Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 15.10.2013.
20:37
Beta A

"Vučić izigrava gospodara Srbije i preti RTV-u"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo odnos predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića prema Javnom servisu Vojvodine, jer napada "uređivačku politiku ove medijske kuće". "Nema sumnje da svojom najnovijom izjavom iz Vrbasa Aleksandar Vučić zapravo preti RTV-u, potpuno uživljen u ulogu 'gospodara Srbije' koji sebi daje za pravo da uči novinare i urednike kako treba da rade svoj posao", dodaje NDNV.

Lider SNS-a i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić
 

NDNV je naveo da je Vučić, posle pobede SNS na opštinskim izborima u Vrbasu 13. oktobra, u direktnom uključenju u Vojvođanski dnevnik na eksplicitan način napao uređivačku politiku RTV.

SNS odbacila optužbe NDNV

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je današnje optužbe Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) da je njen lider Aleksandar Vučić "napadao" uređivačku politiku Radio-televizije Vojvodine (RTV) i "pretio" tom javnom servisu. "NDNV, po ko zna koji put, po direktnom naređenju Bojana Pajtića i Dragana Đilasa, izvrnulo je činjenice i obmanulo javnost. Tražimo da pokažu građanima u kojem je minutu i sekundi snimka direktnog uključenja iz Vrbasa, Aleksandar Vučić uputio bilo kakvu pretnju, bilo kome, ili izgovorio bilo koju nepristojnu reč", navodi se u saopštenju SNS. Ta stranka je kao "smešno" ocenila obrazloženje NDNV o Vučićevim pretnjama RTV-u i postavila pitanje šta je pretnja u rečenici lidera SNS "da prema izveštavanju RTV-a, pobeda SNS nije bila očekivana".

"Da li hoćete da Aleksandru Vučiću zabranite da misli, i da
izgovara ono šta misli? SNS se izvinjava NDNV-u što su rezultati
lokalnih izbora u Vrbasu onakvi kakvi oni ne žele da budu, i veoma nam je žao što ste razočarani", saopštila je SNS.

Kako se navodi, Vučić je u direktnom uključenju novinarki rekao da prema izveštavanju RTV-a pobeda SNS nije bila očekivana, te da je ona "jedina u toj televiziji koja je očekivala realnost". Nakon izvinjenja, na novinarkinu opasku da razume da je veče vrlo emotivno, Vučić je rekao da veče jeste emotivno, a "posebno za vas".

NDNV je u saopštenju upozorio da napadi na Radio-televiziju Vojvodine dolaze u momentu kada počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim servisima.

"Tokom javne rasprave, NDNV će insistirati na zakonu koji će javnim servisima omogućiti nesmetan rad i nezavisnu uređivačku politiku na koju uticaj neće moći imati političari u Srbiji, koji bi da uređuju i medije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Vučić nije jedini političar koji ne shvata da je javni servis u vlasništvu građana, a ne političkih elita i da je svojim izjavama više puta pozivao građane Srbije da ne plaćaju TV pretplatu, što je za posledicu imalo najveću finansijsku krizu oba javna servisa, a posebno RTV-a.

Osudu postupka Aleksandra Vučića NDNV je uputio i međunarodnoj javnosti i pozvao urednike i novinare RTV-a da nastave da profesionalno obavljaju svoj posao i da ne podlegnu pritiscima i "želji Aleksandra Vučića da kontroliše sve medije u Srbiji".

"RTV je od brojnih medijskih profesionalaca dobio pohvale da se u poslednje dve godine svojom uređivačkom politikom približio ideji javnog servisa i postao najbolja domaća radio i televizija. Samim tim, on je postao smetnja političkim moćnicima", zaključio je NDNV.

Pročitajte sve o RTV OVDE

POVEZANE VESTI

Utorak 15.10.2013. 20:50
Teško normalnom u Srbiji, ološ na ološ nejverovatije cenu će da plate ovo malo zbunjeni i normalni u zemlji bez vojske, policije, crkve jer to je sada ološki duo vučić- dačić....
Utorak 15.10.2013. 21:42
vučić je golemo zlo koje je snašlo Srpski narod....gnušam ga se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online