Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.10.2013.
17:05
Beta, Vestionline A

Kragujevac: Država ispalila radnike, a oni se žale. Državi...

Ćorava posla, ali dobro... Oko 300 bivših radnika fabrike Zastava iz Kragujevca protestovalo je u sredu ispred Skupštine grada i fabrike "Fijat automobili Srbija" zbog toga što još nije rešen njihov status, iako im je država obećala pomoć. Pa da li je to moguće - država Srbija “zavrnula“ nekog svog građanina? To je sigurno neka greška...

Uobičajene slike poslednjih decenija u Srbiji: Radnici se žale, a političke strukture se menjaju i troše, troše, troše... (Foto: Arhiva)
 

Bivši radnici Zastave kažu da je protokolom iz 2010. koji je potpisala i država bilo predviđeno da oni imaju prednost pri zapošljavanju kod kooperanata Fijatove fabrike automobila, ali da se to nije desilo.


Ispred fabrike FAS u Kragujevcu radnici su se zadržali i zatražili da im se obrati predsednik sidnikata FAS-a Zoran Marković koji je bio jedan od potpisnika Protokola. On, međutim, to nije učinio, pa je protest završen, bez incidenata.


Predsednik Udruženja bivših radnika Zastave Miroslav Todorović rekao je novinarima da su se radnici neuspešno obraćali za pomoć i premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću jer su ostali bez ikakvih primanja.


"Protokolom je bilo obećano da ćemo imati prednost u zapošljavanju kod Fijatovih kooperanata ili drugih poslodavaca, što se nije dogodilo", rekao je on.


Todorović je rekao da će se protesti nastaviti i da će bivši radnici Zastave ako ne bude bilo volje da se razgovara organizovati protest isped zgrade Vlade Srbije u Beogradu.


Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 650 bivših radnika Zastave, od čega je oko 550 starosti preko 46 godina.


Po Protokolu iz 2010. radnici Zastave koji su napuistili fabriku po socijalnom programu dobili su otpremninu od 300 evra po godini staža, imali su obavezu da 24 meseca pohađaju obuku za prekvalifikaciju i do jula ove godine primali su novčanu nadoknadu koju im je obezbedila država.

Radnici Autosaobraćaja blokirali međugradske linije

Radnici preduzeća "Autosaobraćaj" obustavili su u sredu rad nezadovoljni zbog nerešenog statusa firme, pa nijedna od 104 linije u međugradskom prevozu nije u funkciji, saopštila je Informativna služba grada Kragujevca, navodeći da su se radnici okupili ispred zgrade lokalne uprave tražeći od grada da se uključi u rešavanje statusa preduzeća, jer je vlasnik 24 odsto akcija.

 

I ovi radnici apeluju na Vladu Srbije - da hitno odobri sredstva za socijalni program, a traži se i isplata devet zaostalih zarada.

 

U razgovoru sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem je dogovoreno da se tokom sutrašnjeg dana razmotri mogućnost isplate dela zarada kao i da se pronađe način da se pozajmljivanjem autobusa od drugih prevoznika nastavi rad u međugradskom saobraćaju, pošto od potrebnih 13, ovaj prevoznik ima svega četiri.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 18:01
zalite se dinkicu !!! njegov potpresednik je u skupstini grada ! on se hvali kako je posao sa fijatom - predobar !
Sreda 16.10.2013. 21:12
Ljudi budite svjesni da je posao sa fijatom predobar.Talijani sigurno dobro placaju radnike samo je problem sto Dinkic njegov podpresjednik pa cak i gradonacelnik od svakog zaposlenog radnika dobijaju 200 do 300 eura.Nema stranog investitora koji moze da plati toliku nasu administarciju zbog toga nam radnici imaju slabe plate u stranim kompanijama koje rade kod nas.
Utorak 22.10.2013. 13:53
fijat-prevara decenije. Za vreme ceremonije sklapanja ugovora sa fijatom 2 čete žandarmerije su bille u stanju pripravnosti, spremne da gradonačelnika Kragujevca zbog malverzacija oko sklapanja ugovora privedu pravdi.Urgencijom mlađana dinkića tadašnjeg ministra ekonomije i koalicionog partnera akcija je obustavljena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online