduje nas što vas vidimo. - Drago mi je što je tako! - Pokušaćemo da preko vaše sestre ugovorimo susret. Voleli bismo da malo popričamo. - Pozdravljam vas, hvala vam... - odgovorila je uz njen poznati šarmantan osmeh. - A, susret?


Samo je slegla ramenima. Mahnula nam još jednom u znak pozdrava i užurbano se odmakla od prozora. Zavesa je ostala odškrinuta. Videli smo da gleda u našem pravcu dok smo odlazili. Iskreno smo se obradovali. Jovanka u 81. godini izgleda zaista lepo, sveže i nasmejana je. Ljubazna prema neznancima, a kad se setila i prepoznala autora ovih redova sa kojim je svojevremeno preko sestre Zore, koja živi u Beogradu, razmenila nekoliko poruka, još se dostojanstvenije ponela.

Zadovoljno smo stigli u redakciju. Pokazaćemo čitavom svetu istinu: Jovanka Broz je, Bogu hvala, živa i zdrava. Supruga Josipa Broza Tita punih 28 godina, ostala je u sećanju mnogih heroina, a kao udovica, igrom sudbine obespravljena - zatočenica na čijoj strani je uvek bila znatiželjna javnost. Jovanka Broz i danas uživa popularnost, a modna revija ovih dana posvećena njenoj ličnosti sluti da bi ona mogla postati unosan srpski brend.

Detinjstvo u Lici

U porodici Miće i Milice Budisavljevića u ličkom selu Pećani 27. novembra 1924. rodilo se drugo dete, Jovanka. U crkvi na krštenju držao ju je kum Mića Svilar, a obred obavio dobri pop Rade (Korać) kako ga je narod prozvao. Rade je bio otac filozofa Veljka Koraća i stric čuvenog košarkaša Radivoja Koraća. Jovanka je 1936. dobila i drugu sestru, Zoru, i završila je osnovnu školu. Ali, sve tri su naredne godine ostale bez majke. Otac se preženio i otišao u pečalbu u Kanadu. Sedamnaestogodišnja Jovanka je 1941. postala član SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavija), a sastanci su održavani u njenoj kući.

Sledeći nastavak: Priča o Jovanki Broz (2): Sloga pred kamerama

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 07:08
Nameće se pitanje zašto joj bar rodbina nije pomogla? Napravili radnu akciju i pospremili kuću?
Četvrtak 24.10.2013. 12:54
'Zadovoljno smo stigli u redakciju. Pokazaćemo čitavom svetu istinu: Jovanka Broz je, Bogu hvala, živa i zdrava.' A kom to bogu zahvaljujete? Pa vi u tekstu navodite da je zena komunista od 1941 godine. Mi znamo ko je njihov bog ali tada ipak ne biste trebali da koristite veliko slovo. Drugo, muz joj unistio Srbiju vise nego Turci za 500 godina a mi dozvolili da umre prirodnom smrcu u 89.godini usred Dedinja. Trula kucerina od par stotina kvadrata na Dedinju, a zasto je trula? Jel zato sto nema vlasnika od koga je oteta da je odrzava? Lopovi u krstenim zemljama zive u zatvorima a ne u otetim dvorcima. Steta sto paveliceva zena nije ziva, napisali biste lep clanak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online