Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.10.2013.
17:03
Beta A

Đukić Dejanović: Torlak nije na prodaju

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Beogradu da Institut za virosologiju, vakcine i serume Torlak nije na prodaju, i da su najrenomiranije svetske farmaceutske kuće zainteresovane za saradnju sa tim institutom, a ne za njegovu kupovinu.

Ministarka je u pauzi konferencija o saradnji Vlade Srbije i UNICEF-a rekla novinarima da je među kompanijama zainteresovanim za saradnju s Torlakom kompanija Glakso Smit Klajn (GlaxoSmithKline), sa kojom je o tome već bilo razgovora, ali će se, kako je rekla, razgovarati "i s Francuzima, i s Nemcima".

Sve što je naše, ne bi trebalo da prodamo: Slavica Đukić Dejanović

"Sve što je naše, trebalo bi staviti na noge, a ne prodati. Prodaja je najlošija varijanta. Uvek je partnerstvo bolja varijanta, a saradnja najbolja", ocenila je Dejanović.

Ministarka je rekla da su u toku razgovori u okviru koordinacionog tela kojim ona predsedava, sa zainteresovanim partnerima o modalitetima te saradnje, te ona očekuje da će do kraja ove godine biti konkretnih predloga.

U tom koordinacionom telu su i predstavnici ministarstava privrede, životne sredine i finansija, i predstavnici Torlaka. Ministarka je navela da su Torlak zahvatile iste teškoće kao i druge slične institucije u Srbiji. Međutim, kako je rekla, radi se na tome da Torlak ne samo nastavi da proizvodi vakcine, već i da poveća asortiman.

U mediji u Srbiji proteklih nedelja spekulisalo se o tome da se sprema prodaja instituta Torlak.

Ko je uništio Torlak?

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo i porodicu Dušan Milisavljević (DS) pozvao je danas Vladu da utvrdi ko je odgovoran za uništavanje Instituta za

virosologiju, vakcine i serume Torlak, koji je ranije bio referentna i jaka ustanova.

"Ko je to napravio toliku štetu? Ko je obezvredio pare iz budžeta pa je sada jedino rešenje privatizacija i strateško partnerstvo sa nekom farmaceutskom kompanijom", rekao je Milisavljević novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je 2007. godine u proizvodnju vakcina protiv gripa u Torlak uloženo više od pola miliona evra, a ubrzo zatim uloženo je još 3,5 miliona evra u polio-vakcine.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 21:00
brine me kad crnogorka kaze "nase" a misli na srpsku imovinu.
Utorak 22.10.2013. 18:03
roditelji uzmite u vase ruke sudbinu vase dece i usprotivite se nenormalnom broju vakcine koje vase dete MORA da primi. zapitajte se prvo samo koliko ste VI vakcina primili,a onaj PITAJTE dr. imunologe ZASTO TOLIKI BROJ VAKCINA za vasu decu ! naravno pravi odgovor necete dobiti. ako drugovi "imunolozi" koji daju vakcine insistiraju na vakcinaciji, potrazite na pismeno da prihvata odgovornost za nezeljene posledice (pobecice glavom bez obzira). i ne zaboravite po zakonu o javnom informisajnu iz 2000-te godine pre nego sto vas neko prisili na vakcinaciju (u stvari oni vas ne mogu prisiliti) duzni su da vam kazu tacan sastav vakcine (ne zvucna imena)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online