Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.10.2013.
11:53
RTS A

Prve dame Srbije - ko je tu zaista "glavni"?

Jovanki Broz mogu sve da osporavaju, ali ne i činjenicu da je bila najpoznatija prva dama na Balkanu. Ovih dana se najviše raspravlja o tome koliko se Brozova udovica zaista mešala u visoku politiku doživotnom predsedniku SFRJ i da li joj je namera bila da postane novi Tito. Prve dame i pre i posle Jovanke nisu bile gadljive na politiku, a neke su se uplitale u državne poslove toliko da su dolazile u sukobe sa svojim muževima. Za razliku od njih, prve dame danas gotovo su nevidljive, jer se smanjivanjem uticaja države kruni i njihova uloga. Koja uloga prve dame je bolja?

Špijun ili samo supruga doživotnog predsednika SFRJ?
 

Istoričar Radoš Ljušić kaže da je nesporna činjenica da je Jovanka Broz želela da malo pojača svoj uticaj pred kraj Titovog života. Ipak, sociolog Vladimir Vuletić sumnja da je prva dama socijalističke Jugoslavije imala direktan uticaj na donošenje važnih političkih odluka.
 

Prethodnice Jovanke Broz nisu pisale političke memoare, ali mnoge nisu imale otpor prema politici. To doduše nije bio slučaj sa Jelenom, ženom Karađorđa Petrovića, ali je njena kuma Ljubica Obrenović, zbog visoke politike dolazila u otvoren sukob sa svojim mužem - knezom Milošem. Kneginja Ljubica se politikom bavila u drugoj polovini 30-ih godina, kada je nastao Ustavobraniteljski pokret, kaže Radoš Ljušić.

- Tada je, zajedno sa svojim sinom Milanom, bila u opoziciji knezu Milošu sve do 1839. godine, dok on nije abdicirao. Ljubica se kasnije kajala što je učestvovala u političkom životu, jer se pokazala kao osoba koja je nedorasla trenutku, priča Ljušić.

Možda najaktivnija u uplitanju u državničke poslove bila je žena Milana Obrenovića - kraljica Natalija. Kao ćerka ruskog pukovnika, smatrala je da nema stabilne Srbije bez stabilnih veza sa Rusijom.

Možda najaktivnija u uplitanju u državničke poslove bila je žena Milana Obrenovića - kraljica Natalija
 

- Kada je knez Milan morao 1878. da promeni svoja politička uverenja i da ih usmeri u pravcu austrougarske politike, tada su počeli i sukobi sa kneginjom Natalijom, kasnije kraljicom Natalijom, navodi Ljušić.

Političke ambicije imala je i Natalijina naslednica na srpskom tronu - Draga Mašin. Doduše, više na unutrašnjem planu jer je svoju braću i rođake pokušavala da što više uključi u politiku. To je bila jedna od činjenica koja je i dovela do Majskog prevrata 1903. godine.

Dolaskom Karađorđevića na vlast menja se i odnos kraljica prema visokoj politici. Žena kralja Petra Prvog Zorka bila je potpuno posvećena porodici, dok se žena kralja Aleksandra Marija uglavnom bavila humanitarnim radom, što i jeste glavna odlika današnjih prvih dama.

Marija Karađorđević (žena kralja Aleksandra) se uglavnom bavila humanitarnim radom
 

Kad je reč o Jovanki Broz, njen 35-godišnji mandat na mestu prve dame bio je ispunjen putovanjima, prijemima, glamurom. Kako je Jugoslavija bila na strateški važnom mestu -između istoka i zapada - država je morala i jednima i drugima da pokaže koliko je jaka, pa u tome ni prva dama nije mogla da zaostaje.
 

"Kada danas gledate dokumentarce iz tog vremena, ni na koji način Jovanka nije bila u senci engleske kraljice ili neke princeze iz zemalja sa istoka", kaže sociolog Vladimir Vuletić.

Mira Marković je čak osnovala svoju stranku, mimo muževljeve - vladajuće
 

Međutim, posle Jovanke dolazi drugačije vreme za prve dame. Kako zbog sankcija nije mogla da putuje, niti da dočekuje strane zvaničnike, Mirjana Marković je svu svoju energiju usmerila u domaću politiku. Štaviše, Srbija je tada postala jedinstven slučaj u svetu, jer je prva dama imala svoju stranku. Uprkos toj zanimljivoj činjenici, Vladimir Vuletić kaže da su Socijalistička partija Srbije i Jugoslovenska levica zapravo bili vrsta porodičnog preduzeća gde je svako imao svoju ulogu.

Dvehiljadite godine donose novi trend - prve dame postaju malo vidljive. Malo ko zna da se supruga bivšeg predsednika Savezne republike Jugoslavije Vojislava Koštunice zove Zorica Radović, a samo se retki sećaju lika supruge Borisa Tadića - Tatjane.

Aktuelna prva dama je vidljiva u javnosti za razliku od prethodne - Tatjane Tadić
 

Sociolozi kažu da "nevidljivost" prvih dama u današnje vreme nije samo srpski izum. "Poslednjih 20, 30 godina na svetskom nivou značaj i uloga države opada, tako da opada i značaj i uloga predsednika, a samim tim se kruni i značaj i uloga prvih dama", priča Vuletić.

Ipak, aktuelna prva dama Dragica Nikolić, za sada, odoleva tom trendu. Ili je bar mnogo vidljivija nego što su mnogi očekivali.
 

Vuletić smatra da sada postoji ideja da se revitalizuje uloga države i predsednika, a preko uloge supruge pokušava se da se podigne popularnost institucije predsednika. Koliko su dramatične okolnosti u kojima vlada prvi gospodin, toliko su veće tajne koje zna prva dama.

Ipak, vreme najpoznatije prve dame sa ovih prostora odavno je prošlo. I teško da će se u budućnosti tako nestrpljivo čekati memoari supruge nekog predsednika, kao što se čeka dnevnik Jovanke Broz.

Sreda 23.10.2013. 12:07
Ono što je bilo tamo "gore", teško da će se ikada razumeti ovde "dole"! Izgleda da nikome ne odgovara da se istina otkrije?!
Sreda 23.10.2013. 12:26
Prava papazjanija od poredjenja i gotovo nista nije receno do kraja. Tako ste recimo zaboravili da kazete da je drugarica Jovanka mozda socioloski ravnopravno stajala uz englesku kraljicu ali nikako nije presla iste socijalne instance. Presla je put sa ledine do dvora preko srpskih leseva. Taj put je doduse finansirao i organizovao englesko nam prijateljski dvor pa se popularna, obespravljena i neoplakana nam Joka na kraju zajedno sa svojim muzem kraljevski nastanila u kuci iz koje su prethodno izbaceni njeni zakonski vlasnici i zakonski opljackani. I na kraju se pitate da li je ona bila spijun a ne njen muz koji je imao vise slika sa Cercilom nego sa njom i sricao srpski?
Sreda 23.10.2013. 12:36
Колико бајки о жени чији је једини "посао" био гријање кревета непоменику (док није остарила!)?!Јадна моја Србијо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online