Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 27.09.2013.
17:46
Beta A

"Izbeglice bi mogle da napadnu papu"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej zauzeo se za približavanje pravoslavne i rimokatoličke crkve i za posetu rimskog pape Srbiji, ali je ocenio da za takvu posetu možda još nije vreme.

Patrijarh predlaže ekumenski koncil
 

"Bilo je kod nas nekih pesimista koji su bilo kakav kontakt s predstavnicima rimokatoličke crkve smatrali štetnim za pravoslavlje, što apsolutno nije tačno i ne može biti tako prihvaćeno", rekao je patrijarh u intervjuu za subotnje izdanje nemačkog dnevnika "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

U prvom intervjuu, kako ističe FAZ, koji je neki srpski patrijarh dao za strane novine, Irinej se izjasnio u prilog dolaska rimskog pape u Srbiju, ali je upozorio da za to možda još nije sazrelo vreme iz bezbednosnih razloga.

"Ne znamo da li se u našoj zemlji može u dovoljnoj meri obezbediti njegova sigurnost. Najzad, i u Rimu je pokušan atentat na papu", rekao je Irinej.

Patrijarh je rekao da u Srbiji mnogo ljudi, pre svega izbeglica "živi u bednim uslovima", a među njima i veliki broj onih kojima ne bi bilo drago da papa poseti Srbiju.

"Ako bi, od tih nezadovoljnih ljudi, papi u Srbiji bilo naneto neko zlo, to bi bacilo tamnu senku na našu crkvu i naš narod", rekao je Irinej.

Kako navodi FAZ, patrijarh se, uprkos određenim diilemama, izričito izjasnio za približavanje pravoslavlja i katolicizma, a kao idealno mesto za sastanak predstavnika dveju crkava naveo je Niš, kao mesto rođenja rimskog cara Konstantina, jednog od tvoraca Milanskog edikta o verskoj toleranciji.

Godišnjca tog edikta bila bi "prilika za sve predstavnike hrišćanskih zajednica da se posle više vekova okupe na jednom mestu od značaja i da stupe u dijalog", rekao je patrijarh Irinej.

U prvom redu bi za "pravoslavnu i katoličku crkvu koje su jedna drugoj toliko bliske, bilo od velikog značaja da posle toliko vekova dođe do razgovora", dodao je patrijarh i predložio održavanje ekumenskog koncila, prenosi FAZ.

POVEZANE VESTI

Petak 27.09.2013. 17:48
паписта!
Petak 27.09.2013. 19:04
Свим силама се труди да се покаже испред газде! Он би да нас одведе у руке наших непријатеља исти као и ови на власти! Е вукови у овчијој кожи, доћи ће и вама крај!
Petak 27.09.2013. 19:27
Све док се Ватикан бави мутним пословима (трговина оружјем,дрогом,политичким смицалицама,поробљавањем и пљачкањем неистомишљеника...!)који немају везе са хришћанством,не видим ни један разлог за разговор о сарадњи. Посета никада неће бити пожељна јер се они (Ватикан!) не одричу покатоличавања целог света,било милом или силом,а и то је у супротности са хришћанским начелима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online