Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.09.2013.
12:05
R. Lukić - Vesti A

Pazio bih Jovanku kao majku

Sudbina i nepravda koja je Jovanku Broz pogodila posle Titove smrti, zaokupila je mnoge naše ljude, i nadležne i nenadležne. Ovi drugi među koje spada i Aras Balić, misle da su oni prvi prema Jovanki bili nepravedni, i kažu da je to greh svih država nastalih iz Titove Jugoslavije.

- Umesto da ima smeštaj, standard i dužnu pažnju koje joj kao suprugi predsednika Jugoslavije i pripadaju, vlasti su je smestile u staru kuću koja prokišnjava. Molim vas, a čime je to Jovanka zaslužila? Zar možda time što je bila partizanka koja se borila za svoju zemlju, a posle imala sreću da se uda za maršala - pita se Aras Balić iz Rintela kod Hanovera.


Aras kaže da nije bogat čovek, ali ima veliko srce, kao i njegova supruga i tri odrasle ćerke. Svi bi oni sve učinili da se Jovanka kod njih oseća dobro, a da to nije nerealno govori i činjenica da su Balići o svemu ozbiljno razmislili.


 

- Moja supruga je Bosanka i odlično sprema sve balkanske specijalitete, a tu su i moje tri kćerke koje stanuju blizu nas. U našem stanu u kojem stanujemo supruga i ja, imala bi svoju sobu, a prostor bi mogao da bude i veći jer zgrada u kojoj stanujemo ima još tri stana - priča Balić koji je uveren da bi Jovanki u Rintelu bilo lepo.

 - Rintel je zanimljiv grad, pa ni Jovanki ne bi bilo dosadno jer tu ima dosta našeg sveta koji je cenio Titovu Jugoslaviju s kojima bi ona mogla da priča. Ja bih je pazio kao majku, a uveren sam da bi s njom mogao i da razgovaram kao s majkom jer je ona uvek volela Jugoslaviju i sve njene narode - kaže sagovornik "Vesti".


Aras je mišljenja da je Jovanku posle Tita trebalo izabrati za predsednika Predsedništva SFRJ i da bi tako "država u kojima je svima bilo lepo" nastavila da živi i posle Tita.


- Titova Jugoslavija je bila kao današnja Evropska unija, samo što je Titova partija bila komunistička, a ove u Evropi su različite - kaže Balić koji Jovanki ne nudi luksuz kakav zaslužuje, ali joj obećava pažnju i toplu porodičnu atmosferu koja koja joj je najpotrebnija.

 

Sportista

 

- Posle Titove smrti bio sam prisiljen da iz Kotora odem u Nemačku, gde sam do penzionisanja radio i teške rudarske poslove, ali sam se ipak bavio i sportom. Najuspešniji sam bio u boćanju. gde sam 2012. u Nemačkoj bio treći, a ove godine na preciznom izbijanju kugle bio sam peti - kaže Balić. 

 

Grad na vodi

 

Rintel, nekada univerzitetski centar, poznat kao "grad na vodi" smešten je uz obalu reke Vezer i Doktor jezera, a deo je nacionalnog parka Šaumburg-Hameln. Od aerodroma u Hanoveru udaljen je 50 kilometara, a poznat je i po izuzetno bogatoj zelenoj pijaci. Grad ima oko 30.000 stanovnika i poseduje veoma razvijenu sportsku infrastrukturu, izvanredne uslove za zbrinjavanje i kulturni sadržaj za starije osobe.



I DRŽAVA U POTRAZI ZA SMEŠTAJEM ZA TITOVU UDOVICU

Selidba, pa renoviranje zapuštene vile

 

I Vlada Srbije dala se u potragu za smeštaj udovice Josipa Broza Tita nakon što je konstatovano da je vila na Dedinju u kojoj je Jovanka Broz do sad živela u jadnom i zapuštenom stanju. Prema rečima potpredsednika Vlade Rasima Ljajića Titovoj udovici će biti ponuđeno da izabere jednu od četiri kuće u državnom vlasništvu koje su na raspolaganju.


- Sve su prizemne, jer ona ne može da se kreće stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, pored smeštaja, obezbediti svu potrebnu negu - izjavio je Ljajić.


Radi se o vilama u diplomatskom koloniji na Banjici u Beogradu površine od 125 do 250 kvadrata. Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je takođe uključen u potragu za boljim smeštajem žene čije je teško zdravstveno stanje i odsustvo adekvatne nege uznemirilo najveći deo nacije, ističe da će kuća biti privremeno rešenje, sve dok se ne završi renoviranje vile u kojoj je do sada živela bivša prva dama velike Jugoslavije.


Koju će vilu odabrati odlučiće sama Jovanka uz pomoć svojih najbližih rođaka koji je redovno posećuju u Kliničkom centru Srbije, a gde se trenutno najpoznatija pacijentkinja nalazi od 23. avgusta kada je dehidrirana i u polusvesnom stanju primljena u Urgentni centar.


Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj je do sada živela Jovanka Broz državno je vlasništvo i o njoj je trebala da se brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Kuća je prokišnjavala, do skora nije imala ni grejanje, a električne instalacije su potpuno dotrajale.

J. ARSENOVIĆ

POVEZANE VESTI

Petak 13.09.2013. 17:00
Pa vodi je kuci... Srbi ce ti biti zahvalni. Ali moras i onaj sarkofag iz Cvecare da poneses. Jbg, vezana trgovina... He,he...
Petak 13.09.2013. 19:37
Ona mu i jeste majka u neku ruku posto joj je muz otac tzv Crnogorske nacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online