Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
18:26
Tanjug A

Tadić: Kosmet samo kao UNMIK

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija učestvovati na konferenciji šefova država jugoistočne Evrope na Brdu kod Kranja samo ukoliko predstavnici kosmetskih Albanaca budu prisutni u formatu predviđenim Rezolucijom SB UN 1244.

Borut Pahor, Jadranka Kosor i Boris Tadić

"Srbija želi da se razreše neki tehnički problemi i da predstavnici kosovskih Albanaca učestvuju na toj regionalnoj konferenciji u formatu koji je definisan Rezolucijom SB UN 1244", rekao je Tadić u Ptuju.

"To je preduslov da Srbija na jednom takvom forumu učestvuje", rekao je Tadić posle sastanka sa premijerima Slovenije i Hrvatske Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor u Ptuju.


Ističući da Srbija želi da se problem učešća predstavnika kosovskih Albanaca na ovom forumu što pre reši, Tadić je rekao da je u prošlosti Kosovo i Metohija na međunarodnim konferencijama predstavljano u skladu sa Rezolucijom 1244, i da nema razloga da tako i ne ostane.


"Ne vidimo nikakav problem da se takav princip ispoštuje i u budućnosti", kazao je Tadić.


Predsednik Srbije je, kao i njegovi sagovornici, istakao značaj produbljivanja ekonomske saradnje Srbije, Hrvatske i Slovenije.
 

"Potreba je svih građana i zemalja u Jugoistočnoj Evropi da se uspostavi dobra politička klima koja je uslov da se ostvari pomirenje i da se obezbede investicije u našim zemljama", rekao je Tadić.


Konstatujući da je članstvo u EU zajednički interes država regiona, Tadić je poručio da na putu evropskih integracija te zemlje moraju da korak po korak rešavaju otvorena pitanja u duhu dobre saradnje i da sprečavaju nastajanje novih nesuglasica.

Ističući značaj konferencije koja će biti održana 20. marta na Brdu kod Kranja, koorganizatori Borut Pahor i Jadranka Kosor poručili su da će naglasak na tom skupu biti na pitanjima ekonomske saradnje i mogućnostima da region doprinese stabilnosti i sigurnosti čitave Evrope.


Tadić, Pahor i Kosor dogovorili su se da uspostave trajnu "ličnu trilateralu" kako bi se na najefikasniji način rešavala pitanja od zajedničkog značaja, a naredni sastanci biće upriličeni u Zagrebu, potom i u Beogradu.


"Ta lična trilaterala je doprinos jačanju poverenja vodećih ljudi tri države. Kada postoji saglasnost na tom nivou neke probleme je moguće rešiti", ocenio je premijer Pahor posle sastanka.

Konferencija bez naziva delegacija

 

Na konferenciji o zapadnom Balkanu, koja će se održati 20. marta u Brdu kod Kranja, neće biti istaknuti natpisi sa nazivima delegacija učesnica skupa, a na konferenciji će učestvovati i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), izjavio je danas u Kordobi slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar.

Šef diplomatije Slovenije, zemlje organizatora konferencije, objasnio je novinarima u Kordobi, gde se održava sastanak šefova diplomatija EU, da će se u organizaciji skupa na Brdu kod Kranja "primeniti obrazac EU za takve događaje", odnosno "neće biti postavljeni natpisi sa imenima država učesnica, a UNMIK će biti jedan od učesnika".


Osvrćući se na značaj ekonomske saradnje Srbije, Hrvatske i Slovenije, Pahor je istakao da su tri privrede komplementarne i da pružaju velike mogućnosti za zajednički nastup na inostranim tržištima.


Pahor je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su na današnjem sastanku rešena neka otvorena pitanja u vezi sa održavanjem predstojeće regionalne konferencije.

Predsednica Vlade Hrvatske najavila je da će ta država na Brdu kod Kranja ponuditi prevedene dokumente iz evropskog zakonodavnog korpusa, i tako potvrditi iskrenu želju da pomogne drugim državama regiona na putu ka EU.


Predsednik Tadić i premijeri Pahor i Kosor su svoj prvi trilateralni sastanak završili zajednički iskazanom željom da međusobni odnosi budu rasterećeni otvorenih pitanja i problema.


Zvaničnici tri države nakon trilateralnog sastanka prošetali su centralnim ulicama Ptuja, a druženje završili zajedničkom večerom u restoranu "Ribič".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online