Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.08.2013.
12:43
Beta A

Vlada Srbije slegla ramenima na muke paora

Poljoprivrednici iz južnog Banata, posle neuspešnog sastanka sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, odlučili su da nastave protest. Oni će do ponedeljka 2. septembra nastaviti traktorima na svaka dva sata, uz sat vremena pauze, da blokiraju novi put Pančevo-Beograd i put Pančevo-Jabuka.

Foto: Arhiva
 

Ljajić rekao isto što i Vučić

"Vlada je ispunili 95 dosto obaveze prema ratarima, isplaćene su gotovo sve subvencije, ali mi ne možemo nikoga da nateramo da im podgine cenu, to nije posao države", kazao je Lajić za RTS.

On je naveo da su prošlogodišnje cene bile više zbog suše i da su ovogodišnje cene rezultat tržišta. "Ko sad može da utiče na bilo koga, ako hoćemo da poštujemo pravila tržišne utakmice, to nije posao države", naglasio je resorni ministar.

"Blokada puta Pančevo-Beograd i Pančevo Jabuka biće nastavljena na svaka dva sata, uz sat vremena pauze, sve do devet večeras, kada će se traktori skloniti pored saobraćajnica, da bi bila nastavljena u nedelju ujutru u šest sati po istom principu sve do ponedeljka ujutro", kazao je Negovan.

On nije mogao da precizira dalje poteze poljoprivrednika, navodeći da će o tome naknadno odlučivati Organizacioni odbor, ali je istakao da ratari i dalje žele susret sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlada Aleksandrom Vučićem.

Ponovio je da je za proizvođače suncokreta neprihvatljiva cena od 24 dinara za kilogram, koliko su im ponudili prerađivači, podestivši da je prošlogodišnja cena bila 55 dinara.

Šta poljoprivrednici traže?

Vlada Srbije ne određuje cene

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada ne može da se meša u cene berzanske robe.

"Naš posao je da na najbolji način subvencionišemo poljoprivredu i pomognemo u primeni agrotehničkih mera, a ne da određujemo cene. To
je prošlo pre 25 godina", kazao je Vučić u Skupštini Srbije.

1.Poljoprivrednici iz južnog Banata, nezadovoljne otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, počeli su proteste u sredu ujutro. Poljoprivrednici traže da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

2.Traže i da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, dodatni otkup pšenice i kukuruza i suncokreta za potrebe Robnih rezervi.

Predstavnici uljara su upozorili da blokade poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnim cenama suncokreta ugrožavaju poslovanje uljara i dovode u pitanje otkup ovogodišnjeg roda.

Ratari: I država kriva

Član Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Miroslav Grubanov istakao je u izjavi agenciji Beta da je do destabilizacije tržišta došlo prošle godine, kada je država zabranila izvoz uljarica.

On je kazao da je saglasan da "država ne treba da se meša u tržište", ali je istakao da ona ipak "mora da obezbedi tržišne uslove, što u srpskom agraru trenutno nije slučaj".

Grubanov je naveo da kilogram sojine sačme, koja je nus proizvod u proizvodnji ulja, trenutno košta 21 dinar, dok fabrike ulja poljoprivrednicima nude 24 dinara za kilogram suncokreta.

"To znači da im ulje ostane za džabe, a pričaju da nemaju zaradu i da su u teškom položaju", kazao je Grubanov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online